Musorujsag
Élő Eredmények

Kiteszi a csapatból, de a McLaren még hisz a régi Ricciardo visszatérésében

Kiteszi a csapatból, de a McLaren még hisz a régi Ricciardo visszatérésében

Racefans
Ez nem a vég? Tündökölhet még a régi fényében Daniel Ricciardo az F1-ben, de egy másik csapatnál – véli az ausztrált elbocsátó McLaren csapatfőnöke.

Minden esély megvan arra, hogy Daniel Ricciardo nélkül álljon fel a Forma–1 mezőnye a 2023-as szezonnyitó rajtrácsára. Miután a McLaren kitette őt a csapatából, az ausztrál kilátásai nem a legjobbak. A legversenyképesebb csomagot az Alpine tudná kínálni számára, ám minden jel szerint ők nem vele képzelik el a folytatást. És aligha véletlen, hogy a nyolcszoros futamgyőztes az elmúlt hetekben folyamatosan arról beszélt, hogy nem is olyan rossz opció számára az egyéves kihagyás.

Ricciardo helyzete kapcsán nemrég érdekes megjegyzést tett Günther Steiner. „A formája jelenleg nem nagyszerű, és nem tudhatjuk, hogy mit tervez” – mondta a Speedweeknek, amikor Ricciardo esetleges alkalmazásáról kérdezték. Ha már egy Haas-szintű csapat sem mondana egyből igent egy ilyen eredménysorral rendelkező versenyzőre, akkor annak helyzete valóban nem tűnik valami jónak.

Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)

Ricciardóra a McLaren is azért mondott nemet, mert az együtt töltött két szezonjuk egy folyamatos nagy szenvedés, ami csak egy-két szebb pillanatot hozott, de messze alulmúlta a várakozásaikat. Csapatfőnökük, Andreas Seidl ettől függetlenül úgy véli, Ricciardónak még nem kéne kikopnia a mezőnyből. Szerinte versenyzője máshol visszanyerheti még a régi formáját, ami alapján sokan a mezőny legjobbjai között tartották őt számon.

„Teljes mértékben meg vagyok győződve arról, hogy ez lehetséges, mivel már a múltban is láttam. Más versenyzőkkel is megtapasztaltam már, és láttam rá más példákat is versenyzőktől”

– mondta a német csapatvezető.

Kiemelte, Ricciardo szenvedése nemcsak a versenyző, hanem a McLaren kudarca is. „Végső soron mindkét félnek el kell fogadnia, hogy bár mindent megtettünk, elhivatottak voltunk, próbálkoztunk, és ő is mindent elkövetett, nem sikerült célt érnünk együtt. És végső soron ez közös felelősségünk Daniellel. Én magam is vállalom a felelősséget.”

„Ettől a tisztelet viszont még megvan Daniel iránt, emberként és versenyzőként is. El kell fogadnod, hogy néha nem működik a dolog. Sajnos Daniellel így volt. Remélem, hogy az új kalandja működni fog, újra belejön” – mondta Seidl.

Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)

Az okok kapcsán elmondta, Ricciardónak mindenekelőtt egy olyan csapatra van szüksége, amely hozzá passzoló autót tud biztosítani.

„Az F1 nagyon összetett. Nagyon sok tényezőnek kell meglennie ahhoz, hogy jól teljesíts a pályán, a versenyző, a csapat, az autó oldalán is. Ha nem vagy teljesen egy az autóddal – és Daniel sokszor elmondta, hogy nem érzi magát otthonosan az autónkban, és sosem érezte úgy, hogy ki tudná hozni belőle a maximumot, főleg nem az időmérőkön –, akkor sajnos az lesz a vége, ahová mi jutottunk.”

„Nem sikerült elérnünk az eredményeket, amiket célba vettünk. Nem tudtuk megismételni az olyan hétvégéket, mint a monzai volt (2021-ben), és azt is ki kell mondani, hogy sosem volt olyan autónk, mint Monzában, ahol a győzelemért harcolhattunk. De az eredmények sem jöttek olyan következetesen, mint például Landónál” – ismerte el Seidl.

Borítókép: Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)

További tartalmak