Musorujsag
Élő Eredmények
×

Egy konfliktus és Magnussen tette kérdésessé Schumacher jövőjét?

Egy konfliktus és Magnussen tette kérdésessé Schumacher jövőjét?

Motorsport-Total, RTL
Nyíltan beszélt a Haas vezető mérnöke Mick Schumacher csapattal való spielbergi konfliktusáról, és új megvilágításba helyezte, miért vált ennyire bizonytalanná a német helyzete a csapatuknál.

Erősebb csapattársat kapott 2022-re Mick Schumacher, és egyelőre kérdéses, hogy nem ez akasztja-e meg az F1-es pályafutását. Azok után, hogy tavaly Nyikita Mazepin ellen dominált Haason belül, idén év elején, amikor a csapat autója a legütőképesebb volt a szezonban, messze elmaradt a „mézeshetek” hangulatban visszatérő Kevin Magnussentől. Főnöke, Günther Steiner ekkoriban kezdett elbizonytalanodni a hosszabbításuk kapcsán, melyre azóta sem került sor. Annak ellenére, hogy Schumacher időközben sokat javult. A németnek balszerencséje, hogy a legjobb futamait akkor teljesítette a csapattal, amikor az már kevésbé volt versenyképes a középmezőnyben.

A helyzet azonban ennél összetettebb, és hogy mitől, azt most az egyik Haas-mérnök érdekes nyilatkozata mutatta meg.

 

A spielbergi konfliktus

Schumacher szezonjának eddigi fénypontját a silverstone-i mellett az ausztriai hétvége jelentette. Akkor a sprinten és a vasárnapi versenyen is nagy csatát vívott Lewis Hamiltonnal, pontot is szerzett. Csakhogy a szombati versenyen volt egy kis konfliktusa a csapatával, mivel hiába érezte magát gyorsabbnak Magnussennél, a csapat nem engedte, hogy megtámadja a dánt.

A történtek előcsalták Schumacher apjára emlékeztető könyörtelen és becsvágyó arcát. A leintés után szúrós tekintettel nyilatkozott, és visszafogottan, de nyíltan utalgatott arra, hogy igazságtalannak érezte a vele szembeni bánásmódot.

Kevin Magnussen, Mick Schumacher és Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

A Haas vezető versenymérnöke, Komacu Ajao a Motorsport-Totalnak elismerte, egyáltalán nem voltak elégedettek Schumacher hozzáállásával és viselkedésével.

„A sprintfutam előtt beszéltünk arról, hogyan viszonyulnánk ehhez csapatként. És amit ő csinált, az nem volt klassz. És amiket utólag mondott, az sem volt túl klassz”

– kritizálta Schumachert.

A japán ugyanakkor kiemelte, bizonyos szempontból érthető volt Schumacher dühe. „Ő egy fiatal versenyző, és a legjobb akar lenni. Mindenki mást le akar győzni. Ez rendben is van, hiszen egy fiatal versenyzőnek ilyennek kell lennie. Másfelől tekintettel kell lenni a teljes képre is. Arra, mi a csapat álláspontja, milyen a te helyzeted. Egy kis elgondolkodás nagy különbséget tud eredményezni.”

„A sprintet követően nyíltan beszéltünk erről. Vasárnap délelőtt, a verseny előtt még egyszer. A verseny után még egyszer, és kedden még egyszer. Jó és nyitott a kommunikációnk. Spielberg őszintén szólva kemény volt. Az eredmény rendben volt, de sokat is tanultunk belőle” – ismerte el a szakember.

Komacu Ajao és Mick Schumacher (Fotó: XPB)

 

Magnussennel 2021-ben is többre lettek volna képesek

Vajon az első futamokon látott gyengélkedés mellett ez is lehetett egy ok arra, hogy a Haas elbizonytalanodott a Schumacherrel való folytatás kapcsán? Tény, Steiner nem áradozott úgy Schumacher spielbergi pontszerzéséről, mint Magnussen év eleji nagy eredményeiről. Komacu szavaiból pedig kiderül, miért gondolkodhat annyit a Haas azon, hogy fiatal vagy tapasztalt versenyzőt akar-e 2023-ra.

„Elmagyaráztam neki: »Mick, jó úton haladsz, de koncentrálj a saját teljesítményedre, és ne az efféle dolgokra!« És aztán újra minden rendben volt. Van, hogy Mick túlságosan a csapattársára figyel. Ilyenkor megmondom neki, hogy: »Nézd meg, Kevin szívesen segít neked, elárul dolgokat, amiket Romain (Grosjean) korábban sosem árult volna el.« És ilyenkor Mick elgondolkodik, és belátja, hogy a csapat számára fontos, hogy a konstruktőri bajnokságban előrébb jusson.”

