Musorujsag
Élő Eredmények

A cél után egyből könnyekben tört ki Russell: Erről a pillanatról álmodtam!

A cél után egyből könnyekben tört ki Russell: Erről a pillanatról álmodtam!

F1
Örömkönnyek, pezsgőfürdő – George Russell a gyerekkorában csodált bajnok csapattársaként vált győztessé a Forma–1-ben, és alig hitte, ami vele történik. Érzésekről, örömkönnyekről és a megtett rögös útról mesélt.

F1-es pályafutása negyedik szezonjában, a Mercedesszel teljesített 22. versenyén George Russell a Forma–1 újdonsült futamgyőztese lett. Két évvel azután, hogy a csapattal – beugróként – teljesített első versenyét balszerencsés körülmények között veszítette el, most egy olyan évben állhatott a dobogó legfelső fokára, amelyben sokáig még csak nem is álmodozhatott arról, hogy ennek közelébe kerülhet.

Hosszú volt az út, és nemcsak a mezőny végén töltött williamses évek vagy a 2020-as Szahíri Nagydíj vagy az idei nehézkes évkezdés után. Russell számára még ez a hétvége is egy rázós menet volt, hiszen ne feledjük, a pénteki időmérő edzést a kavicságyban fejezte be, akkor még azt gondolva, elpuskázott egy nagy lehetőséget. Végül a legjobb háromba került, aztán pole pozíció lett belőle, vasárnap pedig győzelem.

„Sokféle érzelem van bennem. Erről a pillanatról álmodtam már nagyon-nagyon sokszor. Sosem tudhatod, hogy mi lesz belőle, és a versenyt jól kezeltem, uraltam.”

George Russell és Lewis Hamilton (XPB Images)

„Tudtam, hogy Lewis gyors volt, és amikor jött a biztonsági autó, arra gondoltam: Istenem, ez nagyon-nagyon nehéz lesz így. De sikerült sok jó kört mennem, nagyon kicsi hibáim voltak csak, és Lewis elképesztő nyomást gyakorolt rám. De büszke vagyok az egész csapatra. Az idei fejlődésünk az év kezdete óta hihetetlen volt. És ez most nagy lökést fog nekünk adni a következő évre” – mondta boldogan Russell.

Megkérdezték, a sprint megnyerése után mennyire idegeskedett a verseny előtt. „Egészen nyugodt voltam. Ez egyfajta mentalitás. Amikor tudod, hogy ha mindent jól csinálsz, jól rajtolsz, teszed a dolgod, elkapod a ritmust, és akkor megnyerheted a versenyt. Hittünk benne, és sokat is beszéltünk arról, hogyan fogunk próbálkozni, hogyan húzzuk be ezt a győzelmet a csapatnak. És szürreálisnak tűnik, hogy kettős győzelem lett.”

Russell elismerte, hektikus volt a verseny a sok megszakítással és újraindítással, de kiemelte: „Ugyanúgy kell kezelned, mint az összes többit. Volt időszaka a versenynek, amikor sokat nézegettem a tükröt, hogy merre van Lewis, de aztán rájöttem, hogy inkább előre kéne tekintenem. Csak így nyerhetek versenyt, ha előre tekintek, megyek, amilyen gyorsan csak tudok, hibák nélkül.”

Egyből sírni kezdett

Russellt magával ragadták az érzelmei a futam után. Többször is elérzékenyült az autóból kiszállva, a díjátadóra készülve, az interjúk során. És persze sírt már a leintést követően is.

„Meglepődtem, milyen hamar elkezdtem sírni! Amint átszeltem a célvonalat. A kettes kanyarban voltam, és már folytak a könnyeim. A családomra gondoltam.”

„Mindenkire odahaza. Édesanyám otthon van a barátnőmmel, a nővérem a férjével, a bátyám apámmal és a két gyerekével, szóval a szeretteim kicsit szétszóródtak, de tudom, hogy mind nézték együtt, és a verseny után egyből hívtam is őket csoportban a FaceTime-on.”

George Russell (Coates / XPB Images)

„Ez érzelmi hullámvasút volt ez az utazás mindannyiunk számára a gokarttól, a sok utazással az országon belül lakókocsiban a szüleimmel. A testvéreim támogattak, a barátnőm egész szezonban támogatott.”

„A Forma–1-es élet nem olyan egyszerű. Mind az álmunkat éljük, de az érzelmeinket befolyásolja a teljesítmény, és amikor hazatérsz egy hétvégéről, vagy nagyon boldog vagy, mert jól mennek a dolgok, vagy csalódottan mész.”

„De nemcsak a családomnak vagyok hálás, hanem mindenkinek, aki támogatott. A Mercedesnek, Gwennek (Lagrue), akinek komoly szerepe volt abban, hogy megkaptam ezt a lehetőséget. Gwen a menedzser a Mercedes versenyzőprogramjában, és ő volt az egyik, aki az elején a Mercedeshez hozott. Aztán a Mercedestől, a Williamstől is komoly támogatást kaptam, emberektől, akik a pályafutásom során támogattak a gokarttól a Forma–4-en, Forma–3-on át. Végtelen a lista. Ezek mind átfutnak az agyadon abban a hatvan másodpercben, és igazán érzelmes volt, az biztos” – mondta Russell.

Az a közös kép Hamiltonnal

Amikor tavaly bejelentették, hogy a Mercedeshez érkezik, Russellről előkerültek azok a fotók, melyeken még gyerekként látható az akkor még egyszeres világbajnok Lewis Hamiltonnal, akire felnézett. Egészen különleges érzés számára, hogy most a csapattársaként (és legyőzőjeként) osztozhat vele az első győzelme ünneplésében.

George Russel és Lewis Hamilton

„Ha ma visszagondolok, eszembe jut a fotó Lewisszal 2009-ből., amiről talán mindketten örülnénk, ha nem mutogatnák annyit, mert egyikünk sem néz ki rajta a legjobban… De hihetetlen ez. Először is az, hogy milyen gyorsan repül az idő. Rájössz, hogy a legtöbbet kell kihoznod minden egyes pillanatból. Most itt vagyunk tizenhárom évvel később, csapattársként, együtt egy utazáson.”

„És ez tényleg egy közös utazás volt az év során. A céljaink világosak voltak, együtt kell dolgoznunk, hogy visszavezessük a Mercedest, ahová tartozik. És örömmel látjuk, hogy ilyen jó, átlátható a kapcsolatunk. Azért vagyunk itt, hogy nyerjünk. Hogy harcoljunk. És szerintem ez most megmutatja, mennyi erőfeszítést tettünk mind ezért a szezon során.”

Borítókép: George Russell (Coates / XPB Images)

További tartalmak