Musorujsag
Élő Eredmények

Gyűlölködés, összeesküvés-elméletek: reagált az Alpha Tauri

Gyűlölködés, összeesküvés-elméletek: reagált az Alpha Tauri

Alpha Tauri
Az Alpha Tauri hivatalos közleményben utasította el azokat az összeesküvés-elméleteket melyek szerint direkt hozták helyzetbe a Red Bullt a hétvégi Holland Nagydíjon, és ítélték el a bikások startégájának, Hannah Scmitznek címzett gyűlölködő megjegyzéseket.

Furcsa technikai hiba vetett véget Cunoda Juki zandvoorti versenyének: a fiatal pilóta a negyvennegyedik körben félreállt, mert úgy érezte, kerékcseréjekor nem sikerült megfelelően rögzíteni abroncsát. Némi várakozás után újraindult, majd ismét kiállt a boxba, ahol hiába próbálták helyrehozni autóját, a pályára visszatérve az újra előjött, és a japán feladta a versenyt.

Később kiderült, a differenciálművel volt gond, amit a csapat csak a második kiállás után észlelt, azért kérték Cunodától, adja fel a küzdelmet. A japán végül még büntetést is kapott, amiért meglazított biztonsági övvel vezetett (első megállásakor lazított, mert azt hitte, fel fogja adni a futamot).

A bizarr jelenetsor végén pályára küldték a biztonsági autót, ami inkább a Red Bullnak kedvezett a Mercedesszel szemben, és mivel Cunoda a bikások testvércsapatát erősíti, mondani sem kell, azonnal jöttek az összeesküvés-elméletek, melyek szerint az Alpha Tauri az anyacsapatnak kedvezett és csak játszmázott a japán kiesésével…

Noha az óriási előny birtokában a Red Bullnak feltehetően semmi szüksége nem volt egy ilyen húzásra (amennyiben kiderülne, hogy manipulálták az eredményt, nagyon komoly büntetést kaphatnak), az összeesküvés-elméleteknek már nem lehetett gátat szabni.

Hannah Schmitz (Fotó: Red Bull/Getty Images)

Sőt, később a Mercedes csapatvezetője, Toto Wolff is megpiszkálta a témát, mondván, amennyiben bajnokesélyesek lennének, ők komolyabban kivizsgáltatnák a történteket. A közösségi oldalakon sokan nála jóval keményebben fogalmaztak, és támadták az Alpha Taurit, valamint a Red Bull startégiai vezetőjét, Hannah Schmitzt.

A csapat és a szakember olyan kemény megjegyezéseket kapott, hogy azt már a vezetőség sem nézte tétlenül, hétfőn kora este hivatalos közleményben jelezték, az összeesküvés-elméleteket ostobaságnak, a gyűlölködő megjegyzéseket elítélendőnek tartják.

„Hihetetlenül elkeserítő a csapatunkkal és a Red Bull stratégiai vezetőjével, Hannah Schmitzcel szemben tett nyomdafestéket nem tűrő megjegyzéseket olvasni” – írták. „Az ehhez hasonló gyűlölködés tolerálhatatlan, a szabályszegéssel való vádaskodás elfogadhatatlan, valótlan és teljes mértékben tiszteletlen Hannahval és velünk szemben is.”

„Mindig önállóan, tisztességesen, a sportot a lehető legnagyobb mértékben tisztelve, sportszerűen versenyezetünk. Jukinak (a hétvégi futamon) volt egy hibája, amit a csapat nem tudott azonnal irányítása alá vonni, ezért megállt a pályán. Más sugallni sértő és helytelen” – zárták közleményüket.

Cunoda Juki (Fotó: XPB)
Borítókép: Cunoda Juki (Fotó: XPB)

További tartalmak