Musorujsag
Élő Eredmények

„Mintha elvonóra mennék” – Vettel szeretné kizárni a visszatérést, de nem meri

„Mintha elvonóra mennék” – Vettel szeretné kizárni a visszatérést, de nem meri

Der Spiegel
Nemcsak a versenyzésben, a visszavonulásban is van egy példaképe Sebastian Vettelnek. Elmondta, hogyan tervez eltűnni a radarról, miközben nem zárta ki a visszatérése lehetőségét sem.

Mindössze két hét és két verseny van hátra Sebastian Vettel másfél évtizedes Forma–1-es pályafutásából. Az előtte álló brazíliai és abu-dzabi hétvége helyszíne is kedves lehet a szívének, hiszen a két legszorosabb bajnoki szezonjában ott biztosította be a címeit: 2010-ben Abu-Dzabiban ért fel a csúcsra először, aztán 2012-ben egy drámai versenyen védte meg a címét másodszor Fernando Alonsóval szemben.

Vettel a német Spiegelnek adott interjúban elismerte, fogalma sincs arról, milyen lesz odaállni az utolsó F1-es versenye rajtjához, arról viszont nagyon is határozott elképzelése van, hogyan szeretne visszavonulni.

A kérdésre, jövő márciusban odaül-e a tévé elé, hogy megnézze a 2023-as szezonnyitót, elmondta: „Fogalmam sincs. Semmit sem tervezek. De nem vagyok biztos benne, hogy egyáltalán nézni akarom-e a versenyt. A Forma–1 tizenhat éven keresztül kitöltötte az életemet.”

„Most titkon azt az elvárást támasztottam magammal szemben, hogy Forma–1 nélkül is boldogulnom kell. Mintha elvonóra mennék.”

Vettel egyértelművé tette, nemcsak abba akarja hagyni a versenyzést, de el is akar szakadni az F1 világától. „Elvágni a köldökzsinórt és rajta maradni – szerintem mindkettő lehet szép és helyes. Ha valamit szívesen csináltál, akkor továbbra is függhetsz attól. Én viszont más utat szeretnék választani: el akarok szakadni és meg akarom állapítani, hogy sok izgalmas dolog van még, és sikerülni fog egy másik ajtót kinyitva megtalálni a boldogságomat. Ezért biztosan nem fogok az első versenyen mikrofont ragadni és szakértőként a kamera elé állni.”

Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

 

Eltűnni hirtelen

Miközben a versenyzésben Michael Schumacher volt számára a példa, most kiemelte, a visszavonulás kapcsán más példaképe van.

„A példaképeim azok az emberek, akinek sikerült csak úgy eltűnniük, és megtenniük a következő lépést az életükben.”

„Például Stefan Raab” – nevezte meg az ismert német tévést. „Ő mindenütt jelen volt a német tévés világban, aztán bejelentette, hogy visszavonul, és gyakorlatilag máról holnapra nyugdíjba ment. Meg kéne kérdezni tőle, hogy boldog-e így vagy sem, de én figyelemreméltónak találom, hogy valaki képes teljesen elszakadni a nyilvánosságtól úgy, hogy az az érzése, nem is vált függővé tőle. A sportban ez a veszély igen nagy” – utalt vissza az elvonós hasonlatra.

Érzése szerint az elszakadást könnyíteni fogja, hogy már eddig is határozottan szétválasztotta a pályafutását a magánéletétől. „Természetesen nem tudom, hogyan fogok reagálni az utolsó versenyemen. Másfelől évek óta szigorúan elkülönítem a két dolgot. Ha hazatérek, beakasztom a szekrénybe az overallomat, és vele együtt a munkámat is. Az edzést és pár telefonhívást leszámítva. Nincsenek rólam képek odahaza a falon, sem serlegek nincsenek kitéve. Sok más dolog is érdekel, amit szeretek. És van odahaza három gyerekem, akik mellett amúgy sem unatkozhatok soha.”

Sebastian Vettel (Fotó: Aston Martin)

 

„Szívesen kizárná” a visszatérést, de nem tudja

Miközben a szavaiból kiderül, hogy teljesen le akarja zárni az F1-es fejezetet, az esetleges későbbi visszatérés kapcsán Vettel mégsem mert biztosat ígérni. Michael Schumacher három, Kimi Räikkönen és Fernando Alonso két év távollét után gondolta meg magát és tért vissza az F1-be, miután rájött, hogy hiányzik neki a csúcskategóriás versenyzés.

Vettel elismerte, az még számára is talány, milyen lesz az F1-es borzongás nélkül élni. „Ezen sokat gondolkodtam. Milyen, amikor már nem lesz ott az a lökés, ez az adrenalin, a kihívás és a párharc, mindaz, ami a sportra jellemző?”

E bizonytalanság miatt sem tartja teljesen kizártnak, hogy „visszaesővé” válik az „elvonóján”.

„Szívesen kizárnám, de nem tudom. Fogalmam sincs, hogyan fogok működni egy vagy két év múlva. Ami a fizikai oldalt illeti, olyan sportágat űzök, amelybe két év után könnyen vissza lehet térni. De azt kívánom, hogy két év múlva is azt mondjam: nem, köszönöm, nincs már szükségem a versenyzésre!”

A visszaesés szerinte minden profi sportoló esetében természetes veszély. „Az ember egy pályafutásba nő bele, ez a folyamat gyerekkorban kezdődik, és mindegy, hogy kerékpáros, futballista vagy autóversenyző vagy-e. Aki későn száll be, az nem jut a világ legjobbjai közé. Tudatában vagyok annak, hogy a sport után megtenni a második lépést az életbe, sokkal nehezebb” – ismerte el.

Borítókép: Sebastian Vettel (Fotó: Aston Martin)

További tartalmak