Musorujsag
Élő Eredmények
×

Komoly fejlesztés az Alpine-nál és a McLarennél – Ricciardo kimarad belőle

Komoly fejlesztés az Alpine-nál és a McLarennél – Ricciardo kimarad belőle

Autosport, Racefans
A McLaren és az Alpine is fejlesztésekkel érkezett Szingapúrba, remélve, hogy azok segítik a másik elleni csatában. Daniel Ricciardo egyelőre kimarad ebből, de megérti.

A tétet a konstruktőri bajnokság negyedik helye jelenti, a különbség pedig 18 pont a két csapat között. Kiélezett csatát vív idén az Alpine és a McLaren a „középmezőny legjobbja” (nem létező) címért, és egyelőre a franciák állnak jobban. E párharc szempontjából érdekesség, hogy mindkét istálló fejlesztésekkel szerelkezett fel Szingapúrra, annak ellenére, hogy közeleg az év vége.

A McLaren megújulása szemmel is jól látható: az új padlólemez mellett, a Red Bulléra emlékeztető oldaldobozok jelentek meg a következő két hétvégére új festést is kapó MCL36-oson, amely aerodinamikai koncepciójával így a bajnoki cím felé haladó csapat irányába mozdult el.

Az új csomag egyelőre azonban csak Lando Norris autójára került fel, mivel egy példány készült el belőle Szingapúrra. Daniel Ricciardo várhatóan Japánban kapja csak meg az új verziót. A csapat döntése a bajnoki állás és Ricciardo év végi távozása szempontjából is logikusnak tűnik, az ausztrálnak nincs is ellenvetése.

„Lando kapta, Japánban viszont mindketten használni fogjuk már. A következő kérdés nyilván az, hogy miért ő. Ezek nagy része a 2023-as irányba mutató fejlesztés is egyben, ő itt lesz jövőre, én pedig nem, szóval ő kap még egy hétvégét vele, hogy visszajelzéseket adhasson a csapatnak. A fő okot a következő évi irány jelenti”

– magyarázta Ricciardo.

McLaren (Fotó: XPB)

Tekintve, hogy több csapat példája alapján a nagyobb fejlesztések idén nem feltétlenül hoznak azonnali sikert, Ricciardo mosolyogva megjegyezte, majd csak akkor fogja megmondani, bánja-e, hogy ezen a hétvégén fejlesztések nélkül versenyez, ha látni lehet már, hogy mire képesek az újdonságok. Hozzátette, az egyik fele szeretne jól teljesíteni Szingapúrban, a másik viszont reméli, hogy az új csomag lényeges ugrást hoz, ami azt jelenti, hogy jobb lenne, ha ezen a hétvégén komoly hátrányba kerülne Norrisszal szemben.

 

Csak ezen a versenyen lesz különbség

Felmerült, hogy miután a McLaren már nem tart igényt Ricciardo szolgálataira, amolyan mostohagyerekké vált Wokingban, és már nem is próbálkoznak többé megfelelni az igényeinek. Az ausztrál ezt viszont cáfolta. „Ezen a hétvégén ő kapja a fejlesztéseket, de amennyire tudom, Japánban pontosan ugyanolyan lesz az autóm, mint az övé. Ami a folytatást illeti, ez lehet az utolsó fejlesztésünk, szóval Japántól egyforma dolgokat használunk az év végéig.”

„Ha viszont van olyan elem, amit már 2023-ra szánnak, gyanítom, hogy ő kapja. De várhatóan ez a hétvége lesz az egyetlen, ahol ilyen különbség lesz.”

McLaren (Fotó: XPB)

Kiemelte, a változatlanság akár jó is lehet. „Alapvetően nyilván akarja az ember a fejlesztéseket, de ez nem olyan egyszerű, hogy csak úgy felteszed őket, és máris öt tizeddel gyorsabb vagy. Remélem, hogy gyorsabb lesz, mert akkor Japánban jók lehetünk, de számomra ismerős lesz minden, és ez lendületet adhat az elején, szóval nem olyan rossz” – mondta a nyolcszoros futamgyőztes.

 

Alonso: Minden fejlesztésre szükség van a McLaren ellen

Miközben a McLaren már a következő évet is szem előtt tartva veti be a fejlesztéseit, fő ellenfelénél, az Alpine-nál is készültek újításokkal a mostani hétvégére. Fernando Alonsóék egy új padlólemezt visznek pályára, mindkét autójukon, remélve, hogy az segítség lesz a McLaren maguk mögött tartásában.

„A szimulátorban nem próbáltam ki, de a csapat új padlólemezt hozott ide” – mesélte Alonso. „Meglátjuk, hogy tudjuk-e rendesen tesztelni holnap a szabadedzésen, és bebizonyosodik-e, hogy előrelépést jelent. Úgy véljük, hogy előrelépés lesz, és ezzel fogunk versenyezni.”

„Szingapúrban talán nehéz lesz felmérni minden jótékony hatását, mert itt gyorsan javul a pálya, és ez nem a legjobb tesztpálya, szóval talán szükség lesz Szuzukára is. De szerintem előrelépést jelent, és minden lépésre szükségünk van a McLaren elleni csatában, mert Abu-Dzabiig nagyon szoros lesz.”

A hírek szerint a kékek nem kis javulást várnak az új megoldásuktól.

Fernando Alonso (Fotó: XPB)

Alonso továbbra is kiélezett csatára számít a McLarennel, melyben szerinte egy esetleges kiugró eredménynek fontos szerepe lehet. „Egyes versenyeken ők lesznek a gyorsabbak, máshol mi. És versenyről versenyre érdekes lesz látni, hogy történik-e valami az élen haladókkal, kiesnek-e, és kapunk-e esélyt arra, hogy dobogóra álljunk, ami fantasztikus lenne. Ehhez viszont az előttünk állók segítsége is kell.”

Pat Fry technikai igazgató megerősítette, az Alpine még a folytatásban is fog bevetni fejlesztéseket, egészen az október végi austini hétvégéig.

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak