Musorujsag
Élő Eredmények
×

A dühös Marko még mindig szerepel Alguersuari rémálmaiban

A dühös Marko még mindig szerepel Alguersuari rémálmaiban

El Confidencial
A Toro Rosso (ma Alpha Tauri) korábbi versenyzője, Jaime Alguersuari elárulta, a mai napig furcsa álmok gyötrik a Red Bull juniorjaként átélt traumák miatt, ezek közül az álmok közül pedig néhányban a dühös Helmut Marko szerepel.

A 2009-es szezon kezdetét a spanyol a Red Bull juniorprogramjának egyik tagja volt, és a Forma–Renault 3.5-ben versenyzett (ez az azóta már felfüggesztett széria annakidején hasonló szintet képviselt, mint a mai F2 jogelődje, a GP2). A Magyar Nagydíj előtt aztán hirtelen „behívták” a bikások második számú alakulatához a menesztett Sébastien Buemi pótlására.

Alguersuari akkor az F1 legfiatalabb újoncaként (19 éves és 125 napos volt) állt rajthoz a magyar versenyen. Ígéretesen kezdődő pályafutása végül csak két és fél évig tartott: a 2011-es évad végén a Red Bull őt is menesztette, ezzel pedig kikerült az F1 mezőnyéből is.

Ezt követően 2014-ben még versenyzett a Forma–E-ben, majd hátat fordított a motorsportnak, és másik szenvedélyének, a zenélésnek kezdett élni. Azóta viszonylag keveset beszélt F1-es pályafutásáról, nemrég azonban az El Confidencialnak nyilatkozott a motorsportos időszakról. Ebben kiemelte, hogy bár hálás volt a Red Bullnak és szerencsésnek érzi magát, maradtak benne tüskék.

Debütálása kapcsán elmondta, túlságosan fiatal és rutintalan volt még 2009-ben, az pedig, hogy hamar dobták mélyvízbe, rányomhatta bélyegét a folytatásra is. „Nemet ilyenkor egyszerűen nem mondhatsz, hiszen nem tudhatod, mikor kapsz újra lehetőséget” – emelte ki.

Jaime Alguersuari (Fotó: XPB)

 

„A Red Bull bizonyos értelemben olyan, mint a szülők, hiszen ők fizettek azért, hogy versenyezhess és ők döntenek helyetted” – folytatta, majd elárulta, néha még mindig bevillannak neki a képek a Red Bull „szigorú szülőjéről”, a juniorprogramot vezető Helmut Markóról, aki sok fiatalhoz hasonlóan őt is keményen bírálta, ha nem az elvárt szinten teljesített.

„Mondok valamit: néha még mindig igen furcsa álmaim vannak arról az időszakról. Különösen a tehetetlenségről és a frusztrációról, arról, hogy sosem jött össze, és arról, hogy Marko úr mindig dühös volt és leszidott minket. Mintha gyerekek lettünk volna” – mondta.

„Ez traumát okozott, és meggyőződésem, hogy Buemi és sokan mások is keresztülmentek ezen. Nem tudtam ezt kitörölni. Miután visszavonultam, jártam terápiára is, több pszichológus is segített, de még így is eszembe jutnak furcsa dolgok. És néha úgy ébredek fel, mintha sírtam volna, miután azt álmodtam, hogy futottam egy nagyon jó kört, mégis Marko úr dühös arcát látom” – zárta gondolatát.

Később, nyilatkozata „tisztázásaként” közösségi oldalán igyekezett kiemelni, hálás a Red Bullnak és Markónak: „Nagyon örülök, hogy 15 évesen találkoztam vele, Helmut a tanárom volt, aki mindig azt kérte, hogy teljesítsek, fejlődjek. Ez a juniorcsapat rendszere, és működik. Nem tudom kifejezni, mennyire hálás vagyok, amiért megmutatták, hogy a fegyelem, az elkötelezettség és a kemény munka útját, ami segített abban, hogy elérjem a céljaim az életben, a zenében. Biztos, hogy nem lennék az, aki vagyok a Red Bull nélkül” – írta.

Jaime Alguersuari (Fotó: XPB)
Borítókép: Jaime Alguersuari (Fotó: XPB)

További tartalmak