Musorujsag
Élő Eredmények
×

A GPDA elnöke szerint nem téma a versenyzők fizetésének korlátozása

A GPDA elnöke szerint nem téma a versenyzők fizetésének korlátozása

RacingNews365
A versenyzők érdekvédelmi szervezetének (GPDA) elnöke, Alexander Wurz jelezte, bár korábban felmerült a téma, egyelőre nincsenek konkrét tervek arra vonatkozóan, hogy bevezetik a pilóták fizetési limitjét.

Hosszas egyeztetések után 2020-ban az F1 vezetői elhatározták, bevezetik a csapatokra vonatkozó költségvetési limitet, ami a 2021-es szezon óta korlátozza az alakulatok kiadásait. A kezdőösszeget 145 millió dollárban állapították meg, ami a következő két évben 5 millióval csökken majd. A limit több egyéb kiadás mellett nem tartalmazza a versenyzők fizetését sem.

Az utóbbi időszakban viszont felmerült, hogy valamilyen formában azokat is limitálni kellene, látva, milyen összegeket keresnek az élmezőny legjobbjai (Lewis Hamilton és Max Verstappen például évi 40 millió dollár körüli összeget tehet zsebre).

Egy ideig úgy tűnt, a javaslat akár magasabb szintekre is eljuthat, a GPDA-t vezető Alexander Wurz azonban jelezte, egyelőre nincsenek konkrét tervek a fizetések korlátozására. „Volt egy megbeszélés, melyen a GPDA egyértelművé tette, mit gondol” – nyilatkozta az osztrák ex-versenyző a RacingNews365-nek.

Alexander Wurz (Fotó: XPB)

„Miért szavaznánk a saját érdekeink ellen? Azt mondtuk, látni szeretnénk, végül ki profitál ebből, és milyen következményekkel járna ez a sportág egészére nézve. Előbb ezt kell megvizsgálni. Ezt követően tehetjük fel a kérdést, lehet-e ebből szabály és az FIA-nak fontolóra kell-e vennie a dolgot. Meg kell vizsgálni, valóban lehetséges-e a bevezetése, kereskedelmi szempontból is” – magyarázta.

„Azt is megkérdezhetjük, nem lehet-e egyszerűen csak megállapodni a csapatokkal. Nem ismerem a legfrissebb híreket, és a jelenlegi szándékot. Ez az FIA-n vagy a csapatokon múlik, amelyek egymás között megállapodhatnak” – folytatta.

Ami a csapatokat illeti, a főnökök nemrég szintén arról beszéltek, vannak kétségeik a versenyzők fizetési limitjével kapcsolatban. „Rövid távon nem lesz ilyesmi, ennek oka pedig az, hogy már vannak szerződéseink, és egyszerűen ezeket nem szeghetjük meg. Vannak jogi vonzatai az ügynek, meg kell értenünk, hogyan lehetne ezt bevezetni. Ez vita tárgya” – fogalmazott a Ferrari csapatfőnöke, Mattia Binotto.

„Trükkös lehet a plafon alkalmazása” – mondta Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke. „Rengeteg dolgot kell még rendbe tenni a meglévő plafonon belül, amit most tervezünk bevezetni a motorokra is. Jelenleg túl nagy súly és nyomás nehezedik a limitre, meg kell nézni, hol vannak a költséghordozók. Az F1-nek jobb munkát kell végeznie a műszaki és sportszabályok átvizsgálásában, mert még mindig nagyon drága autókat tervezünk és gyártunk” – tette hozzá.

FIA logó (Fotó: XPB)
Borítókép: George Russell és Alexander Wurz (Fotó: XPB)

További tartalmak