Musorujsag
Élő Eredmények
×

Már két éve kétkedett a képességeiben – Vettel őszintén a visszavonulásról

Már két éve kétkedett a képességeiben – Vettel őszintén a visszavonulásról

Die Zeit, FIA, Motorsport-Total
Nyíltan beszélt arról Sebastian Vettel, hogy az elmúlt két évben kétkedni kezdett önmagában versenyzőként. Egy interjúban azt is elárulta, hogy a motivációja már a 2018-as bajnoki vereség után megroggyant.

A Magyar Nagydíj előtt jelentette be Sebastian Vettel, hogy úgy döntött, a 2022-es szezon végén visszavonul. Már akkor jelezte, hogy az elhatározás jó ideje érlelődött benne, és azt is elismerte, hogy még Ferrari-versenyző volt, amikor először a visszavonulás lehetőségét emésztgette.

A triplahétvége forgatagában a Die Zeit című német hetilapban jelent meg egy hosszabb interjú a négyszeres világbajnokkal, melyben többek között arról is beszélt, hogy már két évvel ezelőtt elbizonytalanodott, elég jó-e még az F1-hez. Emellett azt is felfedte, hogy már 2018 végére elfogyott az energiája a Ferrarinál, a figyelmét pedig egyre inkább a gyermekei kezdték lekötni.

„Egy ideje már két eltérő világ ütközött össze: a sportos becsvágy, ami mindig a legfőbb hajtóerő volt, és az, hogy ott legyek a családnak, a gyerekeknek. Egyre nehezebbnek éreztem kombinálni ezt a kettőt.”

„Ezt kis dolgokon lehetett észrevenni, amikor önmegtagadássá vált elhagyni az otthont és repülőre szállni. És ha a gyerekek a következő alkalomnál még azt is mondják: »Maradj itt, ne menj el!«, az még nehezebb lesz” – ismerte el Vettel.

Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

A német három gyermek édesapja. Két lánya 2014-ben és 2015-ben született, fia 2019-ben. Előbbi időszakban a Ferrarihoz szerződés jelentette az új motivációt számára. Mint mondta, amíg sikeres volt és bajnokságokat nyert a Red Bull-lal, sosem foglalkoztatta a visszavonulás témája, ám miután 2014-ben jöttek a neki nem tetsző szabályváltozások, és a Red Bull is visszaesett, egy kissé elbizonytalanodott. Aztán aláírt a gyerekkori álmát jelentő csapathoz.

„Az új feladat akkoriban hajtott. A hősöm mindig Michael Schumacher volt. A vörösökkel elérhető bajnoki címre gondoltam. A lelkesedésem 2018-ig kitartott. Akkor másodszor voltam közel a sikerhez. Aztán elmaradt a remélt javulás.”

„2019 kijózanító volt, mert az autónk a futóműve nem volt elég jó az erős motorunkhoz.  Közben odahaza elkezdtek nőni a gyerekek. Ennek a megélése miatt érzékenyebb lettem a világ történéseire és arra, milyen gyorsan változik a környezetünk.”

Vettelt ekkoriban kezdte egyre jobban érdekelni a környezetvédelem, a Föld jövője, és itt kezdődött az az önellentmondás, ami végül szintén hozzájárult ahhoz, hogy a búcsú mellett döntött. A komoly karbonlábnyomot hagyó sportág tagjának lenni az elveinek a megcsalása lett. Egyre inkább zavarta, hogy miközben küzd a környezetkárosítás ellen, az F1 miatt maga is tevékenyen hozzájárul ehhez, például a sok repüléssel.

Kanada, 2018 (Fotó: XPB)

Emellett az Aston Martin-os két szezonja is alulmúlta a várakozásait. Ekkoriban kezdett el igazán kételkedni a képességeiben is. „Igazán tudatossá bennem két éve vált ez.”

„Amikor az Aston Martinnak nem úgy ment, feltettem a kérdést: képes vagyok még egyáltalán erre a munkára? Profiként az ember nem beszél ilyesmiről, mert szinte tilos. De ha így volt? A személyes gyengeségek és az erről való gondolkodás mégis csak a teljesítményhez tartozik, és ezzel együtt a sikerhez is.”

Ekkor azonban még sikerült meggyőznie magát. „Ezért a felismerésért végül is aranyat ért nekem ez a két év” – tette hozzá Vettel.

Az önmagában való kétkedéséről Zandvoortban is beszélt. Akkor kihangsúlyozta, rossz gyakorlatnak találja, hogy az F1-ben szégyenkezni kell a bizonytalanság miatt. „Szerintem normális kételkedni önmagadban, és oly sokan teszik még, ezt első kézből tudom. Gyakrabban kellene beszélnünk erről, mert ez is azt mutatja, hogy a sport hiába a hősöket ünnepli, ettől még emberi. Mindannyian emberek vagyunk, és ugyanolyan kihívásokkal kell boldogulnunk.”

Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

Ami a jövőt illeti, Vettel a Zeitnek elárulta, nem tartja kizártnak, hogy később a környezetvédelem területén foglalkozzon valamivel, de azt sem, hogy valami egészen másba kezdjen. „Nagyon szívesen barkácsolok fával. Ki tudja, talán asztalosnak tanulok. Talán annyira kiteljesít, hogy csak székeket fogok készíteni. Élvezetes időről időre csinálni valamit.  De nem kell élethosszig szólnia. Szeretem a gazdálkodást, az elmúlt években egyre jobban megismertem” – mondta.

Ami pedig a versenyzés világát illeti, szintén nem zárja be maga mögött a kapukat. Habár tévés szakértőként nem tudja elképzelni magát, más módon örömmel segítené a sportágat a jövőben. „Nem követheti mindjárt a befejezés után, de a motorsportban dolgozni, ha megfelelő a szerepkör, elképzelhető számomra” – erősítette meg

Borítókép: Mogyoród, 2022. július 28. Sebastian Vettel (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

További tartalmak