Musorujsag
Élő Eredmények
×

Szívmelengető emlékek, megható szavak – a versenyzőtársak Vettelről

Szívmelengető emlékek, megható szavak – a versenyzőtársak Vettelről

F1
Közös csaták, rivalizálás a pályán, személyes emlékek a pályán kívül. A versenyzőtársak nemcsak kollégájukként, embertársukként is nagy tisztelettel beszélnek a visszavonuló Sebastian Vettelről.

Fernando Alonso:

„Furcsa lesz jövőre az első versenyen, hogy nem lesz itt. Annyi minden köt össze bennünket az elmúlt tizenöt évből. Volt, hogy a bajnoki címekért csatáztunk, volt, hogy a hetedik helyekért, mint legutóbb Japánban a célvonalig. Mindig élveztünk minden egyes párharcot, és tiszteltük egymást, amennyire csak lehetett.”

„A pályafutásom összefonódott Sebastianéval, hiszen nagy dolgokért csatáztunk, életünk talán legjobb éveiben vívtunk egymással. Persze mindig ő jött ki belőle győztesen. A két név összekapcsolódik. Az én nevem Sebastian pályafutásával, és fordítva.”

Daniel Ricciardo:

„Csak jókat mondhatok róla. Emberként nagyon sokra tartom. Személyes szinten is. Amiket értem tett, azt nagyon-nagyon becsülöm. Nagyon gondoskodó személyiség. Törődik a sport egészével, de a versenyzőkkel is. Mind ellenfelek vagyunk, de ő képes elválasztani a kettőt, és vigyáz ránk.”

„Ellenfélként, amikor 2013-ban minden versenyt megnyert a második félévben, megalkuvást nem tűrő volt a hozzáállása, mintha nem lenne elégedett. Lényegében tönkre akarta verni az ellenfeleket.

És láttad rajta, hogy milyen nyers versengő lakozik benne, ami arra motiválta, hogy ne csak nyerjen, hanem tönkretegyen. És ezért becsülnöd, tisztelned kellett.”

Daniel Ricciardo és Sebastian Vettel 2013-ban (Fotó: XPB)

Charles Leclerc:

„Hihetetlen volt. Nagy dolgokat ért el a sportban, és erről az oldalról nem szükséges ennél többet mondani. Emberként pedig hihetetlen volt.

Emlékszem, a Forma–2-ben én végeztem a szimulátoros munkát, ami nem könnyű munka, mert igazán fárasztó, de azt gondoltam, hogy Seb talán nem is tudja, hogy én voltam a szimulátorban. Aztán egy nap kaptam tőle egy levelet, amiben megköszönte a sok kemény munkámat. És ez sokat jelentett nekem akkor. Csak egy apróság volt.”

„Aztán csapattársak lettünk 2019-ben és 2020-ban, amikor nagyon sok mindenre megtanított. Voltak feszült pillanataink a pályán, de a tisztelet a pályán kívül mindig megmaradt, és mindig ott volt számomra, amikor nehéz időkön mentem keresztül. És ez nagyon más volt, mint amihez szoktam a korábbi csapattársaimnál.”

„A Forma–-ben normális, hogy megvan a házon belüli versengés, de ő mindig nagyon odafigyelt, és próbált nekem segíteni, ha nehézségeim voltak. Határozottan hiányozni fog. Biztosra veszem, hogy élvezni fogja a versenypályán kívül töltött időt, és hogy találni fog más dolgokat, amik boldoggá teszik.”

Charles Leclerc és Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

Lewis Hamilton:

„Ez egy váratlan kapcsolat, váratlan barátság volt. Nagyon nehéz az ilyesmi, amikor versenyeztek, és el akarsz érni valamit abban, amit szenvedélyesen szeretsz, és aminek hajszolásával az életedet töltöd. De elképesztő versenyeink voltak együtt, bajnoki csatáink az évek során.”

„Igazán jó volt figyelni kívülről, hogy valaki hogyan nő fel és találja meg az útját. Az összes versenyző közül, akikkel versenyeztem, Seb volt az első, aki támogatott és letérdelt velem. Ő volt az első, aki a saját útját járva kiállt a számára fontos dolgokért.

Szerintem ilyen tekintetben megvolt a magunk útja, és végig támogattuk egymást. Nem gondolom, hogy volt még egy olyan versenyző a sportág történetében, aki azt tette, amit ő és én teszünk, gondolok itt arra, hogyan használjuk a platformunkat, beszélünk és vállalunk kockázatot. Szóval a szövetségesemnek tartom, noha még ma is ellenfelek vagyunk. Biztosra veszem, hogy még öregen is vetélkedni fogunk egymással…”

Sebastian Vettel és Lewis Hamilton (Fotó: Mercedes) Sebastian Vettel és Lewis Hamilton (Fotó: Mercedes)

 

Max Verstappen:

„Sokat jelentett a Red Bullnak. Utánpótlás-versenyzőként érkezett, és lényegében mindent elért a sportban. Még mindig sok barátja van a Red Bullnál. Olyan pályafutása volt, amiről az ember csak álmodhat. De végső soron ez nem minden. Emberként mindig törődött. Megvoltak persze a parázs csatáink, főleg a pályafutásom elején.”

„Egyvalamire viszont mindig emlékezni fogok, egész életemben. Tavaly Silverstone-ban visszatértem a kórházból, és mentem a motorhome-omba, hogy felvegyem a cuccaimat, és ő ott volt, rám várt, amikor kiszálltam az autóból. Megkérdezte: »Rendben vagy, Max? Hogy vagy? Minden rendben?« Ez megmutatja, milyen ő. Rendkívül kedves, törődő ember, aki nemcsak a teljesítmény miatt van itt.”

„Szerintem klassz így emlékezni rá. És a hétvégén sisakot is fogunk cserélni, szóval klassz sisak kerül a gyűjteményembe! Határozottan hiányozni fog, de közben minden jót kívánok neki a jövőhöz, bármit is akar csinálni. Fontos, hogy a családjával legyen. Ő egy igazi családos ember, és ezt jó látni. Egy nagyszerű példa.”

Sebastian Vettel és Max Verstappen (Fotó: XPB)

 

Sergio Pérez:

„Seb nagyszerű nagykövet, aki sokat tett a sportágért. Boldog nyugdíjat kívánok neki, bár lehet, hogy hamarosan viszontlátjuk… Remélem, hogy tovább tud lépni, és valami máshoz kezd az életben. Elképesztő pályafutása volt, családja van, és jó lenne látni, hogy sikerül továbblépnie.

Sergio Pérez és Sebastian Vettel abu-dzabi sisakcseréje (Fotó: Sergio Pérez/Twitter) Sergio Pérez és Sebastian Vettel 2020-as abu-dzabi sisakcseréje (Fotó: Sergio Pérez/Twitter)

 

Pierre Gasly:

„Kemény volt ellene versenyezni, nem fogok hazudni! De annyira tisztelem Sebet. Versenyzőként és emberként is. Kiemelkedő, amit versenyzőként elért az F1-ben, a sport történetében a legsikeresebb öt versenyző közé tartozik. De szerintem amit a pályán kívül tett, az is ugyanennyire tiszteletreméltó. Mindig a helyes értékeket közvetítette, és nagy hatást gyakorolt az egész paddockra, és személy szerint nagyon hálás vagyok minden tanácsáért, amivel ellátott, mielőtt az F1-be kerültem volna. Nagyon tisztelem őt!”

Borítókép: Fotó: Alexander Wurz/Twitter

További tartalmak