Musorujsag
Élő Eredmények

Todt: Leclerc-nél még hiányzik valami; Verstappen, mint Schumacher

Todt: Leclerc-nél még hiányzik valami; Verstappen, mint Schumacher

La Gazzetta dello Sport
Miközben Max Verstappen a pályán Michael Schumacherre emlékezteti, Charles Leclerc-nél még hiányzik a bajnokká váláshoz a Ferrari korábbi sikerkovácsa, Jean Todt szerint.

Az FIA elnöki posztjáról három ciklus után múlt év végén leköszönt Jean Todt 15 éve volt utoljára a Ferrari alkalmazottja, ám máig ő az utolsó csapatfőnök, akinek sikerült egyéni bajnokságot nyernie a vörösökkel. Azóta négy különböző személy próbálta visszaterelni a Scuderiát a győztesek útjára, ám Stefano Domenicali, Marco Mattiacci és Maurizio Arrivabene után egyelőre Mattia Binotto számára is túl nagy falatnak bizonyult ez a feladat.

Binottónak persze még van esélye célt érni, ám minden jel szerint erre nem 2022-ben kerül sor, hiszen az ígéretes évkezdés után a Ferrari és Charles Leclerc is reménytelenül távol van már a Red Bulltól és Max Verstappentől a két tabellán.

Jean Todtot a múlt hétvégén egy trentói fesztiválon arról kérdezték, hogyan látja korábbi csapata helyzetét. A fia, Nicolas által menedzselt Leclerc kapcsán megjegyezte:

„Charles már egy nagy bajnok. De még hiányzik neki valami. Remélem, hamarosan meglesz.”

Hogy konkrétan mire célzott, azt nem fejtette ki. A kérdésre, a megfelelő autót érti-e a „valami” alatt, Todt csak annyit felelt: „Még hiányzik neki valami.”

Michael Schumacher (Fotó: XPB)

A monacói ellenfelének, Max Verstappennek eközben nemigen hiányzik már semmi. Tavaly bajnokká koronázták, idén pedig nagyon kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtva, magabiztosan és okosan versenyezve száguld a címvédés felé egy egyre jobbnak tűnő Red Bull-lal. A holland kapcsán nincs is bizonytalanság Todtban, legalábbis a pályán mutatott teljesítményt tekintve.

Gyakran felmerül, hogy Verstappen bizonyos tekintetben Todt jó barátjára és korábbi ferraris versenyzőjére, Michael Schumacherre emlékeztet, legyen szó akár a tehetségéről, akár a megalkuvást nem tűrő, agresszív stílusáról.

„Michaelt nagyon jól ismerem, Maxot nem” – mondta erről Todt. „Max nagyon elszánt és nagyon agresszív, akárcsak Michael. Michael a pályán kívül csodálatos személyiség. Maxot nem tudom megítélni, nem tudom megmondani. Azt látom, hogy csak a versenyzésre összpontosít, és ezt helyesen teszi.”

„Emellett természetesen mindkettejüknek nagyszerű autóik voltak. Hiszen a győzelemhez minden versenyzőnek szüksége van egy versenyképes autóra, függetlenül attól, mennyire kivételes” – mondta a hollandról a korábbi FIA-elnök.

Todt volt csapatáról, a Ferrariról is beszélt, és megállapította, ha követnek is el hibákat, fontos, hogy mindig fejlődjenek általuk. „Egy pontnál a Ferrarié volt a legjobb autó. Aztán bizonyos lehetőségeket elszalasztottak a stratégiával, amikor biztonsági autó érkezett, vagy megbízhatósági problémák miatt. Több ilyesmi is sokba került nekik. Reagálni kell, hogy megelőzzék az ilyesmit. Sosem vehetnek semmit készpénznek. Ha sikerül elérned, hogy semmit sem veszel készpénznek, onnantól adottak lesznek az összetevők ahhoz, hogy bajnokká válj” – jelentette ki.

Amikor arról kérdezték, mit tanácsolna az 1995-ben általa szerződtetett Binottónak, hozzátette, a kívülállók gyakran igazságtalanul ítélnek meg csapatfőnököket és csapatokat. „Minden korszak más, ezért nem szeretnék tanácsot adni neki. Tanácsokat adni könnyű. Csak egyvalamit javasolhatok neki: legyen ellenálló.”

„A Ferrarinak nagyon jól megy most. Úgy látom, hogy az emberekben sem tudatosul ez teljesen. A Ferrari visszatért a győztesek közé.”

„Szerintem mindenki, vagy majdnem mindenki szeretné látni, hogy a Ferrari bajnokságot nyerjen, ne csak pár versenyt. Reméljük, jövőre összejön, mert idén már nem tartom ezt valószínűnek. De ahhoz, hogy nyerj, minden szinten kiválónak kell lenned, és ezt nehéz elérni, de még nehezebb fenntartani” – állapította meg a Ferrarival összesen 7 konstruktőri és 6 egyéni bajnokságot nyerő Todt.

Borítókép: Charles Leclerc és Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak