Musorujsag
Élő Eredmények

Sainz elmondta, mi kell ahhoz a Ferrarinak, hogy újra lendületet kaphasson

Sainz elmondta, mi kell ahhoz a Ferrarinak, hogy újra lendületet kaphasson

Motorsport, F1
Míg Charles Leclerc már a 2023-as visszavágásra készül, Carlos Sainz úgy érzi, még idén is van tennivalójuk azért, hogy jövőre lendületbe jöjjenek.

A Ferrari Monza után bizakodott, hogy egy neki nem kedvező pályán közel tudott kerülni a Red Bullhoz. A Red Bull eközben előzetesen tartott attól, hogy nehézségei lehetnek Szingapúrban, ami talán a Ferrari terepe lesz. Ehhez képest a két verseny eredménye ugyanaz lett: Red Bull-győzelem, Ferrari-második hely. A Scuderia Ausztria óta vár az újabb győzelmére, miközben ellenfele már hat verseny óta veretlen. Önbizalomromboló statisztika egy olyan csapat számára, amely év elején még a legnagyobb esélyesnek számított a bajnoki címre.

Carlos Sainz el is ismerte, nagy szükségük lenne a sikerélményre, még az idei szezon vége előtt. „Szingapúrban sok pontot szereztünk, de itt a célunk a győzelem lesz” – jelentette ki csütörtökön Szuzukában.

Carlos Sainz (Fotó: Coates / XPB Images)

„A futamgyőzelem a szezon vége előtt nagy lökést adna mindenkinek, és szerintem segítene is mindenkit motiválni a következő szezonra. Eléggé régen volt már a legutóbbi győzelmünk, és ha visszatérnénk a dobogó felső fokára, az azt is jelentené, hogy tökéletes hétvégét teljesítettünk. Erre szükségünk van.”

Sainzot arról is kérdezték, minek köszönhető, hogy a Red Bull ennyivel jobb lett náluk. „Ha tudnám, akkor már lenne megoldásunk” – felelte. „A lényeg, hogy a Red Bull elhúzott tőlünk, és mi próbáljuk tartani velük a lépést a fejlesztésekben. A Red Bull drámai mértékben fejlesztette tovább az autóját, nagyobb ütemben, mint mi azt a költségvetési plafon mellett vártuk. Rendkívül gyorsan és sokoldalúan fejlesztettek. Próbálunk rajtuk maradni, de ez néha nehéz” – tette hozzá, célozgatva arra, hogy ellenfelüket nemrég megvádolták a 2021-es költségvetési plafon megszegésével, és pedzegetik, hogy talán 2022-ben is átlépik a határt.

Akárhogy is, a Ferrari szezonja elúszott, és hogy így alakult, azt nem kis mértékben maguknak köszönhetik. Túl sok volt a hiba ahhoz megbízhatósági, taktikai, de akár vezetői fronton is, hogy szoros küzdelemre kényszerítsék Max Verstappenéket.

Carlos Sainz (Fotó: XPB)

Charles Leclerc már beletörődött az idei helyzet megváltoztathatatlanságába, de szeretné elkerülni, hogy 2023-ban ugyanilyen helyzetbe kerüljenek. „Nagy a valószínűsége annak, hogy Max világbajnok lesz. Ha nem ezen a hétvégén, akkor a hamarosan. Nekünk viszont önmagunkkal kell foglalkoznunk, és meg kell próbálnunk tökéletes hétvégéket teljesíteni” – jelentette ki a monacói.

„Vasárnaponként voltak hiányosságaink. Ha megnézzük az idényt az első versenytől, mindig jó volt a teljesítményünk, harcolhattunk a győzelmekért, pár kisiklást leszámítva, amiből nem volt sok. Inkább azon múlt, hogy nem raktunk össze mindent vasárnaponként: a stratégiát, a gumikezelést. Jelenleg erre összpontosítunk. És ezt a lépést kell megtennünk a következő évben ahhoz, hogy a bajnoki címért harcolhassunk” – mutatott rá Leclerc, akinek még a bajnoki második helye sem biztos, hiszen Sergio Pérez 2 pontra megközelítette.

Borítókép: Carlos Sainz (Fotó: XPB)

További tartalmak