Musorujsag
Élő Eredmények
×

Gyászol a Red Bull: elhunyt a márka tulajdonosa, Dietrich Mateschitz

Gyászol a Red Bull: elhunyt a márka tulajdonosa, Dietrich Mateschitz

Sky Sports, Red Bull
Hosszú súlyos betegség után 78 esztendős korában elhunyt a Red Bull-birodalom atyja, két F1-es istálló tulajdonosa, Dietrich Mateschitz.

Hónapok óta pletykálták, hogy baj van. Dietrich Mateschitz súlyos betegségéről találgatott a sajtó, egyes források pedig már hetekkel ezelőtt a halálhírét keltették. A Red Bullnál nem beszéltek a részletekről. Az alapító jó barátja és bizalmasa, Helmut Marko rendszeresen arra hivatkozott, hogy Mateschitz védte a magánéletét, elzárkózott a nyilvánosságtól, amennyire lehetett, így nem kommentálják az egészségügyi állapotáról szóló híreszteléseket.

Az Amerikai Nagydíj szombatján az időmérő edzés előtti órában a Red Bull szomorú hírt közölt: Dietrich „Didi” Mateschitz 78 esztendős korában hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt. A hírt a Red Bull saját portálja, a Speedweek is megerősítette.

Mateschitz az 1980-as években a thaiföldi üzlettársával a Red Bull energiaital piacra dobásával alapozta meg sikertörténetét. Igazi marketingguruként vált Ausztria egyik legsikeresebb, leggazdagabb üzletemberévé, ám ennél is többet ért el: felépített egy egész birodalmat, mely számos sportágban aktív, a futballból az extrém sportokon át a zászlóshajót jelentő Forma–1-ig.

Dietrich Mateschitz és Sebastian Vettel a Toro Rossóval elért monzai első győzelem után (Fotó: XPB)

Az autóversenyzés csúcskategóriájában közel 30 éve van jelen a Red Bull. Mateschitz Gerhard Berger szponzoraként kezdte a szerepvállalását, aztán egyre több versenyzőt, csapatokat (Sauber, Arrows) támogatott, Helmut Marko tanácsadó segítségével pedig létrehozott egy egyre struktúráltabb, végül igazi akadémiává fejlődő versenyzőprogramot.

A 2000-es évek elején egy ezzel kapcsolatos pofon terelte őket a csapatvásárlás felé. Miután a Sauber a tehetséges Kimi Räikkönent választotta az általuk támogatott Enrique Bernoldi helyett, Markóék úgy döntöttek, a maguk kezébe veszik a sorsukat. 2004-ben felvásárolták a szenvedő Jaguar-istállót, és a következő évben már Red Bull Racing néven versenyeztek.

A határozottság, rámenősség, kreativitás és kockázatvállalás azóta is a védjegyük. Márkaként és csapatként is. Bulicsapatként kezdték, és fokozatosan az F1 óriásává nőtték ki magukat. Adrian Newey és Sebastian Vettel párosával 2010-tól halmozni kezdték a bajnoki címeket, nagy autógyártókat legyőzve. Mateschitz is büszke volt arra, hogy „ egyszerű italgyártóként” – ahogy őket kezdetben nevezték lekicsinylően – rángatták az oroszlánok bajszát.

És arra is, hogy olyan tehetségeket emeltek a sportágba, mint Vettel, Daniel Ricciardo, Carlos Sainz vagy Max Verstappen. A jelenlegi mezőny több mint negyede Red Bull-támogatottként  jutott a királykategóriába.

Dietrich Mateschitz Sebastian Vettellel ünnepli a Red Bull első bajnoki címét 2010-ben Abu-Dzabiban (Fotó: XPB)

Időközben a Minardi felvásárlásával és Toro Rossóvá alakításával két csapatuk lett, a első gárdájuk köré pedig felépítettek egy motorrészleget, egy technológiai céget, mely számos területtel foglalkozik. Az F1-en belül is igazi óriássá váltak, akik a Mercedesszel és a Ferrarival az elmúlt két évtized legmeghatározóbb csataként működtek.

Hogy istállój megszerzi fennállása 5. konstruktőri bajnoki címét, és megtöri a Mercedes 8 éves egyeduralkodását, azt Mateschitz már nem élhette meg. Azon a hétvégén ment el, amelyen a bikások révbe érhetnek Austinban.

Mateschiztet jó ideje nem látták már a csapatai, klubjai különböző sporteseményein. Az idei Osztrák Nagydíjtól való távolmaradása is feltűnő volt. Szeretett Stájerországában igazán stájeres versenynek csinált otthont az egykori A1 Ring felvásárlásával, Red Bull Ring névre keresztelésével. Versenyüket innovatív ötleteivel és hagyományőrző szemléletmódjával tette a naptár egyedi, különleges helyszínévé.

Dietrich Mateschitz (Fotó: XPB)

„Nagyon-nagyon szomorú. Milyen nagy ember!” – mondta Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke Mateschitz halálhíre kapcsán a Sky Sportsnak. „Kivételes ember volt az eredményeivel, azzal, amit olyan sok emberért tett a világ minden táján, különböző sportágakban. Hálásak vagyunk neki, hogy lehetőséget adott nekünk. A víziójáért, az erejéért, a személyiségéért.”

„Sosem szabad félni követni az álmaidat – ő ezt tette. Itt, az F1-ben bizonyította, hogy jelentheted te a különbséget. Hihetetlenül hálásak vagyunk neki mindenért, amit tett, amennyire támogatott bennünket az évek során. Nagyon sokan ismerték őt, sok versenyző, csapattag, boxutcában dolgozó.”

„Ahogyan szerette volna, úgy most nekivágunk ennek az időmérő edzésnek. A Forma–1 és a csapat iránti szenvedéllyel, és eltökéltük, hogy ma a legjobbat nyújtjuk érte, majd a holnapi versenyen is.”

Horner kiemelte, Mateschitz még láthatta, ahogy Max Verstappen Szuzukában bebiztosította a második világbajnoki címét. „Rendkívül büszke volt a csapatra, mindenre, amit elértünk. Szenvedélyes támogatónk volt mindenben, amit csináltunk. Most ünnepelni fogjuk mindazt, amit tett értünk, tisztelgünk előtte. Figyelemreméltó ember, inspiráció, akinek sokkal tartozunk” – zárta gondolatát Horner.

Dietrich Mateschitz (Fotó: XPB)
Borítókép: Dietrich Mateschitz (Fotó: XPB)

További tartalmak