Musorujsag
Élő Eredmények
×

Schumacher: Russell belém hajtott, és ez valószínűleg a pontjaimba került

Schumacher: Russell belém hajtott, és ez valószínűleg a pontjaimba került

Sky, Motorsport-Total, Motorsport-Magazin
Dühös a versenyét tönkretevő George Russellre Mick Schumacher. Elérhetőnek tartotta a pontszerzést, de szerencséje sem volt.

Újabb futamról kénytelen üres kézzel távozni a jövő évi üléséért küzdő Mick Schumacher. Pedig a Szingapúrban most először versenyző német egy ideig reménykedhetett abban, hogy a legjobb tízbe kerül az eső által nehezített nagydíjon, ám ezen álmának egy ütközés vetett véget a 41. körben.

A második biztonsági autós újraindítás után jártunk, már mindenki slick gumikon volt, amikor George Russell az életre kelt Mercedesével a célegyenes végén belső íven próbálta kifékezni a Haas versenyzőjét. Már úgy tűnt, sikeres a manővere, ám a féktávhoz érve a kelleténél erősebben húzott balra, annyira, hogy a két autó összeért. Russell defektet kapott, de Schumachernek is újra a boxba kellett hajtania miatta, így végül csak a brit előtt, az utolsó előtti helyet jelentő 13. pozícióban ért célba.

„George természetesen jóval gyorsabb autóban ül, mint mi. Viszont úgy vélem, hogy ilyen körülmények között rossz helyet választott a próbálkozásra. Megértem a törekvését, hogy újra vissza akart húzódni a száraz ívre, de sajnos a száraz ív az enyém volt, és ezért belém hajtott.”

„Ez egy olyan helyzet volt, amiből mindketten rosszul jöttünk ki. És valószínűleg ez került ma a pontjainkba” – mondta a német Sky televíziónak Schumacher.

Russell úgy érezte, adott elég helyet ellenfelének. A felvetésre, hogy kockázatos manőverbe ment bele a vizes belső íven, megállapította: „Ilyen viszonyok mellett az embernek muszáj merésznek lennie. DRS nélkül, egy ilyen pályán szinte lehetetlen előzni a Forma–1-es autókkal.”

Mick Schumacher (Fotó: Haas/LAT)

A brit szerint eleve el kéne gondolkodni a szingapúri pálya átalakításán. Főleg az első kanyarén. „Úgy érzem, az F1 az efféle pályák segítségével még tanulhat valamit az előzési lehetőségekről. Itt és Barcelonában is vannak túl gyors kanyarok, amelyeknél túl rövidet fékezel, csak a százas tábla után. Itt aztán egy kilencven fokos balos jön. Lenne ott elég hely a kanyar szélesítésére, és ezzel jobb lenne a versenyzés és az előzés szempontjából is.”

„Ha sikerült volna, klasszul festett volna. De nem jött össze. Ennek ellenére két kör alatt újra utolértük őt, ami bizonyítja, hogy milyen jó volt a tempónk” – mondta a Mercedes versenyzője.

A balesetük után Russell dühösen kérte számon Schumacheren: „Úgy megy, mintha az életéért versenyezne.” Schumacher nem értette, miért kellett volna félvállról vennie, és csak úgy megadnia magát.

„A mi helyzetünkben úgy is kell versenyeznünk, mintha a bajnokság lenne a tét. Mindenképpen szükségünk van a pontokra. És természetesen az önéletrajzodban is jól mutat, ha egy gyorsabb autót magad mögött tudsz tartani”

– jegyezte meg a szerződés nélkül álló, és ezért valóban az életéért küzdő német.

Az FIA végül nem szabott ki büntetést egyikükre sem. „Nem tudom megítélni ezt, nem vagyok versenybíró. Kívülről még nem néztem vissza, csak azt tudom, milyen volt az autóból. De szeretném kívülről is kielemezni” – mondta ennek kapcsán Schumacher.

Mick Schumacher (Fotó: Haas/LAT)

 

Ha egy kört várnak…

A német önéletrajzába most sem került újabb pontszerzés, pedig érzése szerint a tempója megvolt hozzá. Sőt, egy későbbre időzített slick gumira váltással szerinte még kiugró eredményt is elérhettek volna. „Kár ezért, mert az esély adott volt. Az ütközés volt a nem pontszerzés legfőbb oka, hogy úgy mondjam. Emellett Daniel is jól csinálta, hogy kivárt a kerékcserével. De ki tudhatta abban a helyzetben?” – utalt arra, hogy Daniel Ricciardo a biztonsági autó idején megejtett kerékcseréjével nyert nagyon sokat a középmezőnyben. „Ha később álltunk volna ki, a hatodik hely nekünk is benne lett volna. A tempó mindenesetre megvolt, és ez jó hír.”

Hozzátette, a csapatuk remekül működött a versenyen, nem hibáztatja őket. „Nagyszerű volt. A kiállásig remek volt a kommunikáció, visszajelzéseket kaptam a gumis fiúktól, és a csapat is megadta a szükséges információkat, hogy helyes döntést hozhassunk. Közösen hoztunk döntést arról, hogy korán slickekre váltunk, és a helyes időpontban érkeztem. Talán másképp alakulhatott volna, ha egy körrel később megyek ki, de az ilyesmit előre senki sem tudhatja.”

Habár a remélt eredmény elmaradt, Schumacher így is élvezte a szingapúri hétvégéjét, az esős versenyzést pedig különösen. „Nagyon szép hétvége volt. Élveztem, hogy megismerhettem ezt a pályát. A verseny már a köztes gumin is nagyon élvezetes volt, az autónknak egyszerűen fekszik a vizes pálya. Remélem, a jövőben több verseny is lesz, ahol vizes marad a pálya” – mosolygott.

Borítókép: Mick Schumacher (Fotó: XPB)

További tartalmak