Musorujsag
Élő Eredmények
×

Horner: Tavalyi autókkal Verstappen sem produkált volna ilyen felzárkózásokat

Horner: Tavalyi autókkal Verstappen sem produkált volna ilyen felzárkózásokat

Beyond The Grid
Az előző évben nem lett volna képes Max Verstappen olyan felzárkózásokra, mint az utóbbi versenyeken. Főnöke szerint a sikerei a 2022-es új szabályokat is dicsérik.

A Magyar Nagydíjon a Q3-as motorgondok miatt csak a 10. rajtkocka jutott neki, a Belga Nagydíjon hiába szerezte meg a pole pozíciót, motorcserés büntetések miatt csak a 14. helyről rajtolhatott, Monzában pedig egy újabb motorcsere miatti 5 rajthelyes büntetéssel került a 7. helyre. A közös Max Verstappen e három hétvégéjében az volt, hogy mindhárom rajtpozícióból sikerült megnyernie végül a versenyt.

Felzárkózásai ráadásul még a vártnál is könnyebben mentek, néha már annyira, hogy videójátékban érezhettük magunkat. Ez egyfelől Verstappent és a Red Bull autóját dicséri, ám mint arra főnöke, Christian Horner rámutatott, dicséri a 2022-es szabályokat is. A brit a Beyond The Grid F1-es podcastban rámutatott, 2021-ben aligha láthattunk volna efféle felzárkózást Verstappentől.

„Nem hinném, mert azokat az autókat annyira nehéz volt követni. A lelépő áramlatok annyira zavarták a követő autót, hogy nagyon nehéz volt”

– jelentette ki.

Horner kiemelte, a 2022-ben debütált új autókkal a mezőny talán jobban szétszakadt, de a fő célt így is elérte: lehetővé tette a szorosabb versenyzést. „Az új szabályokkal világos volt, hogy valaki jól fogja csinálni, valaki nem, majd bizonyos idő múlva a mezőny közelebb kerül egymáshoz. A legfontosabb az volt, hogy a szabályokat ne szúrják el, és megtörténhessen ez a közelítés.”

Fotó: XPB

„Az új szabályok egyvalamiben viszont hoztak előrelépést: javítottak a versenyzésen. Az autókkal közelebb lehet kerülni másokhoz. Sok futamot láttunk idén, ahol a versenyzés fantasztikus volt. Az első versenyek idén Bahreinben és Szaúd-Arábiában Max és Charles között fergeteges versenyzést hoztak. Max Budapesten a tizedik helyről nyert, Spában a tizennegyedikről, és ezek bizonyítják, hogy ezekkel az autókkal lehet előzni, közelebbről lehet üldözni a másikat. Ez egy nagy lépés a helyes irányba” – jelentette ki.

Az F1 elnöke, Stefano Domenicali már csak ezért sem aggódik a Verstappen-felzárkózások másik oka, a Red Bull-fölény miatt. Szerinte az új szabályrendszer jó alapokra helyezte a versenyzést, és idővel az egyes csapatok is közelíteni fognak egymáshoz, így ebből a szempontból is szorosabb küzdelemre lehet számítani.

Borítókép: Max Verstappen és Charles Leclerc (Fotó: XPB)

További tartalmak