Musorujsag
Élő Eredmények
×

Marko megerősítette, a Red Bull tárgyal a Hondával

Marko megerősítette, a Red Bull tárgyal a Hondával

ORF
A Red Bull tanácsadója, Helmut Marko megerősítette, a bikások tárgyalnak a Hondával arról, hogy ismét komolyabb együttműködést folytassanak, de ahogy a Porsche, úgy a japánok esetében is kiemelt fontosságúnak tartják, hogy a partner tiszteletben tartsa függetlenségüket.

Az osztrákok azt követően „csaptak le” a Hondára, hogy annak együttműködése katasztrofálisan alakult a McLarennel. A Red Bull-lal azonban négy éven belül felértek a csúcsra, majd sokak legnagyobb meglepetésére bejelentették, 2021 végén újra elhagyják az F1-et. Azóta valamelyest változott a hozzáállásuk, továbbra is segítik ugyanis a Red Bullt.

De nem gyári szintű partnerként, és „csak” a motorok gyártásával és szállításával. Az ezzel kapcsolatos technikai együttműködést nemrég 2025 végéig meghosszabbították, miközben egyre erősebbek a pletykák azzal kapcsolatban, hogy 2026-ban a japánok visszatérhetnek.

Az ő érdeklődésüket is felkeltették ugyanis az új motorszabályok, azzal pedig, hogy a Red Bull nem tudott megegyezni a Porschéval, továbbra is nyitva van az ajtó azelőtt, hogy a bikások partnerei legyenek. Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója most megerősítette, valóban tárgyalnak a japánokkal, kiemelt feltételük azonban változatlan maradt: meg akarják őrizni függetlenségüket.

Helmut Marko (Fotó: XPB)

„Az elektromos részről még rendelkezünk komolyabb tudással, de már vannak kapcsolataink, hogy erősödjünk” – nyilatkozta az ORF-nek, amikor szóba került, hogyan haladnak saját motorrészlegük fejlesztésével. „Egyedül vagyunk, mindent önállóan tudunk csinálni. Ugyanakkor nyitottak vagyunk az együttműködésre is, hogy csökkentsük a Red Bull kiadásait.”

„Most a Hondával is tárgyalunk, akik egyébként is érdeklődnek egy újabb együttműködés iránt. Ennek azonban úgy kell történnie, hogy a Red Bull öröksége ne sértődjön. Most elsősorban a rugalmasságunkról van szó, arról, hogy gyorsan tudjunk reagálni” – magyarázta.

A szakember felfedte, amikor a Honda bejelentette távozását, a Red Bull rövid ideig a Ferrarival is tárgyalt az együttműködésről, de kétségei voltak azzal kapcsolatban, hogy az erőforrások, amiket kapnak, ugyanazon a szinten lennének-e, mint a gyári csapaté.

„Nem sok választásunk volt, amikor a Honda kiszállt. Beszéltünk a Ferrarival is. De el lehet képzelni, ha most Ferrari-motorunk lenne, az nem működne olyan jól, mint a gyári csapaté. Rekordidő alatt hoztuk tető alá a gyárunkat. Az első 2026-os motor már a tesztpadon fut. Háromszáz kiváló szakembert vettünk fel, akik közül néhányan a Mercedesnél dolgoztak. Természetesen a legjobbakat keressük” – zárta gondolatát.

Fotó: Red Bull/Thompson/Getty Images
Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak