Musorujsag
Élő Eredmények

A szaúdi szervezők a rakétatámadás után ígérik, a biztonság lesz az első

A szaúdi szervezők a rakétatámadás után ígérik, a biztonság lesz az első

Autosport
A Szaúd-arábiai Nagydíj szervezői kijelentették, mindent megtesznek annak érdekében, hogy 2023-ban biztonságos környezetben rendezzék meg versenyüket, és a pályán is igyekeznek tovább csökkenteni a balesetveszélyt.

Márciusban, a szaúdi F1-es hétvége edzésnapján rakétatámadás ért egy, a versenypályától körülbelül 10 kilométerre lévő olajraktárt. Az incidens kétségeket vetett fel az esemény folytatásával kapcsolatban; maguk a versenyzők is fontolgatták, bojkottálják a nagydíjhétvégét. Végül, hosszas egyeztetések után az F1 a folytatás mellett döntött.

Ehhez szükség volt a hatóságoktól kapott biztonsági garanciákra is, melyek a vezetőséget és végül (ha csak nehezen is) a pilótákat is megnyugtatták. A hétvége aztán szerencsére további incidensek nélkül ment le, a folytatással kapcsolatban viszont maradtak kérdőjelek.

Bár felmerült, Szaúd-Arábia akár el is veszítheti versenyét, a helyszín a naptárban maradt, az illetékesek pedig már készülnek a 2023-as megmérettetésre. Az ország sportminisztere, a Szingapúrban az F1 vezetőivel, a csapatokkal és a versenyzőkkel is tárgyaló Abdulaziz Bin Turki Al-Faisal az előkészületekkel kapcsolatban jelezte, a biztonság kiemelt fontosságú lesz.

„Beszéltünk arról, milyen szükséges intézkedéseket tettünk az F1-gyel együttműködve, és jeleztük, hogy a biztonság az elsőszámú prioritás számunkra” – kezdte a szakember. „Ez nemcsak a pálya körül, hanem az egész ország területén így van.”

Biztonsági autó a Szaúd-arábiai Nagydíjon (Fotó: XPB)

„Éppen három nappal a futam után jelentették be a tűzszünetet. Szóval azt hiszem, az agresszióval az volt a cél, hogy kihasználják a figyelmet, amikor rengeteg külföldi médiaszolgáltató érkezett az országba. De bíztunk benne, hogy a biztonság és a védelem akkor is adott volt” – tette hozzá.

Kiemelte, a szervezők is tanultak a történtekből, és belátták, nem volt megfelelő a kommunikáció közöttük és az F1 között a biztonság témáját illetően. „Úgy gondolom, többet kell tennünk azért, hogy nyílt párbeszédet folytassunk. Ez is a tanulási folyamat része volt. Talán nem értünk el mindenkit a futam előtt. Láttunk, hogy ez szükséges, szóval tettünk egy lépést. Tudjuk, hogy vannak aggályok. Nem vagyunk tökéletesek, sosem mondtuk, hogy azok vagyunk. De tanulunk, és teszünk azért, hogy a jövőben javítani tudjunk” – emelte ki.

„Az F1-gyel együttműködve dolgozunk azon, hogy biztosítsuk bármelyik versenyző, csapat, magánszemély vagy szurkoló biztonságát. Mi tudjuk, hogy a helyszín biztonságos, de el kell magyaráznunk, milyen lépéseket tettünk. Nekünk a biztonság még az F1-nél is fontosabb, és itt a nemzetről van szó. Ez az első számú prioritásunk, ezen dolgozunk velük is” – mondta.

Elárulta, kisebb változtatások a pályán is várhatók, a versenyzők ugyanis még mindig nincsenek teljesen megelégedve azzal. „Az F1-gyel és az FIA-val közösen dolgozunk azon, hogy végrehajthassunk bizonyos módosításokat a pályán. A vonalvezetés marad, de biztonsági okokból változtatunk a falakon. Megtudtuk azt is, hogy az új autók érzékenyebbek a rázókövekre, ez Miamiban is így volt, szóval változtattunk a rázóköveken is. A verseny óta folyamatosan együttműködünk az FIA-val és az F1-gyel, hogy a következő hétvégére tökéletesen felkészüljünk” – zárta gondolatát.

Fotó: XPB
Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak