Musorujsag
Élő Eredmények
×

Meglepte magát, és átugrotta az Alpine-t a McLaren

Meglepte magát, és átugrotta az Alpine-t a McLaren

F1i
Gyengén indult, majd a 2022-es szezon eddigi legjobb eredményével zárult a McLaren szingapúri hétvégéje: a csapat Lando Norris és Daniel Ricciardo kettős pontszerzésének köszönhetően az Alpine-t is átugrotta a bajnoki tabellán.

A McLaren és az Alpine hosszú hetek óta kiegyenlített küzdelmet vív a konstruktőri bajnokság negyedik helyéért, ebben a küzdelemben pedig Szingapúr előtt és a szingapúri edzések után a hétvégét tekintve is a franciáknak állt a zászló. Pontelőnnyel érkezetek a tizenhetedik futam helyszínére, az edzéseken pedig jóval gyorsabbnak tűntek a McLarennél.

Az eső aztán megkavarta az időmérőt és a futamot is, esélyt teremetve a McLarennek, a csapat pedig élt is ezzel az eséllyel (Lando Norris tartotta a jó rajtpozícióját, Daniel Ricciardo pedig nagyot zárkózott a mezőny végéről), miközben az Alpine kettős kieséssel zárt.

A gyengébb kezdés után tehát a narancsosok idei legjobb eredményükkel távoztak. „Szükségünk volt erre” – jelentette ki Ricciardo, akinek a vártnál jóval döcögősebb 2022-es szezon véghajrája előtt különösen nagy mentális lökést és némi gyógyírt jelenthet az ötödik helyezés. „Nagyon boldog vagyok ezzel az eredménnyel… hosszú idő telt már el azóta, hogy hasonlóban volt részem.”

Legutóbb nagyjából egy éve voltam a legjobb ötben, a szaúdi versenyen 2021-ben. Idén eddig egyszer sem, ami eléggé szomorú. De tudjuk, milyen év volt ez, és úgy érzem, ki is járt már nekem is egy kis szerencse” – tette hozzá az ausztrál, akinek a második biztonsági autós fázis játszott a kezére.

Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)

Ehhez szükség volt arra, hogy hosszúra nyújtsa első etapját, és ellenálljon a kísértésnek azzal kapcsolatban, hogy a pontok reményében hamar száraz pályás gumikra váltson (mivel kitartott ezt az SC-fázis alatt tehette meg, ezzel pozíciókat nyerve).

Bármilyen csábítóan is hangzott, nem lett volna helyes a korábbi kiállás. Abban a fázisban előzni is tudtunk, majd jött a biztonsági autós fázis a Cunoda-incidens miatt, amivel nagyon nagyot nyertünk. Ez jobb helyzetet teremtett számunkra. Végre visszakerültem a pontszerzők közé, és nyilvánvaló, hogy nagy nap volt ez a csapat számára Boldogan távoztunk” – emelte ki.

A csapattárs, Norris közvetlenül előtte, negyedikként ért célba, amivel a meglepően jó időmérős eredmény (hatodik volt) után saját elvárásait is túlszárnyalta, szombaton ugyanis még azzal is elégedett lett volna, ha egy unalmas versenyen tartja helyezését. „Daniel remek munkát végzett, nem is teljesíthetett volna jobban, mindenki remek munkát végzett, a stratégiai csapat is” – kezdte.

„A legjobbat hoztuk ki a futamból, főleg miközben másoknak gondjaik voltak. Nehéz volt, de összességében nagyszerű hétvége. Kezdetben úgy éreztem, az egyik legrosszabb versenyünk lesz, és aztán majdnem a legjobb lett a szezon során. A végén próbáltam harcolni Carlos (Sainz ellen), miután lassan indult újra. Ennek nem tudom az okát. Meglepett, hogy közel maradtam hozzá, de előzni akkor sem tudtam volna, ha egy másodperccel gyorsabb vagyok. Úgy érzem okos, jó versenyt futottam. A negyedik és az ötödik hely jobb, mint amire számítottunk” – zárta gondolatát.

Borítókép: Daniel Ricciardo és Lando Norris (Fotó: XPB)

További tartalmak