Musorujsag
Élő Eredmények

Gasly: Ma meghalhattam volna, mint Bianchi

Gasly: Ma meghalhattam volna, mint Bianchi

Sky Sports
Érzelmekkel és indulatokkal telve beszélt Pierre Gasly a darus kocsis esetről a szuzukai futam után. A veszélyt okozó FIA szerinte tiszteletlen volt az ezen a pályán elhunyt Jules Bianchival szemben, és elismerte, nagyon megijedt.

Túl gyorsan haladt, ezért megbüntette őt az FIA. Utólag megtehette volna ezt akkor is, ha kórházba kerül, vagy… A helyzeten sokat nem változtatott volna. És éppen ez az az nézőpont, ami felől Pierre Gasly megközelítette a Japán Nagydíjon történt elfogadhatatlan esetet, melynél több versenyzőtársával együtt egy nagy darus kocsi mellett kellett elhaladniuk, mielőtt az FIA a boxba rendelt volna mindenkit.

A kérdéses gépet Carlos Sainz első körös balesete után küldték pályára, és bár közben a veszélyjelzést, valamint a verseny megszakítását hozó piros zászlós jelzést is kiadták, a versenyzők úgy vélték, az esős körülmények között így is orosz rulett volt az FIA részéről kockáztatni a daruval.

Gasly a leintés után nagyon indulatosan beszélt a történtekről, felemlegetve Jules Bianchit, aki 2014-ben egy esős Japán Nagydíjon ütközött össze egy bukótérben autót mentő darus kocsival úgy, hogy a szerzett koponyasérülésébe pár hónappal később belehalt.

Pierre Gasly (Fotó: XPB)

„Már elvesztettük Jules-t. Elvesztettünk egy nagyszerű fickót, egy nagyszerű versenyzőt. Az ismert okokból. Nyolc évvel később ugyanazon a pályán, ugyanolyan körülmények között ott a daru. Hogyan? Hogyan láthatunk ott egy darus kocsit? És még csak nem is a füvön, hanem a versenypályán! Miközben mi még a pályán vagyunk. Nem tudom megérteni.”

„Világos, hogy megijedtem. Ha elveszítem az irányítást ugyanúgy, mint Carlos tette egy körrel korábban, nem számít, hogy kétszázas vagy százas tempóval megyek, csak meghaltam volna. Ez ilyen egyszerű”

– jelentette ki az Alpha Tauri versenyzője.

Jules Bianchi édesapja, Phillippe már a verseny alatt közzétett egy posztot az esetről, és azt írta mellé: „Nem tisztelik a versenyzőket. Nem tisztelik Jules-t.” A francia a fia balesetéről készített hivatalos vizsgálat kapcsán sosem tudta megbocsátani az FIA-nak, hogy lényegében megállapították, a versenyző hajtott túl gyorsan, ezért elsősorban az ő hibája volt az akkori baleset.

Pierre Gasly (Fotó: XPB)

Gasly büntetése most hasonló képet fest, ám mint arra – még az ítélethirdetés előtt – a versenyző rámutatott, a potenciális végkimenetel szempontjából teljesen mellékes, hogy mennyivel ment, milyen szabályt tartott be, vagy éppen milyen ítéletet hozott a bíróság.

„Nem értem ezt. Ez tiszteletlenség Jules-lel szemben, tiszteletlenség a családjával szemben. És mindannyiunkkal szemben. Az életünket kockáztatjuk odakint, és a legjobb munkát végezzük a világon, de csak annyit kérünk, hogy legalább legyünk biztonságban.  Nyilván elég veszélyes már így is, ez viszont szükségtelen volt. Várhattak volna még egy percet, míg visszatérünk a boxutcába, és csak utána kellett volna a pályára küldeniük a kocsit.”

„Rendkívül hálás vagyok, hogy itt vagyok. Ma este fel fogom hívni a családomat, a szeretteimet. Az eredmény pedig azért ez, mert két méterrel mentem el a kocsi mellett. Ha két méterrel odébb megyek balra, halott lennék.”

A túl gyorsnak ítélt tempója kapcsán elmondta: „Tartottam a deltaidőmet. Van egy köridő a kormánykijelzőn, és én még így is kilenc másodperccel lassabb voltam annál. De ez nem fair. Ez nem fair, mert én mindent jól csináltam, annak a darunak viszont nem lett volna szabad ott lennie.”

„Ha most meghaltam volna, ha beleütközöm abba a daruba, mi a következmény? Nem hinném, hogy bármelyik pályán szabad lenne megtörténnie ennek. Lehet, hogy azt fogják mondani, hogy hibáztam, hogy az egész az én hibám volt. Engem viszont a kollégáim érdekelnek, mindannyiunk, és az, hogy a jövőben ne szembesüljünk ilyen helyzettel, mert ha ma én is felúszok, mint Carlos, akkor most nem állnék itt, én lennék a következő Jules után. Már az is eléggé fájt, és szerintem ez tiszteletlenség volt vele és a családjával szemben.”

„A legfontosabb, hogy Istennek hála minden rendben volt ma. Közel voltunk a drámához, és ez leginkább a jövő szempontjából fontos. Nem hozhatjuk magunkat ilyen helyzetbe, várnunk kellett volna még egy percet, míg mindenki visszatér a boxba, és utána bekiküldeni azt a kocsit” – állapította meg Gasly.

Borítókép: Pierre Gasly (Fotó: XPB)

További tartalmak