Musorujsag
Élő Eredmények

Marko szerint De Vries lesz az Alpha Tauri vezére

Marko szerint De Vries lesz az Alpha Tauri vezére

Motorsport
Noha a holland versenyző 2023-ban futja első teljes szezonját a királykategóriában, csapattársa pedig a harmadikat teljesíti majd, a Red Bull tanácsadója, Helmut Marko úgy érzi, Nyck de Vries lehet az Alpha Tauri vezérpilótája.

Kacskaringós úton jutott el a királykategóriás debütálásig Nyck de Vries, aki riválisaihoz hasonlóan végigjárta a szamárlétrát, F2-es bajnoki diadala után viszont nem jutott be azonnal a legnagyobbak közé. Innen a Forma–E-be vezetett az útja, miközben a Mercedes teszt- és tartalékversenyzője volt: posztján sokat tanulhatott az F1-es csapatok működéséről, és tesztkilométereket is gyűjthetett.

Idén ráadásul a csillagosok két partnercsapatával, a Williamsszel és az Aston Martinnal is dolgozott: előbbivel egy futamot is teljesített, utóbbival „csak” szabadedzést. Hiába lesz tehát papíron újonc, De Vries nem teljes zöldfülűként érkezik a mezőnybe.

Tisztában vannak ezzel új főnökei is: az Alpha Tauri csapatvezetője, Franz Tost már Japánban arról beszélt, érzése szerint a holland az első pillanattól kezdve gyors lesz, és nem lesz szüksége hosszú tanulási időre, hiszen nagyon jól megismerte már a királykategória alapjait, tudja, hogyan kell együttműködni egy-egy alakulattal.

Hasonló várakozásai vannak a Red Bull tanácsadójának, Helmut Markónak is, aki elhintette, a holland lehet az Alpha Tauri vezérpilótája, annak ellenére, hogy csak első évét teljesíti majd, míg a csapattárs, Cunoda Juki 2023-ban már a harmadikat fogja.

Nyck de Vries (Fotó: XPB)

Abszolút” – felelte, amikor a Motorsport arról faggatta, látja-e, hogy a holland az Alpha Tauri vezére lehet. „Juki még mindig nagyon fiatal, és ami a technikai oldalt illeti, nincs akkora tapasztalata, szóval Nyck vezetheti a csapatot. Majd meglátjuk, hogyan alakulnak jövőre az edzések, de a tapasztalata és a személyisége alapján neki kellene a csapat vezérének lennie” – tette hozzá.

Lehet, hogy Nyck nem a legfiatalabb, de sok tapasztalatot gyűjtött már. Keményen kellett dolgoznia, hogy visszatérjen a McLarennél töltött időszak után, és az, hogy megtette, mutatja, mennyire elszánt. Az, hogy egyfajta karrierszünet után vissza tudott vágni, mutatja, hogy tud harcolni, ez pedig nagyon fontos számunkra” – mutatott rá az osztrák szakember.

Marko elismerte, a monzai beugrás nagyban hozzájárult a De Vries szerződtetésével kapcsolatos döntéshez, de már korábban felfigyeltek rá, amikor látták, hogyan teljesít a szabadedzéseken. „A rádiós üzenetei lenyűgöztek, mikor beült Sebastian (Vettel) autójába. Hallgattam a rádiózást és a megjegyzései nagyon jók voltak. A verseny előtt mégsem volt a lista élén, de amit a futamon láttunk tőle, megváltoztatta a dolgokat. Autóba ült és azonnal teljesített. Nagy volt a nyomás, de nem hibázott. Beszéltem vele, ezzel pedig megkaptam a megerősítést, hogy ő a megfelelő ember.”

De Vries valószínűleg a fiatal Cunoda számára is remek mérce lesz majd, valamint kulcsszerepe lehet a japán jövőjével kapcsolatos döntéshozatalban is – legalábbis a teljesítményének, Cunoda ugyanis bajba kerülhet, ha azonnal alulmarad az új csapattárssal szemben.

Az minden esetre beszédes is lehet, hogy Tost után Marko is arról beszélt, inkább de Vriesben látják a vezérpilótát, noha néhány hete még maga Cunoda is jelezte, készen áll arra, hogy a rutinos Pierre Gasly váltása után átvegye a vezérszerepet, igaz, már akkor elismerte, ehhez nagyon sokat kell még tanulnia, mind az autó, mind a vezetés, mind pedig a csapattagokkal való munka terén.

Nyck de Vries (Fotó: XPB)
Borítókép: Nyck de Vries (Fotó: XPB)

További tartalmak