Musorujsag
Élő Eredmények
×

Chadwick öt éven belül F1-es versenyző lenne

Chadwick öt éven belül F1-es versenyző lenne

RacingNews365
A Williams szimulátoros fejlesztőversenyzője, Jamie Chadwick – akit sokan a jelenkor egyik legtehetségesebb női versenyzőjének tartanak – továbbra sem tett le az F1-es szereplésről, de igyekszik reálisan szemlélni helyzetét, ezért öt évet adott magának a terv megvalósítására.

Az indiai származású, brit színekben versenyző Jamie Chadwick az utóbbi években verhetetlen volt a női pilóták számára kiírt W Seriesben (2019-ben és 2021-ben bajnok volt, idén pedig gőzerővel száguld a triplázás felé), de korábban több „vegyes” mezőnyben is helyt állt. Voltak győzelmei a brit GT-bajnokságban, a Formula Regionalban pedig dobogós helyezése.

Ami a folytatást illeti, Chadwick a következő években szívesen továbblépne: akár az F3-as, akár az F2-es szériába, amennyiben lehetőséget kap valamelyik alakulattól (ebből eddig nem jött túl sok számára). A végső cél pedig az F1.

Nemrég egy „határidőt” is szabott magának az F1-es debütálására: öt éven belül szeretne bekerülni (amennyiben ez nem sikerül, feltehetően más lehetőségek után kell majd néznie). „Tudom, hogy ha sikereket érek el a megfelelő juniorszériákban, akkor bejuthatok az F1-be” – jegyezte meg magabiztosan a RacingNews365-nek nyilatkozva.

Jamie Chadwick a W Series mezőnyének élén (Fotó: XPB)

„A célom mindenképpen az, hogy öt éven belül megpróbáljak bekerülni. Sok mindenre van szükség ennyi idő alatt, de végig szeretném járni a megfelelő juniorszériákat, és sikereket szeretnék aratni bennük, hogy az F1-be kerülhessek” – magyarázta.

Chadwicktől megkérték, reagáljon az F1 ügyvezetőjének, Stefano Domenicalinak azon nyilatkozatára, miszerint igen nagy meglepetés lenne, ha következő években egy női versenyző eljutna a királykategóriáig. A brit kiemelte, ezek a megjegyzések „egy kicsit sem kedvetlenítették, vagy riasztották el, sőt inkább motiválják” a bizonyításra.

Ami a 2023-as lehetőségeket illeti, nem zárja ki, hogy egy amerikai kitérőt tesz; nemrég tesztelte az IndyCar előszobájának, az IndyLights-nak az aktuális versenygépét. „Még semmit sem tudunk megerősíteni, de mérlegelem a lehetőségeket. Vannak egyezetések Európában és Amerikában is.”

Az utolsó női versenyző, aki F1-es hétvégén aktuális F1-es autót vezetett Susie Wolff volt, aki 2014-ben és 2015-ben is kapott szabadedzés-lehetőséget a Williamstől. Futamon női versenyző legutóbb az 1976-os Osztrák Nagydíjon indult Lella Lombardi személyében, aki egy évvel korábban, Spanyolországban pontot is szerzett.

Jamie Chadwick (Fotó: XPB)
Borítókép: Jamie Chadwick (Fotó: XPB)

További tartalmak