Musorujsag
Élő Eredmények
×

Sajtó: Nem várható súlyos büntetés

Sajtó: Nem várható súlyos büntetés

Sky Sports
A Sky Sports információi szerint kisebb szabálysértések ugyan történtek, de egyik csapat sem lépte át komoly mértékben a 2021-es költséglimitet, vagyis egyik alakulatnak sem kell súlyos büntetéssel számolnia.

A Szingapúri Nagydíj előtt érkezett a hír: állítólag két csapat is átlépte a költségvetési plafont 2021-ben. Az Aston Martin esetében kisebb vétségekről cikkeztek, a Red Bull-lal kapcsolatban viszont felmerült, jelentős mértékben túlköltekezett. Ez komoly visszhangot vert: több rivális „nekitámadt” a bikásoknak, ők pedig azzal jelezték, ez rágalmazás, ami miatt jogi útra is léphetnek.

Az FIA hivatalosan mindössze annyit közölt, a 2021-es költségvetési adatok elemzése folyamatban van, bővebb információt a Szingapúri Nagydíj hétvégéje után kaphatunk. A híreket spekulációnak, találgatásnak minősítették.

Ezzel persze nem sikerült lecsillapítaniuk a kedélyeket: a hétvége óta folyamatosan érkeznek az Aston Martin és a Red Bull állítólagos szabálysértésével kapcsolatos információmorzsák és vélemények. Nemrég a Daily Mail és Sky Sports írt arról, hogy a hétvégi jelentések eltúlozták a Red Bull túlköltekezését, feltehetően ők is „csak” kisebb kihágást követtek el.

Christian Horner (Fotó: XPB)

A Sky Sports legutóbbi, szerdán megjelent cikkében ismét arról hírt, várhatóan minden F1-es alakulat megkapja a megfelelési igazolást, miután a költségekkel kapcsolatban tényleg csak kisebb vétségek történtek a tavalyi szezon során.

Forrásaikra hivatkozva arról írnak, egyik alakulat sem lépte át az öt százalékos (vagyis 7,5 millió dolláros) határt. Ez esetben pedig vétségük „kisebb szabálysértésnek” minősül, amiért várhatóan nem jár súlyos büntetés.

Ami a szankciót illeti, a kisebb szintű szabálysértésért több megbízható lap szerint is kisebb mértékű pontlevonás, egy vagy több edzésre vonatkozó kizárás, aerodinamikai vagy egyéb tesztkorlátozás, illetve az adott alakulat költséglimitjének csökkentése járhat. Súlyos szabálysértés esetében a kizárás is az opciók között szerepel.

Mike Krack (Fotó: XPB)
Borítókép: FIA logó (Fotó: XPB)

További tartalmak