Musorujsag
Élő Eredmények
×

Már rájött a Mercedes, hogyan javíthat sokat 2023-ra

Már rájött a Mercedes, hogyan javíthat sokat 2023-ra

Racefans
Rájött a Mercedes a csapatfőnöke szerint arra, hogyan válhatna lényegesen versenyképesebbé a 2023-as szezonra.

Még öt versenye van a Mercedesnek arra, hogy megmentse az idényét, és ne nyeretlenül zárja azt. Szingapúrban az autójuk teljesítményével elégedettek voltak, ám a versenyüket végül felejthetőnek találták azok után, hogy mindkét versenyzőjük részese volt baleseteknek, hibáknak a félig esős vasárnapon. A hétvégéjüknek volt azonban egy biztató hozadéka: Toto Wolff csapatfőnök megállapította, hogy végre kezdenek megbízhatóvá válni a korábban félrevezető szimulációik, és egyre jobban tudják, mikor mennyire lehetnek versenyképesek, és azt is, mire számíthatnak az igencsak érzékeny autójuktól.

A Mercedes osztrák főnöke már csak emiatt is hiszi, hogy 2023-ra kijavíthatják az idei hibákat, és nagy ugrást érhetnek el az új autójukkal. „Ebben a szakmában a fordítás olyan, mint amikor egy nagy tankerhajót vezetsz. Előbb ki kell találnod, hogy mi volt az oka annak, hogy nem nyújtottál jó teljesítményt, aztán le kell hámozni a héját, több réteget is, hogy rálelj, melyik az első réteg, melyik a második réteg.”

Toto Wolff (Fotó: XPB)

„Hogy megvan-e a válaszunk minden kérdésre? Nem, nincs. De úgy hiszem, hogy ráleltünk arra a jókora teljesítményre, ami most hiányzik. Idén már nem változtathatunk, a döntéseket a következő évre kell meghoznunk. De nem mondhatom százszázalékos magabiztossággal, hogy jövőre a bajnoki címért fogunk harcolni. A célunk és az elvárásunk ez, de még lesz munkánk”

– idézte Wolffot a Racefans.

Ami a tankerhajós hasonlatot illeti, a Mercedes irányváltását nagyban lassítja, hogy érvényben van a költségvetési plafon. Wolff a Red Bull kapcsán kialakult vita során nem győzte hangsúlyozni, hogy a lemaradásuk csökkentését nagyban befolyásolja a pénzügyi korlátozás. Említette például, hogy a W13-asuk két számjegyű mértékben túlsúlyos, és mivel másra kellett összpontosítaniuk a forrásaikat, a súlycsökkentéssel nem foglalkozhattak eleget. Innen nézve beigazolódtak azok a kétségek, hogy az esélyek kiegyenlítéséért bevezetett pénzügyi szabályozás kezdetben inkább lassítani fogja a mezőny összerázódásának folyamatát.

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak