Musorujsag
Élő Eredmények
×

Az FIA hivatalosan is elutasította a Red Bull kérelmét

Az FIA hivatalosan is elutasította a Red Bull kérelmét

Autosport
A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) formálisan is elutasította a Red Bull kérelmét, ami az F1-es debütáláshoz szükséges licencpontokkal nem rendelkező Colton Herta külön engedélyének megadására irányult.

A nyári szünet első napján felbolydult az F1-es pilótapiac, amikor Fernando Alonso bejelentette, 2023-ban az Aston Martin versenyzője lesz. A spanyol jelenlegi csapatának, az Alpine-nak tehát új pilóta után kell néznie, és számos fordulat után úgy tűnik, jelenleg a Red Bull kötelékébe tartozó Pierre Gasly a vezetőség első számú jelöltje.

A franciát azonban szerződés köti a bikásokhoz, igaz, ők jelezték, hajlandóak lennének elengedni védencüket, amennyiben ő csatlakozni akar az Alpine-hoz. Egy feltétellel: ha olyan utódot találnak, aki megfelel a vezetőség elvárásainak.

Első jelöltjük Colton Herta volt, aki az utóbbi években az IndyCarban szerepelt és ért el több biztató eredményt is. Ennek ellenére azonban nem rendelkezik az F1-es licenchez kellő 40 ponttal (csak 32 van neki), ezért fordultak a bikások az FIA-hoz, hogy különleges engedéllyel királykategóriás „jogosítványhoz” juttassák az amerikait.

FIA logó (Fotó: XPB)

Több érvük is volt, amivel bizonyítani akarták, Herta rátermettségét. Kiemelték, rendelkezik a szükséges tapasztalatokkal, és több pontot is szerezhetett volna, ha bajnoki címet hozó IndyLights szezonjában nagyobb létszámú mezőnyben versenyezhet; az, hogy kevesen voltak, nem rajta múlt.

A csapatok körében azonban nem volt népszerű a javaslat, sőt, a sportág vezetői sem igazán támogatták azt. Az utóbbi hetekben éppen ezért több forrás is tényként kezelte, Herta nem kap különleges engedélyt, a Red Bull pedig már más versenyzőt keres Gasly pótlására. Pénteken az FIA formálisan is megerősítette, az amerikai nem kapta meg a szóban forgó engedményt.

„Az FIA-t egyetlen csapat sem fogja nyomás alá helyezni, hogy olyan kérdésekben döntsön, mint a licencpontok. Az FIA elnöke határozott irányítást vezetett be, mi ehhez tartjuk magunkat” – jelezte a szövetség szóvivője.

„Megerősítjük, hogy a megfelelő csatornákon keresztül lezajlott egy vizsgálat, melynek eredményeként az FIA megerősítette, hogy Colton Herta nem rendelkezik az FIA szuperlicencének kiadásához szükséges pontokkal. Folyamatosan felülvizsgáljuk a szabályainkat és eljárásainkat, többek között a szuperlicencre való jogosultság tekintetében is. A fő tényezők, amiket figyelembe veszünk, a biztonság, a tapasztalat, a pályán nyújtott teljesítmény” – tette hozzá.

Colton Herta (Fotó: McLaren
Borítókép: Colton Herta (Fotó: XPB)

További tartalmak