Musorujsag
Élő Eredmények
×

Brown: Jó lenne egy amerikai pilóta, de nem szükségszerű

Brown: Jó lenne egy amerikai pilóta, de nem szükségszerű

F1i
A McLaren ügyvezetője, Zak Borwn örülne, ha egy amerikai versenyző lehetőséget kapna a királykategóriában, de úgy érzi, mindez nem szükséges ahhoz, hogy a sportág még népszerűbb legyen az országban, hiszen most egyébként is „nagyon menőnek” számít.

A Forma–1 vezetői az előző érában hiába próbálkoztak, nem tudták meghódítani az amerikai közönséget, a Liberty Media azonban a 2017-es hatalomátvétel óta megvalósította egyik legnagyobb célját: sikerült megszerettetnie a királykategóriát a tengerentúli közönséggel. Ehhez nagy szükség volt az austini futam sikerére, és a Netflix F1-es sorozatának népszerűségére.

A vezetőség a népszerűség ugrásszerű növekedését két újabb amerikai helyszín naptárba helyezésével lovagolta meg: idén a mezőny Miamiban is versenyzett, 2023-ban pedig visszatér majd Las Vegasba is. A következő, sokak szerint szükséges és logikus lépés az amerikai pilóta lenne.

Sokáig úgy tűnt, az Egyesült Államokat Colton Herta képviselheti majd az F1-ben, a Red Bull azonban nem tudta „beprotezsálni” őt a mezőnybe. Ezzel viszont nem úszott el az amerikaiak minden esélye, a Forma–2-ben erős újoncévet teljesítő Logan Sargeant ugyanis még mindig esélyes a Williams (most már hivatalosan is) szabad versenyzői ülésére.

Logan Sargeant (Kép: XPB)

Többen szurkolnak tehát Sargeant érkezésének, a McLaren ügyvezetője, Zak Brown viszont nem hiszi, hogy az F1-nek mindenképpen szüksége van egy amerikai pilótára; az ő érkezése a szakember szerint inkább csak afféle extra lenne. „Nagyszerű lenne egy amerikai csapat és pilóta is” – kezdte.

„Ez tovább erősítené az F1-et. Most viszont egyik sincs, és nézzék meg, mennyire népszerű így is a Forma–1 Amerikában. Szóval, bár nagyon szeretném, hogy összejöjjön, szerintem nem muszáj megtörténnie. Mert az F1 ma amerikai pilóta nélkül is nagyon menő” – emelte ki a szakember, aki az Andretti Autosport lehetséges érkezéséről is beszélt.

Az amerikai csapat tavaly a Sauber felvásárlásával mutatkozott volna be, az egyezség azonban az utolsó pillanatban meghiúsult. A szakember azóta saját, újonnan alapított istállóval szeretne bemutatkozni, a csapatok többsége és egyelőre maga az F1 is tartózkodik annak támogatásától.

Brown viszont a kezdetek óta támogatja Andrettit, ellenfeleit pedig rövidlátónak nevezte, majd hozzátette, sokan csak arra gondolnak, mi a legjobb nekik rövidtávon. „Mi egy kicsit másként gondolkodunk. Szerintem egy olyan figura, mint Andretti, segíthetné a sportág fejlődését. Amit rövid távon elveszíthetünk a bevételek szétosztásával, az később visszajönne a nagyobb tévés nézettséggel, több amerikai szponzorral. Van egy kevés csapat, akik a saját bevételeiket védik, és nem látják a nagyobb képet” – zárta gondolatát.

Michael Andretti (Fotó: BMW Motorsport/Twitter)
Borítókép: Zak Brown (Fotó: XPB)

További tartalmak