Musorujsag
Élő Eredmények
×

A Mercedest büntették meg Hamilton visszatérő piercingje miatt

A Mercedest büntették meg Hamilton visszatérő piercingje miatt

Sky Sports
Lewis Hamilton után a Mercedest is beidézte az FIA a brit által újra viselt orrpiercing ügyében. Versenyzőjük magyarázatot adott a szabályszegésére, amit el is fogadtak. Csapata viszont mehet a kasszához...

Már-már azt hihettük, végre elfelejthetjük az ékszerviselési tilalom körül kialakult hercehurcát, ám Szingapúrban visszatért. Lewis Hamiltont a harmadik szabadedzés után idézte be az FIA, a Nemzetközi Sportkódex L függelék III-as bekedzésének megszegése miatt. Vétsége az volt, hogy újra viselte az autóban a korábban a szövetség szigorítása miatt már kivett orrpiercingjét.

Az időmérő után aztán a Mercedesnek is jelenése volt a bíróság előtt, ugyanezen okból. A szabályzat előírja, hogy ahogy az autók, úgy a versenyzők „szabályosságáról” is a csapatoknak kell felelősséget vállalniuk egy előre leadott formulával, és a Mercedes a jelek szerint azt állította az FIA-nak benyújtott papírokon, hogy Hamilton megfelel az előírásoknak, nem visel ékszert.

A legfőbb kérdés az ügy kapcsán az, miért érezte szükségét Hamilton újra betenni a testékszerét, amit korábban már hajlandó volt kivenni a versenyek, edzések előtt. A választ a hétszeres bajnok adta meg az időmérő után.

„Több alkalommal is elfertőződött. Kerestem a megoldást, visszamentem a klinikára, és ez a legjobb megoldás, hogy visszateszem”

– mondta a Sky Sportsnak.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

A szigorítás bevezetésekor az FIA súlyos pénzbírságot helyezett kilátásba, minden egyes olyan alkalom után, amikor a versenyző szabálytalanságot követ el. Hamiltont megkérdezték, számolt-e a következményekkel, amikor így döntött. Úgy érzi, elég jó érve van.

„Nos, az én szememben ez egészségügyi dolog, szóval ez így fog maradni, és valahogy boldogulniuk kell vele”

– mosolygott.

Főnöke, Toto Wolff eközben próbált elhatárolódni az ügytől. „Nem tudom. Én már elvesztettem a fonalat a piercingekkel és hasonlókkal. Meglátjuk, mit mondanak a bírák” – mondta szintén mosolyogva az osztrák.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Az FIA végül döntött. Hamilton megúszta a szabálysértést, mivel a bírák elfogadták, hogy orvosi javaslatra tért vissza szeretett ékszeréhez, és erről igazolása van. A Mercedest viszont 25 ezer eurós bírsággal sújtották, mivel pontatlanul töltötte ki a „gépátvételi” papírokat.

„A közvetítés felvételei megmutatták, hogy Hamilton egy piercing formájában ékszert viselt a szabadedzés alatt. Hamilton elismerte a tényt, de elmagyarázta, hogy az orvosok tanácsolták neki, hogy ne távolítsa el azt egy ideig. A bíróság kérésére a csapat egy gyakorló orvos által készített jelentést, mely megerősítette Hamilton magyarázatát.”

„A bírák egyeztettek az FIA helyettes delegáltjával, Dr. Ian Robertsszel, aki megtekintette az orvosi jelentést, és egyetértett a benne szereplő véleménnyel. Az enyhítő körülményekre való tekintettel nem érezzük szükségét további intézkedésnek” – állt az FIA Hamilton ügyében kiadott indoklásában.

A Mercedesnek eközben nem volt mentsége a büntetés elkerülésére. „A csapatmenedzser azt mondta, a csapat nem volt tisztában azzal, hogy Hamiltonnak van piercingje. Az előző eseményeken Hamilton eltávolította a piercingjét a versenyzés előtt. A csapat azt hitte – bár nem érdeklődött róla Hamiltonnnál –, hogy most is ezt az utat követi vagy fogja követni. A bírók elfogadják, hogy nem volt szándékos a hiba, de a kitöltés és beadás előtt érdeklődhettek volna Hamiltontól” – indokolta a pénzbírságot a szövetség.

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak