Musorujsag
Élő Eredmények

Megóvták az óvást: érvényteleníttetni próbálja Alonso büntetését az Alpine

Megóvták az óvást: érvényteleníttetni próbálja Alonso büntetését az Alpine

Alpine
Fernando Alonso büntetésének érvénytelenítését kéri az Alpine. Megóvták a Haas ellenük benyújtott óvását, és az FIA felelősségére is felhívták a figyelmet.

Egy utólagos 30 másodperces időbüntetéssel tette semmissé az FIA Fernando Alonso Amerikai Nagydíjon nyújtott kitartó fáradozását. A spanyol a Lance Stroll-lal történt ütközés után csodával határos módon folytatni tudta a futamot a levegőbe emelkedő, majd a földre csapódó autójával, mi több, abban a 7. pozícióban intették le, amiért az ajtót rácsapó kanadaival küzdött az ütközésükkor.

A verseny után pár órával aztán jött a váratlan fordulat. A Haas óvást nyújtott be Alonsóék ellen, mivel a spanyolnak a verseny második felében előbb lelazult, majd le is szakadt a jobb visszapillantó tükre. Az FIA megállapította, hogy a sérülés veszélyes volt, ezért szabta ki a „stop and go” büntetéssel egyenértékű időbüntetést.

Otmar Szafnauer, az Alpine csapatfőnöke már a vizsgálat előtt megállapította: „Szerintem ez nevetséges. Nyilvánvalóan volt egy sérülés a baleset után, de az autók sérüléssel is befejezhetik a versenyt. Szabályosan történt.”

Csapata az ítélethirdetés után jelezte, nem törődik bele a pontvesztést eredményező büntetésbe, és megtámadja azt. Az FIA indoklásában két olyan megállapítás is szerepel, amire hivatkozhatnak. Az egyik, hogy a szövetség elismerte, a Haas 24 perccel a beadási határidő lejárta után nyújtotta be óvását. Hogy mégis befogadták, azt azzal indokolták, hogy ebben az esetben nem lehetett volna betartani a határidőt.

A másik támadható részt az jelenti, hogy az FIA bírósága furcsállotta, hogy Niels Wittich versenyigazgató a futam során nem adott ki az autó veszélyességére figyelmeztető zászlójelzést Alonsónak, holott a Haas külön felhívta a figyelmét a problémára. Az FIA szerint a figyelmeztetéstől függetlenül az Alpine felelőssége biztosítani az autója biztonságát, és ez megítélésük szerint nem történt meg.

Fernando Alonso (Fotó: XPB)

Az Alpine ezek után az alábbi közleményben tudatta, hogy óvni fog az óvás ellen, és Alonso büntetésének törlését kéri.

„Az Alpine csapata csalódott a 14-es rajtszámú autó futamot követő időbüntetése miatt. Ez sajnos azt jelenti, hogy Fernando kikerül a pontzónából.”

„Az FIA-nak jogában áll fekete–fehér zászlójelzést adni a verseny alatt, amennyiben úgy érzi, az autó nem biztonságos, és ebben az esetben felmérték az autót, majd úgy döntöttek, hogy nem jön zászló. Emellett a verseny után az FIA technikai delegáltja szabályosnak minősítette az autót.”

„A csapat úgy hiszi, hogy a határidő lejárta után 24 perccel benyújtott óvást nem kellett volna elfogadni, ezért a büntetést érvényteleníteni kell. Ennek következtében a csapat óvást nyújtott be a Haas eredeti óvása ellen.”

Alonso a 7.-ről a 15. helyre esett vissza a 30 másodperc hozzáadásával, és csapatával együtt hat pontot veszített – igaz, ebből egyet a 10.-nek előlépő Esteban Oconnal visszanyertek. A Haas eközben a 9.-ként leintett Kevin Magnussen 8. helyre kerülésével plusz két ponthoz jutott.

Borítókép: Fernando Alonso (Fotó: XPB)

További tartalmak