Musorujsag
Élő Eredmények

Fájdalmas büntetés fenyegetheti a Red Bullt – sajtóhír

Fájdalmas büntetés fenyegetheti a Red Bullt – sajtóhír

Auto Motor und Sport, Sky Sports
Sajtóhírek szerint súlyos büntetés fenyegeti a költségplafont átlépő Red Bullt, mely nem a tavalyi, hanem a jövőbeli sikerességüket vonhatja kétségbe.

A bajnokságban már nincs komoly tét, ám az Amerikai Nagydíj így sincs híján a paddockot lázban tartó témából. Természetesen a Red Bull szabályszegési ügye a legfőbb beszédtéma, melyben mindenki az új fejleményeket várja. Egyelőre annyi tudható, hogy az FIA felajánlotta a Red Bullnak a bűnössége beismerését, amivel valamivel enyhébb büntetés jöhet, ám kérdéses, hogy ebbe belemegy-e a saját számításaiban továbbra is biztos csapat. És az is kérdés, kell-e egyáltalán az utólagos 2021-es pontlevonástól tartaniuk annyira, hogy efféle egyezséget kössenek.

A német Auto Motor und Sport tudniillik úgy tudja, nem utólagos, hanem a jövőt érintő büntetésre van kilátás.

A német lap szerint az FIA a csapat teljesítményére komoly hatással lévő büntetést tervez kiszabni: 25%-kal csökkentenék a Red Bull éves szélcsatornaidejét, amin felül még egy pénzbírságot is fizettetnének a Milton Keynes-iekkel.

Ez egyelőre csak egy boxutcai hír, ám amennyiben valóban ilyen büntetés következne, az igencsak érzékenyen érintené 2023-ban a Red Bullt. A teljesítménykiegyenlítést célba vevő szabályok értelmében bajnokként eleve ők kapják a legkevesebb szélcsatorna-időt, a vélhetően harmadikként záró Mercedeshez képest eleve 10%-ot veszítenek. Amennyiben ezt még jobban megfaragják, az igencsak meglékelheti a jövő évi autójuk fejlesztését, de a 2024-es felkészülésüket is. Nem véletlenül vádolják Helmut Markóék az ellenfeleket azzal, hogy próbálják gyengíteni őket.

Christian Horner pénteken külön egyeztetett az FIA-elnök Mohammed bin Szulajmmal, és az Auto Motor und Sport szerint a témát éppen a büntetési lehetőségek jelentették. A brit amolyan ellenjavaslatot tehetett, ami kapcsán a lap megjegyzi, kívülről ez azt a benyomást kelti, hogy a bűnös alkudozhat az őket büntetővel. Azt persze továbbra sem tudhatjuk, van-e tényleges alkupozíciója a Red Bullnak, hiszen a szabálysértés jellegéről nincs hivatalos információ.

Sergio Pérez (Fotó: Red Bull/LAT)

Bin Szulajm egyébként csak amolyan közvetítői szerepet játszik az ügyben, a döntést nem ő, hanem az illetékes bírók, illetve a könyvvizsgálók fogják meghozni, az arab elnök legfeljebb csak segíthet elsimítani bizonyos problémákat. Az FIA keze ugyanakkor erősen meg van kötve, hiszen amennyiben túlságosan elnéző lesz a Red Bull-lal, már az első év után gyengítheti a költségvetési plafon intézményét. Többek szerint egyszerűen muszáj példát statuálni ahhoz, hogy elrettentsék a résztvevőket a jövőbeli szabálysértésektől és trükközésektől.

Ami a jövőt érintő büntetést illeti, a riválisok szerint ennek nagyobb hatása lenne, mint az utólagos büntetésnek.

„Én inkább a jövőbelit támogatom. Ha visszamenőleg csinálod, mit érsz el vele? Már minden elemet legyártottak, már csak pár sort írnának át a történelemkönyvben. Véleményem szerint a jövőt érintő büntetés jobb büntetés lenne”

– mondta Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke a Sky Sportsnak.

Az FIA-hoz írt levelében egyébként Zak Brown, a McLaren ügyvezető igazgatója is hasonlóan érvelt. Ő ugyancsak a pénzbírság és a szélcsatornás és/vagy költségvetést érintő korlátozások szükségességét hangsúlyozta.

Christian Horner (Fotó: Red Bull/LAT)

Hogy meddig húzódik az ügy, az most még megjósolhatatlan. Egyezség esetén hamar pont kerülhet a végére, ha viszont a Red Bull küzdeni akar az igazáért, akár hetekig, bírósági üggyé válás esetén hónapokig is elnyúlhat. Hogy mennyire komoly a helyzet, azt jelzi, hogy a Red Bull vezetőinek állítólag Dietrich Mateschitz tulajdonos családjával is egyeztetnie kell a lépésekről, mert azoknak az egész márka imázsára is hatása van.

Egyvalami biztos: Christian Horner szombaton hivatalos a magyar idő szerint 18 óra 30 perckor kezdődő hivatalos FIA-sajtótájékoztatóra, ahol két kritikus kollégája, Mattia Binotto (Ferrari) és Zak Brown (McLaren) társaságában kell majd kellemetlen kérdésekre válaszolnia.

Borítókép: Max Verstappen (Fotó: Red Bull/LAT)

További tartalmak