Musorujsag
Élő Eredmények
×

Cunoda jól tudja, miben kell fejlődnie harmadik szezonja előtt

Cunoda jól tudja, miben kell fejlődnie harmadik szezonja előtt

F1i
Az első hazai versenyére készülő Cunoda Juki tudja, miben kell fejlődnie harmadik Forma–1-es szezonja előtt, ha még jobb eredményeket akar elérni: elsősorban stabilabban akar teljesíteni, de az időmérőkön is gyorsulna.

Komoly várakozások előzték meg a Red Bull japán védencének 2021-es debütálását, Cunoda F1-es pályafutása azonban döcögősen indult. Azután viszont, hogy a bikások tanácsára az Alpha Tauri főhadiszállásához közel került, tempója javult és eredményei is egyre jobbak lettek. Fejlődése 2022-ben is tart, viszont a tavalyinál „láthatatlanabb”, csapata ugyanis visszacsúszott az erősorrendben.

Főnökei persze így is kiválóan meg tudják ítélni eredményeit, azzal pedig, hogy egyre többször kihívója tudott lenni a rutinos csapatársnak, Pierre Gasly-nak, meggyőzte őket arról, megérdemli az újabb esélyt. Szeptember végén bejelentették, 2023-ban is a csapatnál marad.

Cunoda tehát nyugodtan készülhet harmadik szezonjára, mellyel kapcsolatban hazai versenyének helyszínén kijelentette, a fő cél újra a fejlődés lesz. És már azt is tuja, min kell mindenképpen változtatnia, ha ismét előre akar lépni. „Következetesség, következetesebben kell teljesítenem” – jelentette ki határozottan. „Azt hiszem, ez lesz a fő cél.”

„Nyilvánvaló persze az is, hogy az időmérős tempó tekintetében folytatni kell az eddig elért fejlődést. És mondhatnám, hogy a futamon is javítani kell a stabilitáson. Több visszajelzést kell adni, amiben szerintem Pierre nagyon jó” – dicsérte csapattársát.

Cunoda Juki (Fotó: XPB)

„Ez a különbség kettőnk között, különösen a futamokon. Pierre sokkal többet beszél, mint én, én nagyon csendes vagyok. Vagyis… csendes vagyok, vagy kiabálok. Mindegy is” – jegyezte meg viccesen és önkritikusan. „Minden esetre Pierre visszajelzései következetesebbek, több információval szolgál még az apróbb részleteket illetően is.”

A fiatal versenyző a jövő mellett természetesen a jelen miatt is izgatott, holnap veszi ugyanis kezdetét első hazai hétvégéje. „Bizonyos szempontból a japán futam is csak egy futam, más szempontból viszont egy olyan esemény, amit azóta várok, hogy debütáltam az F1-ben” – mondta.

„Régebben sokat vezettem a pályán, a Forma–4-ben, szóval van némi tapasztalatom. De amikor nemrég a szimulátorban, F1-es autóval vezettem rajta, tejesen más szintet tapasztaltam. A nagyobb leszorítóerő miatt szerintem az F1-es autóval itt hosszabb ideig megyünk padlógázzal. A pálya látványa is más, olyan, mintha új lenne. De a tapasztalatok hasznosak lehetnek. Már nagyon várom, hogy pályán lehessek a hazai szurkolók előtt” – jelezte.

„Tudom, hogy a rajongók részéről nagy lesz az érdeklődés a futam iránt. El sem tudom képzelni, milyen lesz, teljesen más, mint a többi hétvége. Már alig várom, hogy egy új élményben legyen részem. Örülök a figyelemnek, egyébként is olyan ember vagyok, aki nem érzi, hogy nagy nyomás lenne rajta mások részéről. Amikor vezetek, magamra figyelek. A sok támogatás pedig plusz energiát ad, minden körön. Sok barát és családtag eljön, tudom, hogy még olyanok is, akiknek nem tudtam bérletet szerezni. Már vettek jegyet. És egy fontos utolsó pont: egész héten japán ételeket ehetek” – zárta gondolatát.

Borítókép: Cunoda Juki (Fotó: XPB)

További tartalmak