Mick Schumacher (Fotó: Haas/LAT)

Steiner idén többször is hangoztatta, mennyire fontos volt, hogy visszahozták a csapathoz Magnussent, mivel a tapasztalata számukra, de Schumacher számára is aranyat ér. Komacu most tulajdonképpen megerősítette, hogy a dán átárazta a szemükben a német versenyzőjüket is.

„Mick számára nagyszerű, hogy egy ilyen tapasztalt csapattársa van, mint Kevin. Korábban nem tudtuk, hogy mennyire jó valójában. Aztán jött Kevin, és lett egy viszonyítási pontunk. Hisszük, hogy a 2021-es autóval harcolhattunk volna a Williams ellen, ha akkor is nálunk lett volna Kevin. Akkor Mick is profitált volna a tapasztalatából.”

Komacu szavai nem festenek jó képet Schumacherről, ám az is igaz, hogy a Haasról sem, hiszen ez a korábbi stratégiájuk kudarcát bizonyítja.

Amikor 2020-ban vállalták, hogy két újonccal vágnak neki a következő idénynek, és tapasztalt „viszonyítási pont” nélkül próbálják felkészíteni őket az F1-re, ezt a kockázatot is vállalták. Vagy csak nem számoltak vele? Steiner akkoriban úgy érezte, mivel 2021 a nem fejlesztett autójukkal tét nélküli lesz számukra, ez remek lehetőség arra, hogy felkészítsenek két újoncot egy téttel bíró 2022-es szezonra. Schumacher számára viszont innen nézve 2022 az igazi újoncév, és az eredményei is azt mutatták, hogy nem sikerült túl jól a 2021-es felkészítés, hiszen sereghajtóként és fejlesztés nélkül erősen korlátozták, mit tanulhatnak meg az F1-ről Mazepinnel.

 

Mi számít: amilyen ma, vagy amilyenné válhat?

Maga Komacu is elismerte, hogy a fiatal versenyzőkkel együtt járhatnak a fenti problémák. Rámutatott, korábban Magnussen is hasonló volt, mint Schumacher. „Kevin mostani és két évvel ezelőtti hozzáállása és gondolkodása tűz és víz. Az egy év kihagyás után sokkal érettebben tért vissza. Igazi öröm vele dolgozni. És már ő sem koncentrál annyira arra, hogy legyőzze a csapattársát, inkább mindig a csapatra gondol.”

„Öt évvel ezelőtt Kevin pontosan ugyanolyan lett volna, mint Mick ma. A fiatal versenyzők mindig előbb a csapattársukat akarják legyőzni. Kevin is le akarja győzni Micket, de nem ez az elsődleges számára. Felülemelkedik rajta. Micknek még nincs annyi tapasztalata, ezért ez nem is kritika az esetében”

– hangsúlyozta Komacu.

Hozzátette, más szempontból ő is olyannak látja Schumachert, amilyennek sokan mások. „Folyamatosan tanul, nem lassú, de mindenekelőtt folyamatosan tanul. Ha a megfelelő dologra összpontosít, és mentálisan erős marad, akkor jó úton fog járni, és tanulni fog a csapattársától. Mert tanulni nagyon tud!”

Komacu Ajao és Mick Schumacher (Fotó: XPB)

E megállapítását kétféleképpen is lehet értelmezni. Egyfelől úgy, hogy Schumachert nem feltétlenül tartja olyan átütő tehetségnek, másfelől úgy, hogy bőven lát még benne potenciált a jobbá válásra. A kérdés az, a Haas melyik szempontból közelíti ezt meg. És az, van-e türelme kitartani a 2020-as versenyzőtaktika mellett, és ki tudja-e várni, hogy Schumacher olyan versenyzővé fejlődjön, amilyenre vágyik.

Ahogyan Steiner fogalmazott: „Választani kell, hogy mekkora kockázatot vagy hajlandó vállalni. Egy fiatalabb versenyzővel nagyobb a kockázat, mert nem tudhatod, hogy meddig juthatsz vele. Egy rutinos versenyzőről tudod, hogy mit tud, de nála kérdés, mennyire áll közel a pályafutása végéhez, és mennyire motivált. Ezeket a kérdéseket körül kell járni, és ez inkább a megérzéseken múlik. Ha meghoztad a döntésedet, akkor egyszerűen bele kell állnod, és a legjobbat kell kihoznod belőle.”

Borítókép: Mick Schumacher (Fotó: Haas/Andy Hone/LAT)

További tartalmak