Musorujsag
Élő Eredmények
×

F1: Las Vegas új szintre fogja emeli a nagydíjhétvége fogalmát!

F1: Las Vegas új szintre fogja emeli a nagydíjhétvége fogalmát!

F1
A Forma–1 szerint új szintre emeli a nagydíjrendezést a jövőre debütáló Las Vegas-i Nagydíj. A futam szombaton rajtol, később, mint eddig bármelyik futam az F1 történetében.

Kedden tették közzé a Forma–1 2023-as versenynaptárát, melyből kiderül, a sorozat legújabb versenyére, a Las Vegas-i Nagydíjra az idény utolsó előtti állomásaként november 16-a és 18-a kerül sor. Ahogy az már a korábbi bejelentésből kiderült, a futamot helyi idő szerint szombaton rendezik. 1985 óta ez lesz az első alkalom, hogy egy verseny nem vasárnap rajtol.

Az F1 a futam kezdési időpontját is ismertette. Helyi idő szerint 22 órakor alszanak majd ki a rajtlámpák, vagyis az F1 történetének valaha volt legkésőbb induló versenyéről lesz szó.

Magyar szempontból annyira nem lesz különleges az időpont, hiszen vasárnap reggel 7 órakor kezdődik a Las Vegas-i Nagydíj, vagyis számunkra olyan lesz, mintha mondjuk egy Japán Nagydíjat néznénk. Hogy az Egyesült Államok keleti partján mit szólnak az időponthoz, az már más kérdés. Nekik hajnali 1 órakor kell felkelniük, vagy addig kell fent maradniuk, hogy megnézzék legalább a rajtot.

Ennek megfelelően a nagydíjhétvége egészének programja is rendhagyóan fog alakulni. A szabadedzéseket csütörtökön rendezik, az időmérő edzést pénteken, míg a hétvége felvezetése már szerdán kezdetét veszi.

Las Vegas (Grafika: F1)

Az F1 rendkívül büszke az új helyszínére. Ez a talajtól kissé elrugaszkodott közleményükből is látszik. Abból megtudhattuk például, hogy a Las Vegas-i Nagydíj „a motorsport történetének valaha volt legjobban várt nagydíja”, és az is kiderült, hogy Vegas „a világ sport- és szórakoztató fővárosa”, amelynek versenye a 2023-as naptárból is magasan ki fog emelkedni.

Stefano Domenicali F1-elnök szerint „kötelező” jegyet váltani a nagydíjra, jóllehet az előzetesen jelzett árak alapján nem úgy fest, hogy a futam célközönségét a hétköznapi emberek jelentik. A nagy fényűzést persze az F1 próbálja kompenzálni. Jelezték, hogy a jegyet váltókat 7,77 dollár adományozására kérték, melyből Las Vegas szegény éhezőinek biztosítanak ingyen ételt.

A közönség eközben cirkuszt kap a kenyér helyett. Jó nagyot. Egy külön megnyitó ceremóniát is fognak rendezni, sztárokkal fűszerezve, zenés fellépésekkel és igazi Las Vegas-i szórakoztatással. Ennek helyszíne a Paddock épület jelenti majd, melyet az F1 nem kevés millióért vásárol meg.

Domenicali szerint Las Vegas lesz az F1-es versenyek non plus ultrája.

„A Las Vegas-i Nagydíj új szintre fogja emelni az F1-es versenyhétvégéket. A nagydíjat a sport és a szórakoztatás világfővárosában rendezik, ami lehetővé teszi, hogy igazán látványos ünneplést valósítsunk meg, amilyet még nem látott korábban a sport, mégpedig a Föld legnagyobb arénájában.”

Las Vegas (Grafika: F1)

„Az egész város bizsereg a jövő évi verseny miatti izgatottságtól. Igazán lenyűgöz minket, hogy milyen nagy az érdeklődés az előregisztrációs oldalunkon, és hogy mennyi adományt kaptunk. Messze túlszárnyaltuk a célunkat, hogy több mint egymillió ételt biztosítunk a helyi közösségnek. A szurkolóink egyszerűen nem akarják kihagyni az eseményt. Világos, hogy a Las Vegas-i Nagydíjé lesz A mindenképpen beszerzendő jegy 2023-ban” – mondta nem éppen visszafogottan Domenicali.

Ezek után nagyon kell figyelniük, hogy ne járjanak úgy, mint az idén debütált Miami, ahol a hasonlóan hangzatos felvezetés után a versenyzők a műkikötős pálya pocsék minőségű aszfaltját, a sokat fizető VIP-k pedig a várakozástól elmaradt kiszolgálást kritizálták…

Borítókép: Las Vegas (Grafika: F1)

További tartalmak