Musorujsag
Élő Eredmények

Nincs mindenre válasza a Ferrarinak az idei legszürkébb teljesítménye után

Nincs mindenre válasza a Ferrarinak az idei legszürkébb teljesítménye után

Auto Motor und Sport, Motorsport
Soha olyan távol nem volt a győzelemtől a Ferrari 2022-ben, mint a múlt vasárnapi Mexikói Nagydíjon. De mi állt a háttérben?

A vezető autójuk 58 másodpercre volt a győztestől, és idén először esett meg velük, hogy semmi esélyük nem volt a dobogóra érni, noha sem kiesés, sem taktikai hibák nem szóltak közbe. A Ferrari mexikói gyengélkedéséről azonban ennél is többet elmond, hogy ezúttal az idei erősségüknek számító időmérő edzésen sem volt beleszólásuk az első két rajtsorért folyó küzdelembe. De mi történt a maranellóiakkal?

A vörös autók látványos visszaesésének hátterében a mexikói ritka levegő és a motorjuk kis turbója állt. A csapatnak erősen vissza kellett fojtania a motorját ahhoz, hogy biztosítsa a célba érést. A kis méretű turbinájuknak a normál pályákon talán megvannak az előnyei, ám a 2000 méter feletti Mexikóban, ahol 22%-kal ritkább a levegő, a turbójuk nem elég hatékony.

„Nem látok negatív tendenciát, Mexikó csak egy kivétel volt” – erősítette meg Mattia Binotto csapatfőnök, amit Carlos Sainz és Charles Leclerc is hangoztatott a verseny után.

„Ez egy nehéz hétvége volt, az biztos. Már az időmérőn is egészen távol voltunk a pole pozíciótól, és általában az időmérőn egészen versenyképesek vagyunk. A verseny egyszerűen felnagyította, hogy nem voltunk jól ezen a pályán. Az összteljesítményünk nem volt nagyszerű, ez nem is kérdés. A versenyen le voltunk maradva. A versenyzők által említett kompromisszum azt jelenti, hogy ezen a hétvégén nem voltunk maximális teljesítményen az erőforrásunkkal” – mondta ki Binotto.

Carlos Sainz és Charles Leclerc (Fotó: Ferrari)

A turbógond önmagában azonban nem magyarázat a produkciójukra, hiszen a szintén Ferrari-motort használó Valtteri Bottas eközben az utóbbi időket tekintve az Alfa Romeo legjobb eredményét szállította. „Más területeken sem voltunk kényelmes helyzetben, és fel kell tennünk a kérdést, mi volt ezek oka” – állapította meg a csapatfőnök.

A félresiklásuk egy másik tényezőjét a pénteki gumiteszt jelentette. A második szabadedzést nem használhatták a megszokott módon a felkészülésre, és emiatt csak későn észleltek bizonyos egyéb problémákat. Kiemelte, először valóban kisebb leszorítóerővel próbálták egyensúlyozni a motorteljesítmény gyengülését. „Ezt a második szabadedzésen próbáltuk ki, de nem működött” – mondta, hozzátéve, ezek után visszatértek a nagyobb leszorítóerőhöz.

„Egyelőre nincs mindenre magyarázatunk. Az időmérőtől szenvedtünk, aztán a versenyen is, és most mindent ki fogunk elemezni. Nem erre az eredményre számítottunk. De ezek a versenyek segíteni fognak kiismerni az autónk korlátait, és megmutatják, mire kell fókuszálnunk a következő szezonban.”

„Egész hétvégén szenvedtünk az erőforrással, de szenvedtünk a kigyorsítással, az egyensúllyal is. A versenyzők nem tudták elfordítani a kanyarokat. És egyelőre nincs meg mindenre a válaszunk. Úgy véljük, egynél több probléma volt.”

Carlos Sainz(Fotó: Ferrari)

A folytatás kapcsán Binotto ennek ellenére bizakodó. „Reméljük, hogy Brazíliában erősek leszünk. Voltunk már ebben a helyzetben Spában, és jól reagáltunk rá. Reméljük, most ugyanez fog következni, és a lehető legjobb lesz a szezonunk vége.”

A Ferrari két futammal a vége előtt 40 ponttal vezet a Mercedesszel szemben a konstruktőri bajnokságban. Binotto elismerte, a csillagosok javultak az elmúlt hétvégéken, ám rámutatott: „Ők agresszíven fejlesztették az autójukat mostanában, míg mi már korábban leálltunk, hogy 2023-ra koncentráljunk.”

A bajnokság szempontjából fontosnak tartja, hogy a rossz versenyeiken is célba érjenek és pontot szerezzenek. Ez Mexikóban sikerült az 5-6. hellyel. A helyzetüket ronthatja, hogy folytatásban Carlos Sainzra vélhetően vár még egy motorcserés büntetés. „Nem kizárt, hogy Sainznál cserélni fogunk bizonyos elemeket Brazíliában” – erősítette meg a csapatfőnök.

Borítókép: Charles Leclerc (Fotó: Ferrari)

További tartalmak