Musorujsag
Élő Eredmények
×

Hivatalos: távozik a Williamstől Nicholas Latifi

Hivatalos: távozik a Williamstől Nicholas Latifi

Williams
A Williams csapata pénteken bejelentette, hogy a szezon végével véget ér az együttműködése Nicholas Latifivel. Hogy ki lesz Alexander Albon új csapattársa, azt még nem közölték.

A hír nem jött váratlanul. Egyesek már az év első felében arról találgattak, hogy mikor bocsátja el a Williams a pocsék teljesítményt nyújtó, a csapattársától, Alexander Albontól jócskán elmaradó Nicholas Latifit. Csapata akkor még erősködött, hogy a szezon végéig nem kérdéses az együttműködésük, Jost Capito csapatfőnök pedig még az elmúlt hetekben is próbálta védeni a kanadait, mondván, megviselték a 2021-es Abu-dzabi Nagydíj után őt ért támadások. Miután azonban Monzában Nyck de Vries hirtelen riasztott beugróként is a földbe döngölte, már Capito is elismerte, Latifi helyzete igencsak kellemetlen.

Pénteken a Williams közleményben erősítette meg, hogy nem hosszabbít szerződést az idei mezőny egyetlen olyan tagjával, aki még nem szerzett pontot. Latifinek a mostani szezon végén át kell adnia a helyét valaki másnak.

„Az egész csapat nevében szeretnék egy hatalmas köszönetet mondani Nicholasnak ezért a három év kemény munkáért, amit a Williamsnél nyújtott! Nagyszerű csapatjátékos, aki remekül viszonyult a kollégáihoz és a munkához, és akit az egész ágazatban nagyon szerettek és tiszteltek”

– nyilatkozta Capito a mostani bejelentés kapcsán.

„A közösen töltött időszakunk most a végéhez közelít, de tudom, hogy minden erőfeszítést meg fog tenni, hogy mindent kihozzon a szezon hátralévő részéből. Sok szerencsét kívánunk neki a jövőhöz, a pilótafülkében és azon kívül is!”

Nicholas Latifi (Fotó: XPB)

A kanadai versenyző 2020-ban mutatkozott be az F1-ben a grove-i csapattal, mellyel már az azt megelőző szezonban együtt dolgozott tesztversenyzőként. A tavalyi szezon hajrájáig egyetlen alkalommal sem sikerült legyőznie akkori csapattársát, George Russellt az időmérőkön, ám az utolsó 2021-es versenyhétvégéken javuló formát mutatott. A Magyar Nagydíjon szerezte az első pontjait, összesen 7-ig jutott. 55 F1-es versenyen állt rajthoz eddig.

„Szeretném megköszönni ezt a lehetőséget mindenkinek a Williams Racingnél” – mondta Latifi. „Minden embernek a gyárban, és azoknak is, akik a pályán dolgoztak ebben a három évben. Az F1-es debütálásom a világjárvány miatt késett, de végül Ausztriában csak beindult.”

„Nem értük el azokat az eredményeket, amiket reméltünk, de még így is egy fantasztikus utazás volt. Magyarországon megszereztem az első pontokat tavaly, és ezeket a pillanatokat sosem fogom elfelejteni.”

„Most egy új fejezet indul a pályafutásomban, de különleges emlékeket őrzök a csapatról. Tudom, hogy mindannyian a szezon végéig mindent meg fogunk tenni.”

Nicholas Latifi (Fotó: XPB)

Latifi nem csupán a versenyzője volt a Williamsnek az elmúlt években, a csapat erős támogatókat is köszönhetett neki, akik segítették őket a mezőny végén töltött idények túlélésében. A Williams a 2020 végi tulajdonosváltással mostanra azonban stabilizálta az anyagi helyzetét, és mivel továbbra is célja, hogy előrekapaszkodjon a rajtrácson, a szemléletmódjuk is változott. Már nem elsősorban fizetős versenyzőre van szükségük, hanem két erős versenyzőre, akikkel a legtöbbet hozhatják ki a lehetőségeikből. De Vries monzai produkciója márpedig bizonyította, hogy Latifivel ez nem megy.

Hogy ki lesz a kanadai utódja, arról a csapat még nem tett bejelentést.

„Miután azt már megerősítettük, hogy Alex Albon jövőre és azt követően is velünk folytatja, a Williams hamarosan a teljes 2023-as felállását is be fogja jelenteni”

– közölték a britek.

Az ülésükre az egyik esélyes éppen De Vries, ám az ő helyzetét nagyban befolyásolja, hogy az Alpine és az Alpha Tauri is tárgyal vele. Amennyiben a holland Faenzában köt ki (ahogyan azt az Alpine és az Alpha Tauri is szeretné), úgy Grove más jelöltek közül válogathat. Az egyik opciójukat az utánpótlás-programjuk tagja, Logan Sargeant jelenti, akinek azonban mindenekelőtt a legjobb 5-ben kéne végeznie az F2-es bajnokságban ahhoz, hogy meglegyen az F1-es szuperlicence.

Borítókép: Nicholas Latifi (Fotó: XPB)

További tartalmak