Musorujsag
Élő Eredmények
×

Binotto: A Schumacher-éra győztes mentalitása hiányzik a mai Ferrarinál

Binotto: A Schumacher-éra győztes mentalitása hiányzik a mai Ferrarinál

Motorsport, La Gazzetta dello Sport
Emelkedő pályára állt a nehéz szezonok után, de még mindig nem jutott a vágyott magasságba a Ferrari. Csapatfőnökük szerint a Michael Schumacher nevével fémjelzett korszakuk mutathat nekik utat az utolsó lépés megtételéhez.

Nagyot javult az autója és az erőforrása terén is 2021-hez képest, ám a bajnoki címtől ezúttal is távol van a Ferrari. A csomagjuk talán van olyan versenyképes, hogy szorosabb csatára kényszerítsék vele a Red Bullt, ám csapatként nem működtek elég hatékonyan ahhoz, hogy kellően szorossá tegyék a szezonhajrát. Az egyéni bajnokságban már 15, a konstruktőröknél 14 éve várnak a vörösök az újabb elsőségre, és nagyon úgy fest, hogy legalább további egy évet várniuk kell rá.

Mattia Binotto csapatfőnök azon kevés csapattag közé tartozik a Scuderiánál, akik nemcsak a legutóbbi bajnoki címek idején, de már akkor is a Ferrarinál dolgoztak, amikor a csapat véget vetett egy hasonlóan hosszú, 21 éves nyeretlen korszaknak. Michael Schumachernek 5 év próbálkozás után 2000-ben sikerült megtörnie az átkot, és mivel Binotto nem sokkal előtte, 1995-ben érkezett mérnökként Maranellóba, ő belülről élte meg az építkezés és a felemelkedés folyamatát.

Mattia Binotto és Michael Schumacher (Fotó: Michael-schumacher.de) Mattia Binotto és Michael Schumacher (Fotó: Michael-schumacher.de)

A hétvégén a Trentóban megrendezett Sportfesztiválon Binotto felidézte a Schumacherrel aratott első sikerüket, az 1996-as barcelonai esős diadalt. „Az az én első győzelmem is volt az F1-ben. Amikor hallgattam a himnuszt, ráébredtem, mit is jelent a Ferrarinál lenni. Aztán bajnokságokat is elkezdtünk nyerni 1999-ben és 2000-ben.”

A kérdésre, mi hiányzik nekik most az akkorihoz hasonló áttörés eléréséhez, elmondta:

„Az a győztes mentalitás, ami jelen volt a Schumacher-korszakban, ami arra sarkallt, hogy még jobb legyél, minden egyes győzelem után is.”

Binotto mindezt nem Charles Leclerc és Carlos Sainz kritikájának szánta, pusztán rámutatott, hogy a csapatuk még nem érett be. „Már sokszor elmondtam: a miénk a legjobb páros az F1-ben. Nagyon jól kijönnek egymással, sokat segítenek egymásnak és a csapat fejlődésében is. Amikor pénteken vagy szombaton a nap végén a tapasztalataikról beszélnek, nagyon nyitottan elmondanak mindent. Mindketten tudják, hogy az autónk és a csapatunk fejlődésére van szükség ahhoz, hogy legyőzzük a többieket” – méltatta a két versenyzőt.

Charles Leclerc és Carlos Sainz (Fotó: XPB)

Az idei hibáik és hiányosságaik kapcsán ugyanakkor elismerte, a Ferrari még nem állt készen idén. „Többé már nem elegendő jól elvégeznünk a házi feladatot. Ahhoz, hogy nyerj, folyamatosan fejlődnöd kell, és ahhoz, hogy ez sikerüljön, százhúsz, százharminc százalékot kell nyújtanod.”

„Nagyon nehéz szezonok vannak mögöttünk. A 2020-as konstruktőri hatodik helyünk után jutottunk idáig. Ezek az évek próbára tettek bennünket, hiszen nagy nyomás alatt álltunk, sok kritikát kaptunk. És ez formált bennünket. Azt ígértük, hogy újra versenyképessé válunk, és be is tartottuk az ígéretünket. De a jól teljesítő autó és versenyző megléte nem egyenlő azzal, hogy stabilan képes vagy minden helyzetből kihozni a legtöbbet, szóval még meg kell tennünk egy lépést.”

Binotto szerint a Schumacher-érához képest komoly változás ment végbe az F1-ben. Az ellenfeleknél is. „A legnagyobb csapatok megduplázták a létszámukat azóta. A versenyeken igazi óriások küzdenek, ha a hátteret, a forrásokat nézzük. De ettől csak annál jobb érzés lesz, ha legyőzzük őket” – mondta eltökélten.

Borítókép: A Ferrari ünnepli a konstruktőri bajnoki címét a 2004-es Magyar Nagydíjon (Fotó: XPB)

További tartalmak