Musorujsag
Élő Eredmények
×

Első nyeretlen F1-es évében is győztesnek érezte magát Hamilton

Első nyeretlen F1-es évében is győztesnek érezte magát Hamilton

Sky Sports, Racefans
Az utolsó versenyig remélte, hogy összejön neki a győzelem, ám végül nyeretlenül, kieséssel zárta az évet Lewis Hamilton. Mégsem ezt tekinti pályafutása legnehezebb szezonjának.

A nagy visszavágás és a rekordot jelentő nyolcadik cím helyett valami egészen mást hozott Lewis Hamiltonnak a 2022-es év: az első olyan szezonját a Forma–1-ben, melyben egyetlen futamot sem tudott nyerni. Egy 15 éves sorozat szakadt meg ezzel, és egy olyan statisztikát vesztett el, amit a sportág történetében eddig egyedül ő tudott felmutatni.

Hogy Abu-Dzabi nem menti meg ettől, az már szombaton érezhető volt, hiszen a Mercedes nem bizonyult olyan versenyképesnek, mint az Austin óta eltelt hétvégéken. Hamiltonnak ráadásul a versenye is rosszul indult: a Carlos Sainzccal vívott csatája során levágta  a második egyenes végi sikánt, és a magasított kerékvetőn akkorát ugratott, hogy a padlólemezének első része egy kicsit eldeformálódott. Utólag megerősítette, nem volt olyan komoly az emiatti veszteség, mint amilyennek elsőre érezte, és korrigálniuk is sikerült valamelyest. „Ezzel egy kis teljesítményt veszítesz. De lényegében elszállt az egyensúly, előre tolódott, vagyis az első szárny kapott nagy terhelést. Mikor kiálltam, állítottunk a szárnyon, és az autó utána egy kicsit jobb lett.”

Hamilton ezek után egy kiállásos versenyt teljesített, és a 4-5. helyért volt csatában a kétszer kiálló Carlos Sainzcal, ám ekkor váltógondok léptek fel, így fel kellett adni a versenyt.

„Mindent beleadtam. Az utolsó verseny szinte ugyanolyan volt, mint az egész szezon. Összefoglalta az egész évünket. Szóval örülök, hogy vége”

– állapította meg a hétszeres világbajnok.

A győzelmi statisztikáját nem siratta, ám elismerte, végig bízott benne, hogy összejön neki a siker. „Mindig hittem benne, az utolsó versenyig, hogy adódik esély rá. Szerintem fontos, hogy ne veszítsd el a hited és dolgozz tovább.”

„Természetesen jó lett volna megszerezni egy győzelmet. De egy győzelem nem elég, nemde? Amikor idén meglett az első győzelmünk, én is úgy éreztem, hogy nyertem. Amikor meglett az első negyedik helyünk, akkor is úgy éreztem, hogy nyertem. Amikor meglett az első dobogónk, akkor is úgy éreztem, hogy nyertem. A második helyek után is úgy éreztük, hogy most elértünk valamit.”

Bár statisztikai szempontból ez volt a legsikertelenebb éve, Hamilton cáfolta, hogy a legnehezebb is volt. „Talán a 2011-es volt a legkeményebb évem. Általában, az életemben. Az idei év talán nem volt a legnagyszerűbb, és talán a három legrosszabban van. De ami engem illet, egy sokkal erősebb év volt, ha azt nézem, hogyan dolgoztam a csapattal, hogyan maradtunk egységesek. Sok pozitívumot vihetünk magunkkal ebből az évből” – állapította meg.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

A brit Sky Sportsnak hozzátette, meggyőződése, hogy az idei év újabb sikerek, bajnoki címek felé vezeti őket. „Végső soron olyan autóval kezdtük az évet, amilyenre nem vágytunk, és olyannak zártuk, amilyenre nem vágytunk… De kitartottunk. Dolgoztunk, javítottunk rajta, de az alapok ugyanazok maradtak a végéig, mint azt ezen a hétvégén is láttuk.”

„Ez az év inkább csapatépítő év volt. Nagyon büszke vagyok mindenkire, hálás nekik. A következő hetekben visszatérünk a gyárba, találkozom mindenkivel, és még ha nem is ünneplünk ezúttal világbajnoki címet, ünnepelni fogjuk a kemény munkát. Remélem, hogy az idei szenvedés olyan eszközökkel ruházott fel bennünket, amik erőt adnak a küzdelemhez a további bajnoki címekért” – fogalmazott Hamilton.

Hamilton szombaton azt mondta, alig várja, hogy letudja a keddi tesztnapot Abu-Dzabiban, mert soha többé nem akar beleülni a W13-asba. A futam előtt azt is megjegyezte, fogalma sincs, miért volt olyan bolond, hogy igent mondott a tesztre. A leintést követően nevetve közölte: „Nem is tudom. Lehet, hogy betegszabadságra kéne mennem. Azt mondani, hogy jaj, fáj a hátam, vagy hasonló…”

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak