Musorujsag
Élő Eredmények
×

„Ötven-ötven százalék” az esélye a Haasnál Schumachernek

„Ötven-ötven százalék” az esélye a Haasnál Schumachernek

RTL
Továbbra is 50-50%-nak ítéli Mick Schumacher maradási esélyeit a Haas csapatfőnöke. Egyelőre arról sem döntöttek, tapasztalt vagy fiatal versenyzővel folytassák, Nico Hülkenberg a jelöltek között, Daniel Ricciardónak viszont magának kell jelentkeznie.

Cunoda Juki Alpha Taurival kötött 2023-as szerződésének csütörtöki híre nem jött váratlanul, így nem lehet azt mondani, hogy újabb üléssel kevesebb maradt elérhető az F1-es versenyzőpiacon. Mick Schumacher helyzetén sem változtatott a japán maradása. A német versenyzőt ugyan az Alpine-nal és a Williamsszel is hírbe hozták, ám előbbi csapatnál jó eséllyel csak a sokadik vészforgatókönyv a sorban, utóbbinál pedig egy a sok közül.

Utóbbi elmondható a Haasról is. Schumacher jelenlegi csapata a nyári szünet óta halogatja annak eldöntését, ki legyen Kevin Magnussen jövő évi csapattársa, és már önmagában ez a bizonytalanság sem tűnik jó ómennek a német szempontjából.

Günther Steiner csapatfőnök most a német RTL-nek adott helyzetjelentést a dolgok állásáról, és lényegében megerősítette, hogy Schumachernek még mindig van esélye náluk a maradásra. „Semmi sem történt. Semmi érdemleges. Természetesen mindig egyeztetünk, de nem hoztunk még döntést. Folyamatosan informálódunk, beszélünk erről Gene-nel (Haas csapattulajdonos), tegnap este is beszéltem vele egy kicsit. De még nem indultunk el sem egyik, sem másik irányba. Egyszerűen annyi történik, hogy gyűjtjük az információkat, figyeljük, hogy mi történik, de nincs semmi fejlemény”

Mosolyogva tette hozzá: „De ha majd lesz, annál szebb lesz, mert olyan sokat kellett rá várni! Tiszta karácsony, nemde?”

Günther Steiner (Fotó: Haas/LAT)

Schumacher ellenfelei között emlegetik Antonio Giovinazzit, aki Austinban a monzai után egy második szabadedzést is fog teljesíteni az amerikaiakkal. Őt a ferraris hátszele segítheti, főleg ha Schumacher tényleg szakítani fog a vörösök akadémiájával.

Az elmúlt hetekben többen Nico Hülkenberget is az egyik legnagyobb esélyesként kezdték emlegetni a Haasszal kapcsolatban, már csak azért is, mert 2020-ban már egyszer komolyan fontolgatták az alkalmazását. Steiner megerősítette, hogy az Aston Martin jelenlegi tartalékversenyzője is érdekes lehet számukra.

„Minden versenyző, aki rendelkezik szuperlicencszel, a listán szerepel. Vagy úgy mondom, a legtöbb. Nico az egyikük, szerepel a listán. Egy hozzá hasonló versenyző hozza magával a tapasztalatot. Az elmúlt két évben keveset versenyzett, csak pár futamon vett részt. Mindig vannak érvek és ellenérvek”

– mondta Steiner Hülkenbergről.

Nico Hülkenberg (Fotó: XPB)

Daniel Ricciardo ugyancsak elérhető még, ám erősen kérdéses, az ausztrált érdekli-e a mezőny legkisebb csapatának számító Haas. Emellett Steiner nemrég egy másik interjúban azt is megjegyezte, hogy vannak kétségei afelől, mire képes még a nyolcszoros futamgyőztes, hiszen már második éve szenved a McLarennel. Most jelezte, Ricciardónak magának kell jelentkeznie náluk. „Danielnek előbb arról kell döntenie, mit akar csinálni. Nem sok értelme van rábeszélni őt valamire, neki kell döntenie. Ha kedve van hozzá, biztosan fel fog minket hívni. Vagy azt mondja, hogy kihagy egy évet, vagy csinál valami mást.”

 

Fiatal vagy rutinos? A megérzés alapján fognak dönteni

Steiner arról is beszélt, milyen szempontokat vesznek figyelembe a versenyzőválasztás során, és elismerte, egyelőre még mindig csak puhatolóznak. „A döntés azon múlik, mit várunk csapatként a jövőtől. Mi teszi a csapatot jobbá a jövőben? Szeretnénk, ha a csapatunk javulna. Nem akarunk örökké a hetedik vagy nyolcadik helyen tanyázni. Javulni akarunk, felfelé akarunk törni. És ez a nehéz a döntésben: melyik a legjobb út, és melyik versenyzővel? Nem az a kérdés, hogy az illető jó vagy rossz, hanem az, mivel járulhat hozzá a versenyző a csapat javulásához, a feljebb jutásunkhoz.”

Schumacher esélyeit mindenekelőtt az határozza meg, hogy a Haasnak mennyire fontos szempont a rutin. Steiner egyelőre ennek kapcsán is bizonytalan. „Ez ötven-ötven százalék. Ezt a kérdést még én magam sem tudom megválaszolni. Ezért sem teremtek nyomást azzal, hogy kijelentem, erre vagy arra van szükségünk, hiszen akkor már döntöttünk volna.”

„Választani kell, hogy mekkora kockázatot vagy hajlandó vállalni. Egy fiatalabb versenyzővel nagyobb a kockázat, mert nem tudhatod, hogy meddig juthatsz vele. Egy rutinos versenyzőről tudod, hogy mit tud, de nála kérdés, mennyire áll közel a pályafutása végéhez, és mennyire motivált.”

Mick Schumacher (Fotó: Haas/Andy Hone/LAT)

„Ezeket a kérdéseket mindig körül kell járni, és ez inkább a megérzéseken múlik, nem lehet matematikai módszerrel kiszámolni, mi a fontos, mire van szükség. Egyszerű megérzés ez. És ha meghoztad a döntésedet, akkor egyszerűen bele kell állnod, és a legjobbat kell kihoznod belőle.”

Steiner azt is leszögezte, hogy nincs konkrét határidejük a döntés meghozatalára. „Nem helyezed magad nyomás alá, erre semmi szükségünk, mert azzal csak magunk ellen dolgozunk. Nem sürget minket az idő. Mindenki mást sürget, csak minket nem, és ez olyan előny, amit nem vehetnek el tőlünk” – jelentette ki az olasz csapatfőnök.

Borítókép: Mick Schumacher (Fotó: XPB)

További tartalmak