Musorujsag
Élő Eredmények

Sajtóhírek szerint nem jelentős a Red Bull szabálysértése – fellélegezhetnek?

Sajtóhírek szerint nem jelentős a Red Bull szabálysértése – fellélegezhetnek?

Sky Sports, Daily Mail
Szerdán derülhet ki, mennyi igaz a Red Bullt és az Aston Martint ért vádakból, a két csapat valóban megszegte-e a 2021-es pénzügyi szabályokat. Brit lapértesülések szerint a helyzet nem olyan súlyos, amilyennek egyes riválisok beállították.

A Szingapúri Nagydíj előtt robbant a hír: két csapat állítólag nem tudta betartani a költségvetési plafont 2021-ben. Míg az Aston Martin esetében csak kis mértékű határátlépésről lehetett hallani, több forrás is arról számolt be, hogy a Red Bull jelentős mértékben túlköltekezett. Felmerült, hogy utóbbi gárda akár a „kis szabálysértés” kategóriáján kívül eső 5%-ot, azaz a 7,5 millió dollárt is átlépte a szabálytalan kiadásaival, az ellenfelek pedig már előre súlyos büntetést követeltek, mondván, ekkora plusz összeg elköltésével a Red Bull „más ligába került” a fejlesztési versenyben.

A Red Bull védekező állásba kényszerült. Felhívták rá a figyelmet, hogy az FIA eljárása még le sem zárult, a könyvvizsgálatuk pedig bizalmas, ezért arról elvileg nem szivároghatott ki semmilyen részlet. Szerintük az egész botránykeltés mögött a Mercedes állt – Christian Horner csapatfőnök még a jogi lépéseket is kilátásba helyezte, szándékos rágalmazást emlegetve.

A szerdára várt eredményismertetés előtt több brit forrás is arról számolt be, hogy a Red Bullt érő vádakat valóban felfújták. A Daily Mail forrásaira hivatkozva úgy tudja, Hornerék csapata csak kicsinek mondható kihágást követett el: nagyjából 1 millió font körüli, de talán annál is kisebb lehet az az összeg, amivel kicsúszhattak az éves keretből.

E pontatlanság mögött szerintük többek között olyan dolgok állnak, mint hogy a bérlistán tartottak dolgozókat, akik betegség miatt már nem dolgoztak. Szóval leginkább eljárás pontatlanságokról lehet szó.

Christian Horner (Fotó: XPB)

Ezeket az információkat a szintén brit Sky Sports is megerősítette. Riportereik, Craig Slater és Ted Kravitz is úgy hallotta, nincs alapja a balhénak, ami Szingapúrban körvonalazódott. „Úgy hallottam, nem történt jelentős szabálysértés. Különböző források mondták ezt nekem” – jelentette ki Slater.

A boxutcai tudósító, Ted Kravitz szerint Christian Horner nem véletlenül húzta fel magát a vádaskodáson, a felhajtást valóban a Mercedes-tábor gerjeszthette.

„Én úgy hallottam, hogy a szingapúri zavarkeltést arról, hogy két csapat közül az egyik kismértékben, a másik nagymértékben átlépte a költségvetési plafont, valaki táplálta. Gyanítom, hogy valaki úgy gyártotta ezeket a rejtélyeket, és ez a része volt a Mercedes és a Red Bull közötti szappanoperának.”

„Christian Horner a Red Bullnál majdnem kijött a sodrából, védelmezte a csapatát a mercedeses Toto Wolff vádjaival szemben. Úgy hallom, hogy amikor kiadják a megfeleléssel kapcsolatos tanúsítványokat, nem fogunk túl nagy meglepetésekkel szembesülni. De még így is lesznek területek, ahol kérdés a szabályértelmezés.”

„És Christian Horner éppen erről beszélt Szingapúrban. Azt mondta, mint minden új szabálynál, itt is vannak bizonyos területek, melyeknél tisztázni kell, hogyan értelmezzük őket. Ezt a Mercedes cáfolta, és azt mondta: pardon, itt a szabályokról beszélünk, és ha több pénzt költesz, az autód gyorsabb lesz, és ha lehetséges több pénzt költened, akkor az autód gyorsabban fog menni” – vetítette előre, hogy az értelmezési vitáknak vélhetően még az FIA tanúsítványaival sem lesz vége.

Christian Horner, Toto Wolff és Mattia Binotto (Fotó: XPB)

Amennyiben ténylegesen ilyen irányt vesz az ügy, a Red Bull okkal emlegetheti, hogy ellenfelei próbálták besározni a csapatukat és hiteltelenné tenni az újabb bajnoki sikerüket. Horner a szingapúri verseny után is megerősítette, a továbbra is áll a fenyegetése a rágalmazással kapcsolatos jogi lépések kapcsán. „Amit mondtam, az teljes mértékben érvényes továbbra is. Meg fogunk vizsgálni minden lehetőséget. Ez teljességgel elfogadhatatlan, egy megalapozatlan vádról van szó” – jelentette ki.

A Daily Mail szerint a Red Bullt ért vádak a csapat szponzorait is érzékenyen érintették, és érzékelhető volt a nyugtalanság a Red Bull motorhome-jában e támadás miatt.

Borítókép: Christian Horner (Fotó: XPB)

További tartalmak