Musorujsag
Élő Eredmények

Frusztrált a Ferrari, de nem rontja el Verstappen ünnepét a fellebbezéssel

Frusztrált a Ferrari, de nem rontja el Verstappen ünnepét a fellebbezéssel

Racefans, Autosprint
Nem ért egyet a Ferrari a Charles Leclerc-nek a futam után adott büntetéssel, de nem fellebbez az ítélet ellen. Inkább gratuláltak Max Verstappen bajnoki címéhez.

Idén is az utolsó kör döntött a bajnokavatásról, csak egy kicsit (teljesen) másképp. Max Verstappen elsőként, Charles Leclerc másodikként szelte át a célvonalat a Japán Nagydíjon, és ezen eredmény alapján még az FIA abszurd pontszámító hókuszpókuszaival sem kerülhetett volna sor a címvédés bebiztosítására ezen a hétvégén. Történt azonban egy Leclerc-hiba az utolsó kör végén.

A Ferrari versenyzőjére a csonka verseny hajrában nagyon feljött a gumikat jobban kímélő Sergio Pérez, és nagy nyomást gyakorolt rá. A monacói szépen tartotta magát, egészen az utolsó sikánig, ahol egy kicsit elfékezte magát. Le kellett vágnia a kanyart, és bár szoros volt, a visszatérése után is képes volt a mexikói előtt maradni.

Az FIA még a díjátadó előtt kivizsgálta az esetet és meghozta ítéletét: utólagosan 5 másodperces büntetést adott Leclerc-nek, aki ezzel elvesztette a második helyét Pérezzel szemben. Ez kellett ahhoz, hogy Verstappent mégis bajnokká avassák már Szuzukában.

Charles Leclerc és Sergio Pérez (Fotó: XPB)

A Ferrari csapatfőnöke, Mattia Binotto egyáltalán nem értett egyet az ítélettel, ám úgy döntött, nem rontják el riválisuk ünneplését egy fellebbezéssel. „Nagyon meglepett és nagyon csalódottá tett a döntés” – nyilatkozta a versenyt a Maranellóból követő szakember. „Hét nappal Szingapúr után, ahol olyan sok körig tartott döntést hozni – és ott még a versenyzőket is meghallgatták, hogy meghozzanak egy egyszerű döntést –, ma pár másodperc alatt döntöttek. Meglep, hogy ekkora eltérés van az eljárások között Szingapúrhoz képest, mindössze pár nap elteltével” – utalt arra Binotto, hogy egy hete Sergio Pérez biztonsági autós kihágásai után órákat kellett várni az ítéletre.

A ferraris szerint már Pérez esetében is ilyen gyorsnak kellett volna lennie a bíróságnak. „Nagyon frusztráló látni ezt a nagy különbséget a döntéshozásban. Egy ilyen helyzetben miért nem hallgatják meg a versenyzőket, ha Szingapúrban megtették? És fordítva: miért nincs gyors döntés a nyilvánvalóról?  A szingapúri öt másodperces büntetést azonnal ki kellett volna szabni, és az lehetőséget teremtett volna számunkra, hogy másképpen kezeljük a helyzetet, és akár nyerhettünk volna. Szóval ez frusztráló, és csalódást keltő is egyben.”

Az FIA azért sújtotta büntetéssel Leclerc-t, mert meglátásuk szerint „jogtalan előnyre” tett szert a pályalevágással. Binotto szerint ezt határozottan lehetne vitatni.

„Mi úgy látjuk, hogy nem szerzett előnyt. Elöl volt, elöl is maradt. Volt előnye, és meg is tartotta ugyanazt az előnyt. Szóval vitatható a döntés, de elfogadjuk”

– erősítette meg, hogy nem kívánnak fellebbezni.

A Ferrari ehelyett inkább gratulált Verstappennek a címvédéséhez, vagyis lezártnak tekinti az ügyet. „Gratulálunk, Max Verstappen a második bajnoki címedhez” – üzenték a közösségi oldalukon.

Miközben Binotto szerint Leclerc nem szerzett előnyt, az FIA indoklásában a következőket állapította meg: „Noha a 16-os számú autó nem nyert pozíciót a pálya elhagyásával, úgy ítéltük meg, hogy így is lényeges előnyre tett szert. Számos versenyzői eligazítást is figyelembe vett itt, amikor a versenyigazgató arról tájékoztatta a versenyzőket, hogy lehetséges előnyszerzésnek fogják tekinteni, ha elhagyják a pályát, és a visszatéréskor ugyanabban a pozícióban lesznek, miközben védekeznek. Számos precedens volt idén erre, például Csoué Szaúd-Arábiában és Alonsóé miamiban.”

Borítókép: Charles Leclerc és MAx Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak