Musorujsag
Élő Eredmények

Mexikói Nagydíj – rajtrács

Mexikói Nagydíj – rajtrács

Boxutca
Innen várja a mezőny a lámpák szabad jelzését!

Háromszoros győztese a Mexikói Nagydíjnak, de a pole pozícióban először áll Max Verstappen a közép-amerikai pályán. A visszatérés előtti időszakot is tekintve sorozatban a 11. alkalommal szerezte meg más versenyző az első rajtkockát.

Hogy mennyire előny az élen állni Mexikóban, az már más kérdés. Legutóbb a 2016-os versenyt nyerték meg az élről. A sorminta érdekes: 2015-ben és 2016-ban az első, 2017-ben és 2018-ban a második, 2019-ben és 2021-ben a harmadik rajthelyről indulót intették le győztesként. Verstappen egyébként már a harmadik és a második helyről is tudott itt nyerni – az élről pedig még nem rajtolt.

A fenti statisztika a Mercedes számára is reményt adhat. A továbbra is az első 2022-es győzelméért küzdő csapatnak ennél jobb lehetősége nemigen volt még idén. Először állnak két autóval a legjobb háromban.

Fotó: XPB

George Russell a hungaroringi pole-ja után másodszor kvalifikálta magát az első sorba, és harmadszor indulhat onnan idén, hiszen Monzában büntetésekkel örökölte meg a második rajthelyet. A brit hat elveszített időmérős párharc után győzte le Lewis Hamiltont, akinek a harmadik pozíciónál még nem sikerült előrébb jutnia idén. A top 3-nak harmadszor a tagja az elmúlt négy hétvégét tekintve.

Rég látott mélységben a Ferrari. Az ötödik Carlos Sainz Franciaország óta nem zárt ennyire rossz helyen Q3-at, a hetedik Charles Leclerc pedig idén először szorult ki a legjobb háromból úgy, hogy nem kapott rajtbüntetést.

A két vörös autó fog felállni a tavalyi pole-szerző Valtteri Bottas. A finn a miami 5. helye óta nem állt ilyen jó helyen a rajtrácson.

Fernando Alonso pályafutása során először volt Q3 résztvevője Mexikóban, Kevin Magnussen pedig fennállása során először juttatta tovább a Haast a Q1-ből ezen a pályán. Sebastian Vettel eközben először csúszott ki a legjobb tízből itt. A németnek az elmúlt nyolc időmérőt tekintve ez már az ötödik Q1-es búcsúja volt, míg a születésnapos Lance Stroll már megszokhatta, hogy korán átöltözhet, hiszen mind a négy Mexikói Nagydíján a Q1 volt számára a végállomás.

Fotó: XPB

A mezőnynek két büntetettje van. Magnussen egy motorcseréért kapott 5 rajthelyet, Strollt pedig az Alonsóval történt austini balesetéért büntették 3 rajthellyel.

A Mexikói Nagydíj magyar idő szerint 21 órakor rajtol, az M4 Sportra viszont már 20 órától látható lesz a versenyzőparádé. Innen várja a mezőny az év 20. futamának rajtját!

Mexikói Nagydíj – rajtrács:

1.
1. sor Max Verstappen
2.
George Russell
3.
2. sor Lewis Hamilton
4.
Sergio Pérez
5.
3. sor Carlos Sainz
6.
Valtteri Bottas
7.
4. sor Charles Leclerc
8.
Lando Norris
9.
5. sor Fernando Alonso
10.
Esteban Ocon
11.
6. sor Daniel Ricciardo
12.
Csou Kuan-jü
13.
7. sor Cunoda Juki
14.
Pierre Gasly
15.
8. sor Mick Schumacher
16.
Sebastian Vettel
17.
9. sor Alexander Albon
18.
Nicholas Latifi
19.
10. sor Kevin Magnussen*
20.
Lance Stroll**

*Magnussen 5 rajthelyes büntetést kapott motorcsere miatt

**Stroll 3 rajthelyes büntetést kapott az austini balesete miatt

 

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak