Musorujsag
Élő Eredmények

Az Alpine fontolóra vette versenyzői akadémiájának leállítását

Az Alpine fontolóra vette versenyzői akadémiájának leállítását

Race
Az Alpine ügyvezető igazgatója, Laurent Rossi elhintette, Oscar Piastri ellentmondásos távozását követően fontolóra vették, hogy a folytatásban leállítják évek óta működő versenyzői akadémiájukat.

Oscar Piastri és az Alpine vált az F1-es nyár egyik főszereplőjévé a fiatal ausztrál szerződésekkel kapcsolatos balhéjának köszönhetően: hiába jelentette be a francia csapat, hogy ő lesz Fernando Alonso utódja 2023-ban, kiderült, a versenyző korábban már megegyezett a McLarennel. Miután az FIA is kivizsgálta az ügyet, az Alpine-nak el kellett engednie őt.

A történtek után a csapatvezető, Otmar Szafnauer és az Alpine ügyvezetője, Laurent Rossi is komoly kritikával illette a fiatal versenyzőt, kiemelve, tiszteletlenül viselkedett, hiszen nem hálálta meg a gyártó belé vetett bizalmát.

„A legtöbb ember így érez a paddockban” – jegyezte meg a történtek kapcsán a Race-nek nyilatkozó Rossi. „Ez az ügy nem tesz jót a sportnak. Túl azon, hogy mi itt az Alpine-on belül kaptunk egy kis sebet, szerintem maga az F1 is sérült” – tette hozzá, majd jelezte, a történtek hatására az Alpine már azt is fontolóra vette, hogy leállítja juniorprogramját.

Laurent Rossi, Oscar Piastri és Mark Webber (Fotó: XPB)

Abban az esetben ugyanis, ha már nem számíthatnak egy versenyző lojalitására, akit évek óta támogatnak (többek között komoly pénzekkel), akkor a szakember szerint nem sok értelme van fenntartani a programot, ami éppen 20 éve, 2002-ben indult.

„Ha úgy határozol, hogy minden évben spórolsz azzal, hogy többé nem fektetsz pénzt a versenyzőkbe, és a megtakarított összegből csak úgy elzsákmányolod őket… az már más! Éppen ezért nem vagyok biztos benne, hogy folytatni akarom a versenyzők képzését. Vagy olyan szerződéssel kellene lekötni őket, ami nem biztos, hogy vonzó lenne számukra. Hogyan lehet ezt megoldani?” – tette fel a kérdést.

„Most tényleg azon gondolkodunk, folytatjuk-e a jelenlegi versenyzői csoporton túl, akikkel szemben a végsőkig tiszteletben fogjuk tartani a kötelezettségeinket, mivel többéves terveink vannak velük. Azon gondolkodunk, vegyünk-e fel új versenyzőt a programba. Mert, miért is tennénk” – folytatta lemondóan.

A Mercedes csapatvezetője, Toto Wolff egyetértett kollégájával abban, hogy a Piastri ügy hatásai túlmutatnak az Alpine-on, minden juniorprogram megérezheti azokat. „Határozottan képviselem, hogy mi konstruktőrök rengeteg pénzt fektetünk ezekben a programokba. Humánerőforrást fektetünk be. Mi hosszú évekig finanszíroztuk George Russellt és Esteban Ocont is. Nem tesz jót az iparágnak, hogy most teremtettek egy precedenst arra, hogy ha ügyes vagy, ki tudod manőverezni magad. Szóval még több ügyvédet alkalmazunk majd a még szigorúbb szerződésekért” – mondta.

Laurent Rossi és Jack Doohan (Fotó: XPB)

További tartalmak