Musorujsag
Élő Eredmények
×

Ez volt az a pont, amikor Leclerc elkönyvelte, vége a bajnokságnak

Ez volt az a pont, amikor Leclerc elkönyvelte, vége a bajnokságnak

Racing News 365
Sok-sok hiba és elszalasztott lehetőség vezetett oda, hogy a Ferrari tulajdonképpen esélytelenül versenyez a Red Bull ellen a szezon hajrájában. Charles Leclerc elmondta, mikor könyvelte el, hogy vége.

Az első három versenyből kettőt megnyert, a harmadikon másodikként ért célba, miközben legfőbb ellenfele egy győzelemmel és két nullázással állt. Akkor még minden jel arra utalt, hogy 2022 Charles Leclerc és a Ferrari nagy éve lesz. Az év első felében hibátlan gépezetük aztán egyre többször akadozni kezdett. A sort az imolai kicsúszás nyitotta, aztán jöttek a műszaki hibák és a taktikai baklövések. Az eredmény: a vörösök 5 futammal a vége előtt is csak 4 győzelemnél állnak, míg Max Verstappen 11-nél jár.

Talán már csak napok kérdése, hogy pont kerüljön a bajnoki küzdelem végére, ám Leclerc-ék számára tulajdonképpen már pont került. A monacói a Racing News 365 című lapnak azt is elárulta, ő mikor fogadta el, hogy már nem lesz bajnok idén.

„Visszatértem a nyári szünetről, ami alatt nyilván elgondolkodtam a szezon első feléről. Még mindig hittem a győzelemben. Aztán megérkeztünk Spába, és láttuk, hogy akkora a különbség Maxhoz képest, amekkora az első félévben sosem volt. Onnantól kezdett nehézzé válni”

utalt a Belga Nagydíjra, melyet ellenfele a motorbüntetése után a 14. helyről is könnyedén nyert meg.

Charles Leclerc (Fotó: EPA/STEPHANIE LECOCQ)

A bajnokság persze nem egy versenyen, és nem is Spától kezdődően úszott el a Ferrari számára. A Francia Nagydíjon még úgy tűnt, Leclerc és a Ferrari jelenti a legversenyképesebb kombinációt, ami még táplálta a reményt, hogy ledolgozható a motorhibák és taktikai bakik miatti összejött hátrányuk. Le Castellet-ben Leclerc vezető pozícióban csúszott a gumifalba. Aztán jött a Magyar Nagydíj és az újabb taktikai fiaskó, mely már nem az első volt idén a Ferraritól. Amióta Mattia Binotto Leclerc franciaországi kiesése után kijelentette, hogy az összes hátralévő versenyt meg akarják nyerni, a Ferrarinak egyetlen győzelem sem jött össze.

A vörösöknél egyszerűen túl sok volt a hiba 2022-ben, és ez elfedi, hogy a Red Bull és a Ferrari között valójában kicsi a különbség a nyers tempó tekintetében.

„Nem érzem hatalmasnak a teljesítménybeli eltérést. Ha az egész szezont nézzük, nagyon versenyképesek voltunk. A gond az, hogy nem sikerült tökéletesen kiviteleznünk a nagydíjhétvégéket.”

„Bizonyos okokból nagyon sok pontot vesztettünk el, és bármi is volt, nem úgy alakultak a dolgok vasárnaponként, ahogy szerettük volna. Ezen csapatként még dolgoznunk kell, jobbá kell válnunk ahhoz, hogy jobb eredményeket érhessünk el a hétvégéken” – állapította meg a monacói.

Charles Leclerc (Fotó: Ferrari)

Ebből a szempontból egyébként úgy érzi, a Ferrari kezd magára találni. Leclerc a szingapúri hétvége előtt kijelentette, arra szeretné felhasználni az utolsó hat hétvégét, hogy ezen a területen javítsanak, és a múlt vasárnapi futam után úgy érezte, ez sikerült is nekik. „Az utolsó versenyeket arra használnám, hogy jobban kivitelezzük a versenyeinket, és úgy érzem, ezen a hétvégén előreléptünk. Most további előrelépésekre van szükségük, de a mostanival a helyes irányba indultunk, és ennek örülök” – mondta.

Csapattársa, Carlos Sainz egyetértett. „Jó látni, hogy a versenyt jól megvalósítottuk, mindkét oldalon. Még mindig vannak dolgok, amiken véleményem szerint javítanunk kéne, de a csapat szép előrelépést tett. Minden egyes helyzetből tanulunk.”

„Ahogy Charles is mondta, ez az utolsó öt verseny – a mostanival együtt hat – remek felkészülési lehetőséget jelent, hogy a következő évben jobbak lehessünk. Világos, hogy az autónk adott, a versenyzőink adottak. Most csak javulnunk kell a megvalósítás terén, és bármilyen lehetőségünk is nyílik, élnünk kell vele”

– állapította meg a spanyol.

Főnökük, Mattia Binotto úgy érezte, Szingapúrban a Ferrari megérdemelte volna a győzelmet, mivel minden téren jól dolgozott, stratégiai szempontból bátor volt, az autójuk pedig minden körülmények között versenyképesnek bizonyult. Szerinte is világos, hogy javultak, a mostani újabb vereségüket pedig pusztán Leclerc gyenge rajtjának tulajdonította, aminek hátterében szerinte az állt, hogy Leclerc oldalán egyszerűen nem volt elég tapadás.

Borítókép: Charles Leclerc (Fotó: EPA/STEPHANIE LECOCQ)

További tartalmak