Musorujsag
Élő Eredmények
×

Bajnoki koronák, bárányellés és „Shrek szamara” – Horner Vettelről sztorizott

Bajnoki koronák, bárányellés és „Shrek szamara” – Horner Vettelről sztorizott

F1
A bajnok utolsó versenye előtt mókás személyes emlékeket osztott meg Christian Horner a versenyzőjeként négy bajnokságot nyerő Sebastian Vettelről.

Tízéves korától támogatta Sebastian Vettel pályafutását a Red Bull. Velük érte el a legnagyobb sikereit, a négy bajnoki címét, a győzelmeinek, pole pozíciónak nagy részét, és bár már 8 éve elszakadt tőlük, valójában örökre egy lesz közülük.

Ő volt a Red Bull méltán híres juniorprogramjának első „sikerterméke”. Az első a gyerekként felkarolt tehetségek közül, aki a Forma–1-es első számú csapatukhoz került. Az első, aki futamgyőzelmet szerzett a márkának (2008-ban Monzában a Toro Rossóval), majd a Red Bull Racingnek (2009-ben Kínában). Ő volt az, akivel a csapat együtt vált a Forma–1 azóta is meghatározó erőjévé. Ott volt az alapok lerakásánál, az építkezésnél. Vele élték meg a siker felé vezető úton elkerülhetetlen hibákat és kudarcokat. Vele tanulták meg, milyen győztesnek lenni. Vele együtt váltak bajnokká, címvédővé, uralkodóvá. Azzá a csapattá, aminek ma számítanak.

És ő volt a minta is az utánpótlásprogramban, aki nemcsak a Red Bullnak mutatta meg, milyen irányt érdemes követni a fiatalok támogatásában, de az utána jövő fiataloknak is irányt mutatott, sőt gyakran sokat segített, hogy végigjárhassák az általa kitaposott utat, vagy legalábbis előrébb jussanak rajta. Daniel Ricciardo, Carlos Sainz, Pierre Gasly mind sokkal tartozik neki, sokat tanult tőle, volt Red Bull-osként mindig számíthattak rá.

Sebastian Vettel és Christian Horner (Fotó: Red Bull

Örök kötelék, örök barátságok kapcsolják egymáshoz Vettelt és a Red Bullt, és mivel sok mindenben úttörő volt náluk. Jöjjenek bármilyen újabb sikerek, a Vettel-évek Christian Horner csapatfőnök is szívében is örökre különleges helyet kapott. Abu-Dzabiban a közös emlékekről beszélt, és rámutatott, számára Vettel nemcsak versenyzőként, emberként, barátként is különleges.

„Ő a tökéletes profi. Fiatal kölyökként került hozzánk, fogszabályzóval, vicces frizurával, és a Red Bull fiataljaként egyre érettebbé vált akkoriban. Nagyon megnyerő személyiség, aki csokit vitt a recepciósnak, a titkárnőnek, és egyszerűen mindenkit megnyert magának. Képes volt bárkit imitálni, megszemélyesíteni. Sokféle akcentust ismert, a Nigel Mansellje és Jean Todtja pedig legendás volt…”

„Nagyszerű személyiség, és még nagyszerűbb versenyző. Négy világbajnokságot nyertünk vele. És ahogyan a 2010-es itteni utolsó versenyre készült, vagy Brazíliára 2012-ben, azok nagyszerű emlékek. Az elmúlt évek nehezek voltak, de ez nem kisebbíti mindazt, amit elért. A valaha volt egyik legnagyobb versenyző. Emellett pedig nagyszerű fickó.”

Sebastian Vettel és Christian Horner (Fotó: Red Bull

Hogy mennyire, annak szemléltetésére a versenyzéstől távoli közös pillanatokat idézett fel. Mókás pillanatokat. „Nagyon sok emlékem van vele a pályán kívül is. Sokszor volt nálunk, a házamban. Vidéken élek, amolyan farmon. Egyszer bárányok ellettek, és ő részt akart venni benne.”

„Emlékszem, Sebastian segített a helyi gazdának kivenni két bárányt, és a gazdának fogalma sem volt arról, hogy ő ki, hogy ez a fickó egy négyszeres világbajnok.”

„Aztán volt, hogy két szamarat – van pár kis növésű szamarunk – vitt el sétálni, és végigment a falun, ahol valaki majdnem letért az útról az autójával, miközben azon gondolkodott: Ez itt Sebastian Vettel a szamárral a Shrekből?”

„Nagyon szerethető figura, és mind hiányolni fogjuk az F1-ben” – mondta Horner.

Fotó: Red Bull

Vettel a Red Bull-lal töltött 2009 és 2014 közötti hat szezonjában 44 pole pozíciót, 38 győzelmet és 24 leggyorsabb kört szerzett, és számtalan rekordot állított fel, végletekig kiélezett és domináns bajnokságokat produkált. Hornert arról kérdezték, melyik volt a legjobb szezonja náluk.

„Egyre jobb és jobb lett. 2010-ben a végsőkig mentünk, 2011-ben igazán dominált, 2012-ben sosem adtuk fel, és négy kritikus győzelmet aratott. Mielőtt elhagytuk Európát, csak egyszer nyert, és utána hihetetlenül teljesített. 2013-ban pedig más szinten volt. Az a kilenc egymást követő győzelme észbontó volt. És az intenzitás, amivel ezt megcsinálta, kiemelkedő volt” – mondta a brit.

Borítókép: Adrian Newey, Sebastian Vettel és Christian Horner 2012-ben a brazíliai bajnokavatáson (Fotó: Red Bull)

További tartalmak