Musorujsag
Élő Eredmények

Sok-sok gond a Red Bullnál – ezért vesztegették a fél napjukat a garázsban

Sok-sok gond a Red Bullnál – ezért vesztegették a fél napjukat a garázsban

F1, Motorsport-Magazin
Műszaki hibák, beállítási gondok, késlekedés – Max Verstappen és Sergio Pérez is sok időt vesztegetett el a szingapúri edzésnapon. Magyarázatot adtak, de a címvédő azt is jelezte, az eredmény nem reprezentatív.

Száguldással ünnepelte a születésnapját Max Verstappen. A 25-öt pénteken betöltő címvédő Szingapúrban előbb fogadta csapata köszöntését és a szülinapi tortáját, aztán az RB18-asba pattant, és az első szabadedzésen egy második időeredményt hozott össze. Úgy tűnt, a Red Bull ott folytatja, ahol az elmúlt három verseny után abbahagyta: a köridők magabiztosan jöttek, és még a Fernando Alonso által csütörtökön jósolt 2,5 másodperces kezdeti előny is megvolt az első 5 perc után.

A reflektorfényben futott második szabadedzés aztán már kicsit nehézkesebben alakult. Verstappen és csapattársa, Sergio Pérez csak későn, közel fél óra elteltével hajtott először pályára. Christian Horner csapatfőnök Verstappennél bizonyos beállítási munkálatokkal és finomításokkal magyarázta a késlekedést, Péreznél meg azzal, hogy az első edzésen meghibásodott a kardántengely, és javítani kellett.

Helmut Marko tanácsadó az osztrák ORF-nek megerősítette:

„Különböző problémák voltak. Eltértek Sergiónál és Maxnál. Maxnál alapvetően az volt a gond, hogy a beállítások változtatása nem hozott eredményt. Valamelyik állítás mellé ment.”

Max Verstappen (Fotó: XPB)

Verstappen a második edzés közepén a kemény gumin autózott egy akkor még top 5-öt érő köridőt, aztán jó időre elnyelte a garázs. A holland csütörtökön még azt mondta, mivel a Red Bullnak az elmúlt versenyeken az időmérők jelentették a gyenge pontját, Szingapúrban pedig meghatározóak a rajthelyezések, az egykörös tempóra fogják helyezni a hangsúlyt. Ehhez képest a lágy gumis időmérős szimulációra mindössze bő 3 perce maradt. Az akkor teljesített köre 0,339 másodperccel volt lassabb Carlos Sainz legjobbjánál, és csak a két Mercedes közötti 4. helyre volt elég.

„Egészen jól indult az első szabadedzésen. Az autó egészen jónak tűnt. Aztán a második szabadedzésen kipróbáltunk valamit, de először is tovább tartott a változtatás, aztán megint valami mást akartunk kipróbálni, és az is sokáig tartott, hogy újra változtassunk. Emiatt nem mentünk túl sokat, és nem gondolnám, hogy reprezentatív lenne, amit a második edzésen mutattunk. Nagy tér van a fejlődésre, de annyira azért nem rossz”

– mondta Verstappen a késlekedésükről.

Verstappen az utolsó gyorsköre első szektorában egészen gyorsnak tűnt, ám később nem sikerült tartania ezt a szintet. Ennek okáról is kérdezték. „Egyszerűen nem volt viszonyítási alapom. A változtatásokról pedig még meg kell vizsgálnunk, hogy jók vagy rosszak voltak-e” – mondta.

Marko ennek kapcsán úgy fogalmazott: „Ha azt nézzük, Max milyen keveset ment, az időeredmény rendben van. Ha sikerül megoldanunk a problémákat, újra elöl leszünk.”

Max Verstappen (Fotó: XPB)

Hozzátette, meglepte őket, hogy nem hűlt le úgy a pálya a éjszakában, ahogyan várták, ám hangsúlyozta, nem ez fogott ki rajtuk. „A gondoknak nincs közük a hőmérséklethez. Max és Serigo problémáit is részletesen ki kell elemeznünk, hogy megértsük az okokat.”

Mivel még a hajrában is „időmérős” köröket mentek, a hosszú etapok most háttérbe szorultak. Verstappen emiatt azonban nem aggódik túlzottan.

„Itt úgyis az számít, hogy légy gyors egy körön. Sok mindent ki fogunk elemezni. És az első edzésen mentünk hosszú etapokat, szóval nem gondolnám, hogy ez a világ végét jelentené.”

A kérdésre, hiszi-e, hogy nyerhetnek vasárnap, mosolyogva felelt: „Természetesen. Ha nem így lenne, nem is lennénk itt.”

Sergio Pérez (Fotó: XPB)

Sergio Pérez az esti edzésen a 8. időt autózta, 1,3 másodperccel elmaradva az élen záró Carlos Sainztól. Jött mindez a negyedik helyet hozó első edzés után, melyen a kardántengely hibája miatt csak 15 kört teljesített. Ezzel és a beállítások variálásával ő is sok időt veszített, az esti edzésen csak 13 kört teljesített.

„Időt vesztettünk a második edzésen. Volt pár problémánk az erőforrással, a megbízhatósággal.  És a beállításokon is sokat változtattunk. Szóval sok adatot kell kielemeznünk, és össze kell szednünk a legjobb részleteket” – mondta a mexikói.

Elismerte, az autót az első edzésen érezte jobbnak. „Elégedettebb voltam az első szabadedzésen. És valójában gyorsabb is. De értékes adatokat gyűjtöttünk, és próbáljuk összerakni.”

Pérez szerint nem lesz sétagalopp a Ferrari elleni csatájuk. „Tudtuk, hogy erősek lesznek, és a Ferrari annak is tűnik. Szóval lesz még munkánk.”

Borítókép: Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak