Musorujsag
Élő Eredmények

Steiner támogatásáról kérdezték Schumachert: „Kaptam támogatást… Vetteltől”

Steiner támogatásáról kérdezték Schumachert: „Kaptam támogatást… Vetteltől”

Sky
Burkoltan megerősítette Mick Schumacher, hogy nem élvezte túlzottan Günther Steiner támogatását. Nem érzi úgy, hogy nem tett eleget a szerződéshosszabbításért, de már a jövőre összpontosít.

Csütörtökön tette hivatalossá, de Mick Schumacherrel szerdán közölte a Haas: hogy 2023-ra Nico Hülkenberget választotta Kevin Magnussen csapattársának. Jelenlegi versenyzőjüktől két szezon után válnak meg, azzal az indokkal, hogy nem elég tapasztalt a csapatuk előrébb viteléhez.

Günther Steiner csapatfőnök a bejelentést követő sajtótájékoztatóján tulajdonképpen védelmébe vette Schumachert, kiemelte, hogy sokat fejlődött és a második féléves teljesítményével alaposan gondolkodóba ejtette őket, de még azt is elismerte, hogy a reméltnél gyengébb eredményeikért nem ő, hanem a csapatuk a felelős. Ennek ellenére a szezon inkább szólt arról, hogy a nyilvánosság előtt kritizálta Schumachert, miközben a német sajtó egy része éppen ezért őt kritizálta.

Hogy nem volt minden rendben közöttük, arra most burkoltan Schumacher is utalt a német Sky tévének adott hosszabb interjújában. Ezt azonban megelőzte Sebastian Vettel interjúja, melyben kijelentette, honfitársa több támogatást is kaphatott volna Steinertől.

„Természetesen sajnálom őt. Szerintem a Haasnál a csapatvezetés néha egy kicsit… nos… mondjuk úgy, hogy néha nehéz volt megérteni.”

„Véleményem szerint Mick teljes mértékben megérdemelte a helyét. Nem volt könnyű neki. Néha követett el hibákat, de szerintem a csapat sem volt vétlen ebben. Legalábbis így látom kívülről” – mondta ki őszintén a véleményét a visszavonuló bajnok.

Mick Schumacher és Sebastian Vettel az abu-dzabi első szabadedzésen (Fotó: Ferrari)

Ennek kapcsán Schumachert megkérdezték, érzése szerint megkapta-e a támogatást a csapatától és csapatfőnökétől. Schumacher egy mosoly kíséretében felelt:

„Megkaptam a támogatást Sebastiantól, amiről boldogan beszélek. Mindig nyílt kommunikációt folytattunk a csapattal, és végig dolgoztunk tovább, igyekeztünk javítani a javításra szoruló területeket. És úgy érzem, hogy ha megnézzük a szezon elejét, sikerült meredeken tartani az emelkedő görbét. A versenytempóm különösen jó volt, és az időmérős tempóm is javult. De a jelek szerint ez nem volt elég”

– mondta Schumacher, aki később a Steinerrel való viszonyáról csak annyit mondott: „A kapcsolatom Güntherrel rendben van. És szerintem ez így is marad.”

Steiner támogatásáról kérdezték, az időmérős tempónál kötött ki – ez nagyjából válasz is az eredeti kérdésre. Nagybátyja, Ralf Schumacher szerint is, aki továbbra is dühös Steinerre és arra, ahogyan az unokaöcsével bánt. „Na igen. Ha figyelmesen hallgattuk: azt mondja, kapott támogatást – Sebastiantól… Ez az igazat megvallva elmond pár dolgot. De a részemről a Steiner-témát ezzel el is intéztem. Csak gratulálni tudok neki ahhoz, ahogyan egy fiatalemberrel bánt! Remélem, hogy büszke magára!” – „dicsérte” meg unokaöccse főnökét.

 

Ha folytatták volna…

Mick többször is jelezte az interjú során, hogy a lelkiismerete tiszta. „Természetesen szívesebben mondanám, hogy jövőre is versenyezni fogok. Nem így van. Hogy nehéz-e? Igen. Természetesen nem egyszerű. Ennek ellenére elégedetten tekintek vissza a szezonra, folyamatos volt a fejlődés, és a legjobbat hoztuk ki a helyzetből.”

„Tegnap vált biztossá, és természetesen addig mindent beleadtam, harcoltam tovább, és mindig a legjobbat próbáltam nyújtani mindenben. Természetesen csalódás volt. Ugyanakkor tudom, hogy a legjobbamat nyújtottam, és ez az, ami számít.”

Günther Steiner és Mick Schumacher (Fotó: Haas/LAT/Andy Hone)

A kérdésre, Steiner mivel indokolta a beszélgetésük során, hogy nem őt választották, elmondta:

„Azok, amiket az interjúiban megnevezett. A legfőbb tényező a tapasztalat. Az volt az érzésem, hogy ha a folytatásban is együtt dolgoztunk volna, abból egészen jól jöttünk volna ki. De végső soron Günther és Gene meghozta a döntést, és nekem pedig el kell ezt fogadnom.”

Az idei fejlődése szerinte nyilvánvaló volt. „A fejlődés mindenképpen érezhető és látható volt. Persze szerettem volna több pontot szerezni idén, de így alakult, ahogy. Ilyen az élet. Az időt nem tudom visszafordítani. Az év elején különösen sok pontot hagytam veszni, én is. De harcoltam tovább, a legjobbamat nyújtottam, és nekem év végén ez a fontos.”

Borítókép: Mick Schumacher és Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

További tartalmak