Musorujsag
Élő Eredmények

Alonso: Verstappen minden idők legnagyobbjai közé emelkedik a címvédéssel

Alonso: Verstappen minden idők legnagyobbjai közé emelkedik a címvédéssel

Racer
Minden idők legnagyobb versenyzői közé emelkedik Max Verstappen az idei címvédésével az ugyancsak kétszeres világbajnok Fernando Alonso szerint.

Sem ő, sem a Red Bull nem tartja túl reálisnak, de tény, Max Verstappen a hétvégén Szingapúrban akár már be is biztosíthatja a bajnoki címét. Ehhez 22 ponttal kéne növelnie a jelenlegi 116 pontos előnyét a második helyezettel szemben. Ám akár bekövetkezik, akár nem, ahhoz aligha férhet kétség, hogy Verstappen megvédi a tavalyi címét.

Amennyiben erre sor kerül, Verstappen az F1 történetének 17. bajnoka lesz, aki több címmel is rendelkezik. A rangsorban többek között a szintén kétszeres bajnok Fernando Alonshoz zárkózhat fel, akitől ráadásul már csak egyetlen győzelem (a spanyol 32-szer nyert) választja el a futamgyőzelmek terén is. Verstappen pénteken ünnepli a 25. születésnapját, vagyis csak pár hónappal lesz fiatalabb a címvédésekor, mint Alonso a 2006-os duplázása idején.

Az Alpine veteránja szerint nem kétséges, hogy Verstappen minden idők legnagyobbjai közé fog emelkedni. „Igen, így gondolom. Hány éves? Huszonnégy, huszonöt? Szóval még mindig sok van előtte.”

„Mindenesetre remélem, hogy szerencsésebb lesz, mint én voltam, mert én is huszonhat voltam, amikor elértem ezeket a számokat, aztán negyven évesen még mindig ugyanezeknél a számoknál tartok…”

– mondta mosolyogva a nem éppen szerencsés irányválasztásairól híres spanyol.

„Biztosra veszem, hogy a Red Bull-lal és azzal, amilyennek a jövő ígérkezik, ő csak jobb lesz ennél. És nagyon megérdemli. Ők voltak a legjobb csapat, ő volt a legjobb versenyző eddig, szóval nem hiszem, hogy számít, mikor nyerik meg, csak az, hogy meg fogják. Hogy itt vagy Japánban, az majd kiderül” – mondta a Racernek Alonso.

Fernando Alonso és Max Verstappen (Fotó: XPB)

Miközben a bajnokságnak talán nem tesz jót az ilyen korai lezárás, Alonso szerint emiatt Verstappen és a Red Bull nem kritikát, csakis dicséretet érdemel. „Nem volt nagy harc, igaz? Ez egy fontos szezon lehet, mert komoly szabályváltozás történt, és mindig emlékezni fognak ezekre az új generációs autókra. A Ferrarinak szerintem nagyon-nagyon gyors autója volt, de a Red Bull és Max kiemelkedő volt.”

„Talán azért nem volt igazi küzdelem, mert a Red Bull és Max jobbak voltak, mint mások, és nem azért, mert annyira kiemelkedő volt az autójuk. Szerintem a Ferrarié ugyanolyan jó, ha nem jobb.”

Alonso és Verstappen között nagy az összhang, ezt már tavaly is láthattuk, amikor a spanyol nyíltan a holland győzelméért szorított Lewis Hamilton ellen. Elmondása szerint azért is van így, mert hasonló karakterek: agresszívek, egyből a határon vannak. „Ezt nem lehet tanítani, ez belőled jön. Vannak versenyzők, akiknek több idő kell, akiknek többet kell tanulmányozniuk az adatokat. Nekik kellenek a péntekek az elemzésekhez, hogy összevethessék magukat a csapattársukkal, és lassan, kis lépésekkel jutnak el a száz százalékig, felkészülve az időmérőre. És vannak azok, akik már az első szabadedzésen száz százalékon vannak. Max az egyik ilyen, és mindig is ilyen volt, már a gokartban is, szóval ez nem meglepő.”

Max Verstappen és Fernando Alonso (Fotó: XPB)

„Én ezt tekintem az egyik erősségemnek, és ezért is hagytam abba 2018-ban, hogy más dolgokat is kipróbáljak: úgy éreztem, hogy a pályafutásom nem halad előre, csak a tizedik, tizenkettedik helyekért versenyeztem minden hétvégén. Kihívásokra vágytam, más sorozatokban, más autókkal minden hétvégén, és próbáltam más győzelmeket és bajnoki címeket szerezni.”

„Holnap az első szabadedzésen az első öt percben lefogadom, hogy Max két és fél másodperccel lesz gyorsabb mindenkinél. Lassan aztán fel fognak zárkózni rá, majd az időmérőn szorosan rajta lesznek. Hasonló történik általában velem is a csapattársaim ellen. Pénteken messze elöl vagyok, aztán szombaton és vasárnap jobbak és jobbak lesznek. Maxnak vagy nekem talán az lenne a legideálisabb, ha mindhárom szabadedzés esős lenne, és az időmérőn szembesülnénk először új körülményekkel” – dicsérte magukat a kétszeres bajnok.

Borítókép: Max Verstappen és Fernando Alonso (Fotó: XPB)

További tartalmak