Musorujsag
Élő Eredmények

Rutinműtétből lélegeztető gépre: Albon elmesélte, hogy történt

Rutinműtétből lélegeztető gépre: Albon elmesélte, hogy történt

Sky Sports, F1, GP Fans, Autosport
Nem Alexander Albon, hanem inkább a családja számára volt sokkoló, hogy egy rutin vakbélműtét után lélegeztető gépre került. A Williams versenyzője még nem százszázalékos, de versenyzésre alkalmasnak érzi magát.

Csak az Olasz Nagydíjat követően, utólag árulta el a Williams, hogy komplikációk léptek fel a monzai hétvége szombatján vakbélgyulladással megműtött Alexander Albonnál, akit az ébresztés utáni légzési elégtelenség miatt lélegeztetőgépre tettek és egy ideig altatásban tartottak. A thai versenyzőt így is hazaengedték a kórházból két nap után, ám csak most szerdán erősítették meg, hogy Szingapúrban újra versenyezni fog. Csütörtökön a helyszínen az FIA orvosai is zöld utat adtak neki ehhez.

Albon a Szingapúri Nagydíj sajtótájékoztatóján beszélt először hosszabban a történtekről, és elismerte, nem lesz egyszerű a hétvégéje, mivel fizikálisan még nincs teljesen csúcsformában. „Köszönöm, jól vagyok! Jó visszatérni. Úgy érzem, készen állok, fitt vagyok, amennyire csak lehetek. Egy, majdnem két hét edzés áll mögöttem, ennyi időm volt visszatérni oda, ahol most vagyok. Meglátjuk, hogy megy majd.”

„Realisták vagyunk, tudjuk, hogy ez az év legnehezebb versenye, és ezt észben kell tartanunk. De jól érzem magam, gokartoztam, és úgy éreztem, minden rendben volt. Nem fáj semmim”

– fogalmazott a Williams versenyzője.

Hogy van még némi bizonytalanság körülötte, azt az is jelzi, hogy csapatával pénteken az első szabadedzés után ki fogják értékelni a helyzetét, majd a második szabadedzésen azt is felmérhetik, hogyan bírja a hosszú etapokat.

Alexander Albon és Lando Norris (Fotó: XPB)

A felépülése és a felkészülése kapcsán elárulta, csak a múlt héten kezdhetett el igazán keményen edzeni Szingapúrra. „Eléggé nehéz volt, mert csak várod, hogy a tüdőd helyreálljon, és közben a tested nem mozoghat úgy, ahogyan szeretnéd. Emiatt nem lehet csak úgy visszatérni a megszokott edzéshez, fokozatosan kell építkezni. Igazán múlt hétfőn nyomtuk meg először, hogy lássuk, mennyire megy.”

„Lényegében úgy kezeltük ezt, mint egy kilenctől ötig tartó munkanapot: edzés és pihenés. Napról napra egyre jobb lett, és eljutottam arra a pontra, amikor a felépülés már igazán jól haladt. Leültünk, és hosszasan, alaposan átgondoltuk az egészet, hogy csináljuk-e vagy sem, de úgy érzem, hogy készen állok” – mondta.

 

Két-három napig tartották volna altatásban

Albon esetében az volt a leginkább sokkoló, hogy a vakbélműtét rutin beavatkozásnak tűnik, mégis nagyon veszélyessé vált számára. Elmondása szerint sok mindenre nem emlékszik, mivel tele volt tömve gyógyszerekkel.

„Arra emlékszem, hogy megyek a műtétre, és ez egészen egyszerű beavatkozás. Talán csak két óra kellett hozzá, de amikor altatás alatt állsz, nyilván nincs időérzéked. Inkább azokat rázta meg, akik körülvettek. Amikor felébredtem, azt gondoltam, hogy vége a folyamatnak, és csak utána mondták, hogy valójában egy kicsit több történt ennél.”

„Alapvetően azt tervezték, hogy két-három napig altatásban tartanak, de a tüdőm tizenkét óra után rendbe jött, és így már nem sokra rá fent voltam. Nem volt olyan nagy dolog számomra, sokkal inkább a családom számára volt az, akik eljöttek a versenyre, és erre ez történt. Egy kissé sokkot kaptak”

– mesélte a Williams versenyzője.

Alexander Albon (Fotó: XPB)

 

A futam rajtja előtt ébredt, ki kellett kapcsolni a tévét

Albon a műtétje előtt még a posztolt a közösségi oldalán, és jó hangulatban ironizált a balszerencséjén. Különösen bosszantotta, hogy éppen Monzában dőlt ki, ahol a pénteki edzésnapon igazán jól ment neki a Williamsszel. Hogy mennyi volt az autójukban, azt helyettese, Nyck de Vries bizonyította, aki beugróként is pontot tudott szerezni vele vasárnap.

Albon elismerte, bosszantotta a helyzet, és arról is beszélt, hogy végül emiatt nem nézhette végig a vasárnapi versenyt.

„Az volt az eredeti terv, hogy pár napig aludni fogok, de úgy fél órával a verseny rajtja előtt ébredtem fel. Szóval tudtam nézni, de frusztráló volt nézni. Egy kicsit emelkedett a pulzusszámom, és az orvosok egy pontnál közölték, hogy ki kell kapcsolni a tévét.”

Alexander Albon (Fotó: XPB)

„Ez amiatt volt, hogy olyan nagyszerű volt az autónk, legalábbis pénteken. Amikor szombat reggel felkeltem, az volt a kérdés, megkockáztassam-e, vagy sem a vezetést. De jól döntöttünk. Nyck pedig kiváló munkát végzett. Tudtuk, hogy ez jó verseny lehet, és ő pontokat szállított, ami nagyszerű a csapatnak” – dicsérte meg a helyettesét.

Albon Szingapúrban nem várja ennyire jónak a Williamst, egyelőre azonban az foglalkoztatja leginkább, hogy ő hogyan érzi majd magát a volánnál. „Meglátjuk, hogy milyen lesz holnap, mert itt vezetni más kávéház. Ami a műtétet illeti, nem aggódom emiatt egyáltalán. Teljesen meggyógyult. Van pár utóhatása annak, hogy intenzív kezelést kaptam, illetve a testemet ért megpróbáltatásnak, de nem lennék itt, ha nem gondolnám úgy, hogy képes vagyok versenyezni” – tette egyértelművé Albon.

Borítókép: Alexander Albon (Fotó: XPB)

További tartalmak