Musorujsag
Élő Eredmények

Villeneuve egyfutamos eltiltással büntetné Strollt

Villeneuve egyfutamos eltiltással büntetné Strollt

Formule1
A korábbi világbajnok, Jacques Villeneuve komoly kritikát fogalmazott meg fiatal honfitársával, Lance Stroll-lal kapcsolatban; véleménye szerint az Aston Martin versenyzőjének egyfutamos eltiltást kellett volna kapnia a Fernando Alonsóval történt baleset miatt.

A spanyol klasszis egy biztonsági autós fázis után, a hátsó egyenesben próbálta leelőzni kanadai riválisát, aki védekezés közben balra húzódott, és mivel Alonso már a szélárnyékában volt, a manőverből ijesztő baleset kerekedett. Ezt szerencsére mindkét versenyző megúszta, sőt, a spanyol (annak ellenére, hogy autója a levegőbe is emelkedett) folytathatta a futamot is.

Stroll a baleset kapcsán elismerte, későn mozdult, ugyanakkor megjegyezte, ennek ellenére is hagyott elég helyet riválisának, ezért úgy érzi, versenybaleset történt. Maga Alonso is megengedően nyilatkozott, ő is egy szerencsétlen versenyincidensről beszélt.

Az FIA jóval szigorúbb volt, ők egyértelműen Strollt okolták, aki három rajthelyes büntetést kapott a Mexikói Nagydíjra, miután a bírák szerint ő okozta a balesetet. Honfitársa, Jacques Villeneuve is úgy érzi, Stroll volt a hibás, sőt, ő még keményebb büntetést adott volna a fiatal versenyzőnek: eltiltotta volna a következő futamtól.

Jacques Villeneuve (Fotó: XPB)

Elég izgalmas versenyünk volt Amerikában, de nem mindig a megfelelő okok miatt” – írta az 1997-es bajnok hétvégi összegzőjében. „Egy kicsit mindenből kaptunk. Mesteri vezetést, de veszélyes akciókat és olyan pilótákat is, akik rosszul vezettek. Volt minden, de erről szól ez a show.”

Amikor veszélyes vezetésről beszélek, Lance Strollra gondolok. Őt egy futamra fel kellene függeszteni a Fernando Alonsóval történt incidens miatt. Az FIA az F1-ben és az alsóbb kategóriákban is lazán kezeli az egyenesben irányt váltó pilótákat, pedig ez a lehető legveszélyesebb dolog. Az utolsó, amivel szembesülni akarsz. Ez szánalmas és rendkívül veszélyes” – emelte ki.

Azzal, hogy bemozdulsz, veszélyezteted a többi versenyzőt – akár életveszélyesen is, mert hatalmas balesetet okozhatsz. Méghozzá úgy, hogy tudatosan döntöttél így, nem pedig egy hiba miatt. Ez tényleg elfogadhatatlan. Az FIA-nak lépnie kell és keményebben kell büntetnie az ilyen manővereket. Még akkor is, ha nem vezetett balesethez. És ennek már az alsóbb kategóriában el kell kezdődnie. Az F3-ban és az F4-ben néha úgy vezetnek a srácok, mintha egy videojátékban lennének. A versenyzés veszélyes, de ennek semmi köze a versenyzéshez, vagy a helyes védekezéshez” – zárta gondolatát.

Lance Stroll (Fotó: XPB)
Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak