Musorujsag
Élő Eredmények

Japán Nagydíj – rajtrács

Japán Nagydíj – rajtrács

Boxutca
Innen várja a mezőny a lámpák szabad jelzését!

Zandvoort után tért vissza az első rajtkockába Max Verstappen. A Szuzukában szerzett pályafutása 8. pole pozíciója – az első a japán pályán. A Red Bull 2013 óta most először szerezte meg az edzéselsőséget ezen a helyszínen, ahol 2009 és 2013 között verhetetlenek voltak az időmérőn.

Charles Leclerc ezúttal 0,010 másodperccel maradt le az első helyről – idén ennyire szoros még nem volt a pole-küzdelem. A bajnokság első két helyezettje 2022-ben nyolcadszor osztozik az első rajtsoron. Azzal pedig, hogy csapattársaiké a második sor, Silverstone óta először áll e két csapat az első négy helyen.

Hogy így alakult, abban a Mercedes gyengélkedésének is van szerepe. Lewis Hamilton és George Russell fő ellenfele ezúttal a nagy formában lévő Alpine volt. Esteban Ocon mindkét britet legyőzte, Fernando Alonsónak csak Russellt sikerült. Az enstone-iaknak Ocon már az idei hatodik top 5-ös rajthelyezését szerezte. Hamiltont ennyire rossz helyzetben Szuzukában egyébként rég láthattuk. A mostani a 2012-es 9. helye óta a legrosszabb rajtpozíciója. A hétszeres bajnok azzal vigasztalódhat, hogy sorozatban ötödször is legyőzte csapattársát a kvalifikáción.

A szombati Sebastian Vettel nagy napja volt, aki az idei legjobb időmérőjét teljesítve szerezte meg a 9. helyet. Baku után tért vissza a legjobb tízbe. Ezzel egyébként megmentette a jó sorozatát a kedvenc pályáján: mind a 12 szuzukai hétvégéjén az első tízben vívott ki magának rajthelyet. A mostani egyébként a 2014-essel holtversenyben a legrosszabb pozíciója a szuzukai rajtrácson.

Fotó: XPB

A mezőny második felében Daniel Ricciardo amiatt bosszankodhat, hogy 3 ezredmásodperccel maradt le a Q3-ról, Pierre Gasly a fékhibája után arra, hogy idén hatodszor akadt fenn a rostán a Q1-ben, Kevin Magnussen pedig azon, hogy a 2014-es első F1-es évét követően mindig csak a Q1 résztvevője volt a japán helyszínen.

Gaslynál az Alpha Tauri vasárnap a hátsó szárnyon és a hátsó felfüggesztésen is módosított, így a francia csak a boxutcából vághat neki a versenynek.

A Japán Nagydíjon sor kerülhet a bajnokavatásra. Max Verstappennek Charles Leclerc-rel szemben 8, Sergio Pérezzel szemben 6 ponttal kell növelnie az előnyét a címvédéshez.

A futam vasárnap magyar idő szerint 7 órakor rajtol, az M4 Sport műsora pedig 6 óra 30 perckor kezdődik. Innen várja a mezőny az év 18. versenyének rajtját!

Japán Nagydíj – rajtrács:

1.
1. sor Max Verstappen
2.
Charles Leclerc
3.
2. sor Carlos Sainz
4.
Sergio Pérez
5.
3. sor Esteban Ocon
6.
Lewis Hamilton
7.
4. sor Fernando Alonso
8.
George Russell
9.
5. sor Sebastian Vettel
10.
Lando Norris
11.
6. sor Daniel Ricciardo
12.
Valtteri Bottas
13.
7. sor Cunoda Juki
14.
Csou Kuan-jü
15.
8. sor Mick Schumacher
16.
Alexander Albon
17.
9. sor Kevin Magnussen
18.
Lance Stroll
19.
10. sor Nicholas Latifi
20.
*

*Pierre Gasly a parc fermé-szabályok megsértése miatt a boxutcából rajtol

Borítókép: Fotó: Alfa Romeo

További tartalmak