Musorujsag
Élő Eredmények

Vettel: Az F1 csak pénzt akar csinálni a több sprinttel és versennyel

Vettel: Az F1 csak pénzt akar csinálni a több sprinttel és versennyel

GP Fans, Autosport
Több futam, több sprint – az F1-től év végén búcsúzó Sebastian Vettelt már nem érinti, de véleménye ettől még van róla. Kritikus vélemény, amivel már nem kell finomkodnia.

Fontos bejelentéseket tett a Forma–1 és az FIA az elmúlt hetekben. Előbb ismertették a rekordhosszú, 24 futamos 2023-as programjukat, aztán azt is megerősítették, hogy duplájára nő a sprintes hétvégék száma, így jövőre már 6 ilyen lebonyolítású nagydíjat fognak rendezni.

E két hír már nem érinti Sebastian Vettelt, aki idén utoljára tagja a királykategória mezőnyének, ám éppen a visszavonulása az, ami miatt nyíltan, az esetleges következményektől nem tartva mondhatja el a véleményét mindkét bővítésről. Egyik sem nyűgözi le.

Ami a sprintversenyeket illeti, Vettel szerint világos, hogy mi az F1 célja. „Versenyzőként nem túl izgalmasak a sprintek. A fő versenyt tartod szem előtt, azt nézed, mi lehet a pozíciód, de leginkább arra figyelsz, hogy ne ess vissza, mert bár most már kap pár pontot, de a lényeget még mindig a verseny jelenti.”

„Nem szeretnék rosszfiú lenni, aki mindent elront, de úgy vélem, ez csupán azért van, hogy pénzt csináljanak vele. Ha egy versenyt tartanak, az izgalmasabb, mint egy edzés, és többen nézik. Gyanítom, hogy ez csak a szemléletmód kérdése.”

„Nem látok bele mindenbe, nem ismerem a számokat, de korábban ezt mondták nekünk” – utalt a sprintek nézettségnövelő hatására.

Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

Miközben az F1 elsöprő sikerként állítja be a sprintversenyeket, az azt érő kritikákból kiderül, azok továbbra is erősen megosztják a közönséget. És kicsit a 24 versenyes naptárral is hasonló a helyzet. A sportág vezetői szerint a sorozat népszerűségét és sikerét dicséri, hogy ennyi futam van, ám a közönség, de a sportágban dolgozók körében is egyre többet hallani olyan véleményt, hogy az F1 túlfeszíti a húrt, és nem gondol arra, hogy minden téren kiégést eredményezhet a naptár túlzsúfolása.

 

Vettel elszámoltatná az F1-et

A közzétett versenynaptárat emellett a futamok sorrendje kapcsán is kritizálták, hiszen hiába ígértek földrajzi elhelyezkedés szerinti észszerűítést, a gyakorlatban ismét elképesztő távolságok rövid idő alatti megtételére kényszerítik a mezőnyt. Ez többek között a Vettel számára fontos környezetvédelmi célokkal is nehezen összeegyeztethető.

„A nagy szervezőknek – akár üzleti, akár sport területen dolgoznak – talán venniük kéne a bátorságot, és találniuk kéne egy szervezetet, amely kontrollálja őket, és ha nem maradnak a határokon belül, akkor következményekkel kéne szembesülniük. Máskülönben bármit felírhatsz a plakátokra vagy egy darab papírra, az egész jól hangozhat, csak éppen mi van, ha nem valósul meg?” – tette fel a kérdést Vettel, aki attól tart, hogy a nettó zéró karbonkibocsátás 2030-as elérése csak üres szlogen az F1-től.

Sebastian Vettel (Fotó: Bearne / XPB Images)

De a versenyek sorrendje kapcsán is vannak kétségei a németnek. Például felhívta a figyelmet, hogy egymást követő hétvégéken lesz a bahreini előszezoni teszt és a Bahreini Nagydíj, de csak egy hét kihagyás után következik a Szaúd-arábiai Nagydíj a szomszédban.

„Az F1 iránt megnőtt az érdeklődés, és nagyobb az esély arra, hogy nagy pénzt csináljanak belőle, ami jogos.”

„Ha megnézzük az első három versenyt, a legkönnyebb nyereség az lenne, ha spórolnának az utazással és a repüléssel. Mindenki elmegy a Közel-Keletre, majd három is héten visszatér, ami jogos, mert hazamennek a családjukhoz, mindenki oda, ahol él. Nem várhatod el az emberektől, hogy nyolc hétig távol legyenek a szezon elején. De ha engem kérdeznek, hogyan oldanám meg a problémát, szerintem a független testület ötlete talán a legkomolyabb megoldások egyike lehetne.”

Borítókép: Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

További tartalmak