Musorujsag
Élő Eredmények

„Ha beszélhetnék róla…” – Schumacher tudja, miért kétarcú a szezonja

„Ha beszélhetnék róla…” – Schumacher tudja, miért kétarcú a szezonja

Motorsport-Total, Motorsport Week
Ha tehetné, szívesen mesélne részletesen Mick Schumacher arról, mi is történt pontosan vele a Haasnál, és mi állt az év eleji gyengélkedése hátterében. Meggyőződése, hogy a csapata

Továbbra is kérdéses Mick Schumacher haasos jövője, ám a remény még él. Günther Steiner csapatfőnök az utóbbi hetekben folyamatosan hangoztatta, versenyzőjének minden esélye megvan kivívni a hosszabbítást, a pályán nyújtott teljesítményével.

A csapattársa, Kevin Magnussen elleni statisztika önmagában nem fest jól. A dánnak 22, a németnek 12 pontja van. Schumacher szezonjának azonban két ellentétes része volt. A silverstone-i első pontszerzéséig az év a hibákról, balesetekről és a nagy házon belüli lemaradásról szólt, azóta viszont előrelépés történt. Ezt mutatja az is, hogy ha csak az elmúlt nyolc versenyt nézzük, Schumacher 12, Magnussen pedig csak 7 pontot szerzett. A fiatalabb versenyző ráadásul 10-6-ra vezet a versenyek eredményét tekintve.

Schumacher Szuzukában sejtelmesen beszélt a silverstone-i fordulat hátteréről.

„Ha engednék, hogy beszéljek a beállításokról, akkor szerintem sok minden tisztázódna. Sok minden értelmet nyerne. Számunkra van is értelmük, de nem beszélhetek róla, szóval csak hinniük kell nekem”

– fogalmazott, utalva arra, hogy a javulása hátterében technikai dolgok állnak.

„Jók voltak a változtatások, amiket végrehajtottunk, annak módján is, ahogyan a versenyzéshez viszonyulunk. Sokat könnyített rajta. Ha ezeket tudtuk volna az év elején, biztosra veszem, hogy sokkal előrébb lettünk volna, és több lett volna benne.”

Hozzátette, neki, de a csapatának is változtatnia kellett év közben. „Ez a kombinációja annak, ahogyan én értelmezem a vezetést, és a beállítási iránynak, amire Kanadában váltottunk.”

Mick Schumacher (Fotó: XPB)

Schumacher e kétarcú év miatt, és mert időközben a Haas is hátrébb csúszott az erősorrendben, úgy érzi, csapata nem alapozhatja kizárólag a szállított eredményekre a jövőjéről hozott döntését. „Ha visszatekintek, nincs okom azon agyalni, mi történt az év elején vagy az elmúlt pár versenyen. Csakis előre tekintek. Megtanultuk, hogy mire vagyunk képesek. A statisztikák nem számítanak, hacsak nem harcolunk a győzelemért. A lényeg most az, hogy olyan helyzetbe kerüljünk, amiben a legjobbamat nyújthatom azzal, amink éppen van. És csapatként is mindig igyekszünk a legjobbat kihozni magunkból.”

„Az autó az elmúlt pár versenyen képes volt a pontszerzésre, de nem sikerült. De ez nem veszi kedvünket, csak jobban motivál bennünket a hátralévő versenyeken, hogy jobban nyomjuk.”

„A csapat tudja, hogy mire leszek képes jövőre, és szerintem csak erre a tényre fognak alapozni, nem arra, mit mondanak a szalagcímek.”

Schumacher csütörtökön azt mondta, a Haas Szuzukában jó eséllyel pályázik a jó eredményre. A pálya hasonlítható a silverstone-ihoz, ahol jól mentek. „A számok alapján ez a pálya fekszik az autónknak. A keményebb gumikon általában mindig jók voltunk az ilyen pályákon. Ha például Silverstone-ra gondolok, ott még a Red Bull-lal is küzdeni tudtunk, még ha sérült is volt az autójuk. Remélem, jó hétvégénk lesz” – mondta a német még mit sem sejtve arról, hogy az esős pénteki első szabadedzésen egy kínos, a leintést követően történő balesetbe fut bele.

Borítókép: Mick Schumacher (Fotó: XPB)

További tartalmak