Musorujsag
Élő Eredmények
×

Mercedes: Ha nincs büntetés a szabálysértésért, mi is elköltünk plusz 5 milliót!

Mercedes: Ha nincs büntetés a szabálysértésért, mi is elköltünk plusz 5 milliót!

Motorsport
Győzelemről és vereségről dönt, hogy ki költekezett túl, így a Mercedes szigort és átláthatóságot vár az FIA-tól a költségvetési plafon betartatása terén.

Két csapatot, a Red Bullt és az Aston Martint is az a vád ért, hogy túlköltekezte magát a 2021-es szezonban. Az FIA tavaly vezette be a költségvetési plafon intézményét, mely keretet szab a csapatok által egy éven belül elkölthető pénzeknek. A tavalyi pénzügyek vizsgálatát mostanra sikerült lefolytatni, és a hírek szerint mindkét gárda átlépte az előző évben engedélyezett 147,4 millió dollárt, a Red Bull ráadásul nem kevéssel.

Az egyelőre nem világos, hogy milyen mértékű volt a túlköltekezés, ám a riválisok szerint már a „kis szabálysértés” kategóriájába eső 5%-os limitmeghaladás is lehet akkora előny, hogy azt az FIA ne hagyhassa komoly büntetés nélkül. Az előző év esetében ez nagyjából 7,5 millió dolláros túlköltekezést jelentene.

A Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff a Szingapúri Nagydíj első szabadedzése előtt az olasz Sky televíziónak kijelentette, egyáltalán nem mindegy, hogy megúszható-e az ilyen mértékű szabálysértés, hiszen annak döntő hatása lehet a bajnokságok alakulására.

„Ha az volt a taktikájuk, hogy átlépik a határt 2021-ben, az 2022 szempontjából is probléma. Ha mi vagy a Ferrari tudtuk volna, hogy nagyjából ötmillióval többet költhetünk anélkül, hogy nagy büntetést kapnánk, mi is gond nélkül megtettük volna! Itt az FIA felügyelete a tét. A dollármilliók jelentik a legnagyobb különbséget a győzelem és vereség között.”

Wolff pénteken többek között a Ferrari csapatfőnökével, Mattia Binottóval is egyeztetett a kérdésben. A Ferrari már év eleje óta gyanakszik arra, hogy a Red Bull többet költ, mint amennyire lehetősége lenne. A Mercedes főnöke szerint fontos a tisztán látás.

Toto Wolff (Fotó: XPB)

„A költségvetési plafon talán a legfontosabb újdonsága a szabályoknak az esélyegyenlőség megteremtésében. Lehetőséget kínál arra, hogy a kisebb költségvetésű csapatok felzárkózzanak, és hogy az élcsapatok költekezésének legyen egy gátja. Szóval nagyon fontos bizonyítani, hogy ezeket a szabályokat felügyelik” – idézte Wolffot a Motorsport.

Kiemelte, nem kételkedik az FIA-ban. „Nincs okom mást feltételezni. Az FIA, és főleg Mohammed (bin Szulajm elnök) egészen határozottnak mutatkozott minden szabály betartatása kapcsán. Szóval amennyiben most valami nagy dologról van szó, ugyanilyen tisztességesen és határozottsággal fog fellépni, mint korábban.”

A Red Bull vélt szabályszegése kapcsán Wolff egyelőre csak annyit mondott, ha ez megtörtént, annak nem csupán a 2021-es szezonra volt kihatása. „Egyelőre nincs információm arról, hogy történtek-e szabálysértések, és ha igen, milyen mértékűek. Az világos, hogy egy adott év szabálysértése a második évben is szabálysértést jelent, és talán még a harmadik évben is. Amint tisztázzák, biztosan sok vita lesz erről és a hatásáról. De egyelőre korai kommentálni ezt” – fogalmazott.

Az olasz csatornának eközben megjegyezte:

„Szerintünk a szabályok teljesen világosak. És itt nemcsak a 2021-es szezonról van szó, hanem a jelenlegiről és a 2023-asról is, mivel a jövő évi autó már szinte készen van.”

„Az FIA-nak nagyon nagy tudású könyvelői vannak, és ha vannak is szürke területek, azok kicsik.”

Stefano Domenicali, Toto Wolff és Mohammed bin Szulajm (Fotó: XPB)

A témáról a McLaren csapatfőnöke, Andreas Seidl is nyilatkozott, aki a Red Bull és az Aston Martin mérlegéről nem tud sokat, de hangsúlyozta, büntetni pénzügyi szabálysértés esetén is ugyanolyan szigorúan kell, mint bármely más kihágásnál. „Nem szeretném kommentálni ezt, mert nem rendelkezem információval, de világos, hogy a pénzügyi szabályoknál a sport- és a technikai szabályzathoz hasonlóan jó felügyeletre van szükség, mert a sport hitelessége a legfontosabb.”

„Nagyon bízunk az FIA új elnökében és a csapatában, és az alaposságukban, amivel lefolytatták a vizsgálatot a költségplafon terén. Hisszük, hogy helyesen ítélkeznek. És fontos az is, hogy megfelelő büntetéseket adjanak, hogy a költségplafon a terveknek megfelelően működhessen” – jelentette ki a BBC-nek a német.

Borítókép: Christian Horner, Toto Wolff és Mattia Binotto (Fotó: XPB)

További tartalmak